Last news in Fakti

22 Октомври, 2015 11:45 1 876 5

Москов: Няма опасни ваксини за децата

  • ваксини-
  • петър москов-
  • ваксина-
  • деца-
  • турция

МЗ иска прокуратурата да разследва кой стои зад информацията за опасна ваксина срещу хепатит Б

Досегашните ваксини за българските деца са еднакви с онези, дарени от Турция. Това обяви на извънредна пресконференция министърът на здравеопазването Петър Москов.

Майките да не вярват на мръсници, призова Петър Москов. Той уточни, че в последните дни десетки притеснени родители са звънели в министерството с питане опасно ли е да ваксинират децата си.

Турция ни е доставила същите ваксини за деца, които спечелиха търга у нас през 2013 година, гарантира Москов и показа идентичното съдържание на опаковките, които са ни доставяни преди от Франция и на тези, дарени от южната ни съседка.

Министерството на здравеопазването дори подготвяло преписка до прокуратурата по казуса.

Д-р Петър Москов разкри, че днес разписва нова тръжна процедура за фирма, която да осигури детските ваксини за догодина. Ако пак не се явят фирми, ще продължим споразумението си с Турция - безплатни петвалентни ваксини от тях в замяна на БЦЖ ваксини срещу туберкулоза от наша страна.

Час преди пресконференцията с медиите здравният министър се е чул със своя турски колега, който е потвърдил, че би подписал такова споразумение.

В сряда от Центъра за защита на правата в здравеопазването обявиха, че половината от петвалентните ваксини, които преди три месеца внесохме от съседна Турция, не са разрешени за употреба в Европейския съюз заради високото съдържание на стабилизатора тиомерсал, в който има живак.

От неправителствената организация припомнят, че България се нуждае за имунизацията на деца около 300 000 ваксини годишно, а в момента в наличност са били 100 000 бройки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Груева

    0 0 Отговор
    Абсолютно е прав.Престанете с малоумните си разсъждения за ваксините ,без да имате необходимото образование за да коментирате .Всички с мнение като професорки.Като ходите в Щатите и в Европа ,първото нещо за да ви вземат децата в някое заведение е да ви поискат или да ви направят всички ваксини ,нали ? Ама там простачките не се опитват да казват на докторите какво трябва и какво не трябва да се прави.Като не искате ваксине ,мрете.

    Коментиран от #5

  • 2 Айде бе

    0 0 Отговор
    Защо ми се струва, че Груева е с някакво медицинско образование, ама от онези пишман доктори, дето да те е страх да им отидеш в кабинета. Уважаема Груева, да ти обясня някои положения: 1. Не е коректно непрекъснато да ни се навира в очите твърдението , че турски ваксини са БЕЗПЛАТНИ, защото НЕ СА!!! От всички източници личи, че става просто едан размяна на ваксини между двете държави, т.е. колкото ние сме на далавера, толкова и те. 2. ВСКЛАДОВЕТЕ ИМА ТАКИВА ВАКСИНИ С ЖИВАК!!! Друг е въпросът, че те нямало да се използват за деца???!!! А другите, за които ще се използват не са ли човеци? Би било много смешно, ако не беше толкова тъжно. И колкото пъти го видя този министър, толкова пъти се сещам за думите на един неуважаван от мен, но все пак депутат - "гледайте му очите на Москов, как блестят"... С всеки изминал ден се убеждавам, че нещо не е наред с това момче...
  • 3 последи новини

    0 0 Отговор
    внесените са били много опасни облъчени са от нашественици със обемни скенери вкл с дължина на вълната 7.19 да с е върнат на производителя ..по никакъв начин да не с е поставят на БЪлгари .Ако има вече заразени да се публикуват снимки на тн "ваксинирани'за да проверим допълнително.ПРи поразяване с нарочно облъчени "ваксини "или подобни жертвите развиват специфичен ореол който Москов имаше от няколко месеца около..
    Експерти да проверят точно с какво е инжектиран защото не можем да намерим толкова сложен коктеил ..Поне да имаме инфо з а калибриранена техника
  • 4 Петър Василев

    0 0 Отговор
    Г-жа Груева може да отиде в Щатите или Европа, там да подложи детето си (ако има такова) на всички видове ваксини. Само ще спомена, че в голямата, демократична, свободна, отворена за всички Америка, заболеваемостта от детски инфекциозни заболяванияе доста висока, въпреки ваксинационния обхват. Там всяко шесто американче има поведенчески и обучителни проблеми, заболеваемостта от аутизъм е 30 до 40 на 10 000 деца. Сега нека видим колко е "безопасна" ваксината срещу хепатит В.
    Ваксината Pediatrix, която е комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, безклетъчна компонента коклюш, хепатит В, и инактивирана ваксина срещу полиомиелит съдържа: формалдехид,
    глутералдехид, алуминиев хидроксид, алуминиев фосфат, лакталбумин хидролизат полисорбат 80, неомицин сулфат, полимиксин В, протеин от дрожди, телешки серум, среда Fenton
    (съдържаща говежди екстракт), модифицирана среда Latham
    (получена от говежди казеин), модифицирана течна среда Stainer‐Scholte, Vero клетки (бъбрек на маймуна).
    Ваксината Comvax срещу Хемофилус инфлуенце тип В и хепатит В съдържа: дрожди (ваксината не съдържа откриваема ДНК от
    дрожди), никотинамид аденин динуклеотид, хемин хлорид, соев
    пептон, декстроза, минерални соли, аминокиселини, формалдехид, калиев алуминиев сулфат, аморфен алуминиев хидроксифосфат
    сулфат, натриев борат, фенол, етанол, ензими и перилен.
    препарат.
    Ваксината Engerix - B съдържа: алуминиев хидроксид, протеин от дрожди, фосфатни буфери.
    И така нататък с останалите ваксини срещу хепатит В като Recombivax и Twinrix. Освен бъбреци от маймуна, посочените ваксини съдържат перилни препарати, консерванти за трупове, какъвто е формалдехидът, говежди екстракти и т.н. Напълно са безопасни!
  • 5 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Груева":

    ''Като не искате ваксине ,мрете.'' - защо ли ми се струва че вие май нямате нужното образование да коментирате ???????????? Нито един уважаващ себе си фармацевт или лекар не би се изказал по този начин.