Last news in Fakti

26 Януари, 2015 08:25 1 817 1

Психично болните – бомби със закъснител

  • психично болни-
  • бомба-
  • закъснител

Цял блок в софийски квартал живее в страх от психично болен мъж

Психично болните хора са бомби със закъснител и те цъкат постоянно. Те не могат хоспитализирани или лекувани насила. Според закона се изисква собственото им съгласие, което затваря цялата ситуация в омагьосан кръг.

Проблемът е силно неглижиран. Няма регистър на психично болните и това не може да бъде оправдано с липсата на пари, защото понякога става въпрос за човешки животи, коментира в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 криминалният психолог Тодор Тодоров.

Този проблем трябва да бъде решен централно, а не от отделни граждани. Трябва да бъде регламентирано обгрижването на тези хора и то по адекватен начин, подчерта той.

Кога ще се случи обаче – вероятна трябва да стане по-сериозна дандания и да тръгнем отново да гасим пожари, коментира Тодоров.

Той призова гражданите да не влизат в контакт с хора, които видимо имат някакъв психически проблем, защото няма как да знаят какво стои зад това неадекватно поведение и каква може да е реакцията срещу тяхната добронамереност.
 
Живущите в блок 42 в квартал „Лагера” излизат и се пробират със страх. Причината е 24-годишен младеж с диагноза параноидна шизофрения. Любомир Шейтанов живее с майка си. По думите на съседите тя рядко се задържа в апартамента, разказа път Нова телевизия.
 
Съседите настояват момчето да бъде настанено в специализирана клиника. Това обаче е невъзможно без негово съгласие, тъй като той е пълнолетен и не е поставен под запрещение.
 
От страх съседите дори за купили и поставили решетка, която да изолира вратата на жилището му към входа на аварийното стълбище и по този начин Любомир да слиза само по него и да няма достъп до съседите си.
 
В момента момчето е в болница, но се очаква всеки момент да бъде изписан и да се върне в апартамента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чоки

    0 0 Отговор
    Със закъснител са щот простаците ни са много прости! то навсякъде има прости хора ама тукашните са първенци. И какво се получава накрая - дразнят, дразнят нормалните люде, докато един човечец не вземе автомата и тогава невинни люде страдат