Last news in Fakti

10 Май, 2024 15:56 1 636 6

Най-отровната риба в света е майстор в прикритието

  • каменна риба-
  • отровна риба-
  • най-отровната риба-
  • риба-
  • рекорд-
  • токсини-
  • токсична отрова

Каменните риби могат да причинят ужасна болна и в някои случаи смърт с токсичната си отрова

Най-отровната риба в света е майстор в прикритието - 1
Снимки: Shutterstock

Има много отровни видове животни в различните местообитания на Земята. Някои пълзят, а други летят в небето, но един особено отровен вид плува в моретата на планетата, като най-вече се крие по дъното на океана. Такива са каменните риби.

Името "каменна риба" се отнася за пет вида от род Synanceia, включително рифовата каменна риба (Synanceia verrucosa) и естуарната каменна риба (Synanceia horrida). Каменните риби са майстори на камуфлажа, съчетаващ се перфектно с коралите или скалите на тинестото морско дъно в Индо-Тихия океан. Според Австралийския музей рифовата каменна риба обикновено яде риба и ракообразни, дебне в засада и след това удря плячката си супер бързо.

Най-отровната риба в света е майстор в прикритието



Отровният аспект на рифовата каменна риба идва от бодлите на гръбната перка, които минават по гърба на рибата. Тези шипове съдържат силно токсична отрова, която може да причини силна болка и дори смърт. Книгата на рекордите на Гинес пише, че естуарната каменна риба има най-голямата отровна жлеза от всички известни риби.

Шиповете са набраздени като хиподермична игла и се използват само за защита. Като такива, те се издигат от рибите, когато се почувстват застрашени. Всеки шип има две отровни жлези около него. Сериозността на реакцията до голяма степен се дължи на това колко бодли са засегнати и дълбочината, на която бодлите навлизат в жертвата.

Най-отровната риба в света е майстор в прикритието



Въпреки че се казва, че болката е мъчителна и невероятно интензивна, някои предполагат, че терапията с гореща вода е най-добрият инструмент за управление на болката за отслабване на отровата, докато чакаме медицинска помощ.

"Когато стъпите върху нея, това притиска жлезата, жлезата се разкъсва и отровата изпръсква нагоре по гръбначния стълб", казва Брайън Фрай, доцент в Университета на Куинсланд, пред The Guardian. Резултатът е болезнено ужилване, което е описано като "по-лошо от раждане". За щастие през 1959 г. е разработена противоотрова, която намалява вероятността от сериозни усложнения, предава lifestyle.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    12 4 Отговор
    Пребоядисаните комунисти са същите хамелеони.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гати и мимикрията

    14 3 Отговор
    по-добре го прави и от тулупа евроатлантик
  • 4 Медуза

    3 1 Отговор
    В Черно море също има една много гадна риба. Скорпид беше май. С отровни шипове по перките.
  • 5 Чакай..Чакай малко...

    2 1 Отговор
    Ако ...Мъж..стъпи върху
    Каменната риба ....как ще разбере
    Че го боли КАТО че ли РАЖДА,😱
  • 6 Точно

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "мдаа":

    Имаш предвид Боко и цялата му клика . И всичките пребоядисани се крият зад ЕНП .