Last news in Fakti

3 Септември, 2015 09:14 1 134 2

Сливането на Спешната помощ - опасна за живота на пациентите?

  • спешна помощ-
  • опасно-
  • пациенти

Доводите на министъра на здравеопазването за сливане на центровете за Спешна помощ на София-град и София-област са зашити с бели конци, заяви председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ, доктор Десислава Кателиева.

В предаването „Преди всички" на БНР тя повтори позицията на асоциацията, че промяната е опасна за пациентите:

В момента се създава една районна координационна централа, която, според министър Москов, работи с 1.5 повиквания на час. Това е абсурдно. Всеки има опита до се обади на тел.112 и тел.112 да не може да го свържи с медицинския телефон на София-град, защото няма свободни оператори, при което се записва повикването и на случаен принцип, без да се прослушва от медик, тръгва екип на някъде, към някого, за нещо. Не ми стана ясно, защо трябва да се трансформират 50 медицински бройки, при положение, че има над 30 свободни работни места в ЦСМП – София -област и над 50 свободни лекарски бройки от ЦСМП – София-град.

Вчера окончателно беше взето решение за обединяването на спешните центровете. 5 нови линейки започват работа на територията на областта, с допълнителни екипи за Боровец, Божурище и Вакарел.

Ако наистина ще бъдат осигурени в тези зони, то тогава ще бъде оголена София, в която и без това не достигат екипите, изрази опасения Пенка Георгиева – председател на сдружение „Пациентски организации – заедно с теб“. Според нея министерството на здравеопазването тихомълком е направило тази реформа, без да изслуша всички заинтересовани участници в процесите, ангажирани към Спешната помощ.

Тази реформа е изключително притеснителна, защото заплашва живота на пациентите, добави Георгиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 врач

    0 0 Отговор
    добре де-министърът иска нещо да побутне,тези протестират!Ми,направете го за пробен период,примерно 3 месеца,вижте как работи,добре лие,зле ли е и тогава решавайте окончателно!
  • 2 бай Иван

    0 0 Отговор
    На кой му пука за теб и мен бе ВРАЧ?