Last news in Fakti

29 Юни, 2015 18:45 1 762 0

Може ли "химическата супа", в която живеем да причини рак?

  • рак-
  • изследване-
  • химикали-
  • химични елементи

Вместо да се разглеждат отделните елементи един по един, те трябва да се гледат комплексно

Учени са изследвали различни химикали по отделно в продължение на години, за да разберат дали те могат да причинят рак, пише webmd.com.

Сега обаче, нов доклад води учените в нова посока. Те анализират и изучават как ниските дози химикали, които се считат за безопасни сами по себе си, могат да причини рак ако бъдат смесени.

"Ние плуваме в тази химическа супа ... и наистина не знам как ни се отразява това", казва Уилям Гудсън, водещ автор на доклада. "Ние се опитваме да прокараме идеята, че химичните анализи трябва да се върнат в начален етап. Вместо да се разглеждат отделните елементи един по един, те трябва да се гледат комплексно. Ние живеем в свят съставен от множество елементи всеки ден."

Други експерти са съгласни с доклада, който е написан от екип международни учени от 28 страни.

"Трябва да вземем на сериозно предизвикателството да оценим и изследваме химикалите съвкупно, а не един по един", казва д-р Линда Бирнбаум, директор на Националния институт за опазване на здравето и околната среда и Националната токсикологична програма. Тя не е участвал в написването на доклада, но Институтът й финансирал работата по написването му.

В доклада се казва, че Института за изследване на рака към Световната здравна организация определя, че между 7% и 19% от случаите на рак могат да бъдат свързани с химикали в околната среда.

Не е ясно обаче дали някои видове рак са по-податливи на химикалите в обикалящия ни свят от други.

Учените са се захванали с мащабен проект защото "има химични елементи, които се срещат в природата като водата например", заяви Гудсън, отбелязвайки, че в някои подземни води е бил открит арсен. Има и изкуствено създадени елементи като парабени и фталати, използвани в продукти за лична хигиена, като шампоан, хранителни продукти и опаковки за храни.

Тъй като хората са в непрестанен контакт с безкрайни комбинации от химикали, авторите на доклада са се заели да разберат кои комбинации има по-голяма вероятност да причинят рак.

"Това ще бъде огромен проект," казва Гудсън. "Ние не подценяваме сложността и всеобхватността на работата ни."

Въпреки това има изследвания, които показват, че ако ракови клетки бъдат изложени на смес от парабени се стимулира растежът им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА