Last news in Fakti

14 Октомври, 2015 06:14 5 535 1

Модерно лечение на сърдечни аритмии

  • модерно-
  • лечение-
  • сърдечни-
  • аритмии

Неритмичното сърцебиене вече се лекува окончателно чрез електрофизиологична безкръвна процедура и радиофреквентна аблация

Запитвали ли сте се какво кара сърцето да бие денонощно? Всъщност, това са електрически импулси, които се произвеждат в много малка структура в сърцето, наречена синусов възел, който е разположен високо в дясното предсърдие. Синусовият възел генерира електрически сигнали, които чрез специализирана проводна система на сърцето се предават на работните сърдечни клетки. Под въздействието на този електрически ток, сърдечният мускул започва да се съкращава. Специалистите по електрофизиология на сърцето го наричат „импулс-генератор“ и популярно го описват на пациентите си като своеобразен електрически двигател на човешкото сърце. Голяма част от широко разпространените днес сърдечни аритмии и опасни състояния на сърцето се получават именно заради аномалии в тази „електрическа“ система на сърцето.

Аритмиите може да са вродени или да възникнат заради определени болестни състояния. Те могат да бъдат неактивни години наред и да се проявят в определен момент. Веднъж появила се обаче, сърдечната аритмия не може да изчезне от самосебе си. Неравномерното биене подсказва, че в сърдечния мускул работят увредени групи клетки, които приемат или предават грешни електрически импулси.

Съвременната медицина разполага с модерен начин да лекува аритмиите и то напълно окончателно, чрез така нареченото електрофизиологично изследване, последвано от радиофрекветна аблация. Електрофизиологията е дял от кардиологията, чиято цел е да диагностицира и лекува електропроводни нарушения в сърцето. Тя е сравнително млада специалност в медицината, която търпи бурно развитие през последните 15 - 20 години. В България кардиолозите със специалност електрофизиология засега са по-малко от пръстите на ръцете. Един от тях е д-р Михаил Протич, който работи в Болница „Тракия“ заедно с колегата си д-р Милко Стоянов от Националната кардиологична болница, откъдето идва и самият той.

В България единственото извънстолично здравно заведение, в което работи модерна Лаборатория по електрофизиология, е старозагорската болница. Тя е оборудвана с последната версия електрофизиологична апаратура на световния лидер в тази област, американската компания Сейнт Джуд Медикъл, с каквато работят и най-реномираните болници в Европа и САЩ.

Ритъмните нарушения на сърцето се разделят на няколко вида. Могат да бъдат опасни и по-малко опасни. Но дори безобидните аритмии може да се усложнят във времето и да станат опасни за пациента, казва д-р Протич. Една от най-честите сърдечни аритмии е предсърдното мъждене. Изследванията дават все повече доказателства за наследственост и при това заболяване, но има и много заболявания като исхемична болест, клапни заболявания, хипертония и т.н. който водят до изявата му.

Доскоро тези състояния се лекуваха единствено медикаментозно, с антиаритмици, но електрофизиологията дава нови възможности и оптимизъм за тези пациенти.

Електрофизичното изследване представлява вид сърдечна кататеризация – през вени на краката (след поставянето на местна упойка) се въвеждат специални катетри, с които се достига до определени точки на сърцето. Процедурата обикновенно се извършва под рентгенов контрол. Чрез катетрите лекарите получават така наречената вътрешна електрограма, от която става ясно има ли болестно състояние в някое от звената на проводната система или сърдечния мускул. „През цялото време разговаряме с пациента, обясняваме му какво ще правим и той по един или друг начин съдейства изследването да протече по най-добрия начин“, казва д-р Протич.

Лабораторията в болницата притежава и допълнителна система за триизмерно картографиране – тя показва триизмерно изображение на сърцето на пациента, в реално време. Прецизният обемен образ позволява на лекарите да видят с изключителна яснота зоните, които предизвикват заболяването. Така се намалява и нуждата от използване на рентгеното облъчване както на пациента, така и на персонала.

Лечението се нарича радиофреквентна катетерна аблация. Най-просто обяснено, върхът на един от катетрите с помощта на радиочестотен ток нанася определена по размер лезионна точка в сърдечния мускул на мястото, виновно за болестния проблем.

Лабораторията по електрофизиология на болницата отваря врати през лятото на 2014 г. За 1 година от откриването и през нея са преминали над 160 пациенти от цялата страна. Резултатите са повече от добри – постигнат е общоевропейския процент на успеваемост, като не е регистрирано нито едно сериозно усложнение след проведеното електрофизиологично лечение. Най-често лекуваните патологии са надкамерни трахикардии, в резултат на вродена допълнителна електрическа проводна връзка. При тези заболявания процентът на излекуване е над 96-97%. Лекувани са 30 случая на предсърдно мъждене, като резултатите покриват средноевропейските постижения от 70 – 80% успех.

Въпреки че болницата е частна, кардиологичноболните пациенти не заплащат нищо за лечението си, освен обичайната за цяла България потребителска такса за болнично лечение от 5,80 лв. на ден. „Тук не се заплащат дори консумативите и материалите, които се ползват при електрофизиологичните процедури, въпреки че са много скъпи“, посочва д-р Протич.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мария Гочева

    0 0 Отговор
    Как се осъществява връзка с екипа?