Last news in Fakti

28 Април, 2015 16:57 1 867 0

Все пак 9 болници ще ги сливат

  • петър москов-
  • здраве-
  • болници-
  • "св. екатерина"-
  • "св. иван рилски"

Няма да има съкращаване на персонал. Лекарства за онкоболните са осигурени

Лекарствата за онкоболните са осигурени, увери здравният министър Петър Москов. Той гарантира, че болните трябва да са спокойни за лечението си и подчерта, че няма да има листи за чакащи за пациентите.

Здравният министър обеща сливането на 9-те болници да не доведе до съкращения. Сливането на администрациите на болниците е само с цел спестяване на средства,  заяви здравния министър д-р Петър Москов.

Според него здравните заведения няма да се закриват, нито ще се съкращава персонал. Необходимо било обаче 9-те болници в карето около Военна болница, да имат обща администрация. Относно отстраняването на д-р Дечо Дечев причината била, че той се противопоставил на реформите за болниците. Всеки, който се противопостави на сливането на болниците ще бъде отстранен, заяви Москов.

Чрез сливането на администрациите ще се спестят до един милион лева от всяка болница за година.    Освободеният финансов ресурс ще се използва за заплати на персонала и лечение на пациентите.
  

Предвижда се комплексните онкологични центрове, центровете за психично здраве и центровете за лечение на кожно-венерически  заболявания да се слеят с най-близката многопрофилна болница за
активно лечение.
Националната здравна карта ще даде възможност НЗОК да не сключва договор с лечебно заведение на места, в които има излишък от предлагани услуги. Критериите, по които НЗОК няма да сключва договори, ще се изработят допълнително, заедно със съсловните и пациентските организации, подчерта министър Москов.

Междувременно пред здравното министерство отново протестираха от болница "Св. Иван Рилски". Протестиращите бяха приети от заместник-министъра.

Пред Дарик радио досегашният директор на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев заяви, че има икономически интерес зад идеите за сливане на болници. Той не изключи една от целите да бъде приватизация на болницата, но беше категоричен, че управлението на няколко лечебни заведения под обща шапка - каквато е лансираната идея на здравното министерство за 9 болници в София, е абсурдно в днешно време.

Д-р Дечев напомни, че последните шест години болница „Св. Иван Рилски" има положителни финансови резултати, като само миналата година е внесла в хазната данък печалба за над 400 000 лв.

Междувременно директори на общинските болници се събраха в Казанлък, за да съставят общо становище за намаленото финансиране.

Нарушават се определени права на здравноосигурените пациенти за достъп до болнична помощ, защото тези ограничения неминуемо ще доведат до ограничение на нашите медицински дейности. Ние над този лимит ще бъдем принудени или да изчакват пациентите, или да бъдат връщани да търсят други болници. Това заяви пред БНР директорът на лечебното заведение в Червен бряг доктор Цветан Костадинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА