Last news in Fakti

21 Октомври, 2015 19:07 1 220 3

Запасяваме се с ваксина за хепатит заради мигрантите

  • москов-
  • запасяваме-
  • ваксина-
  • хепатит-
  • мигранти

Използва се и от СЗО и УНИЦЕФ

Ваксини срещу хепатит Б, получени по междудържавно споразумение между България и Турция, се поддържат на склад заради евентуален бежански или миграционен натиск. Това каза пред министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от bTV.

„Ваксината има срок на годност през следващите три години и при кризисна ситуация, може да се използва. Става дума за ваксина, която Световната здравна организация официално работи и купува, както и УНИЦЕФ.”, обясни министърът.

Ваксината против хепатит Б съдържа стабилизатор, обясни министър Москов по повод появила се медийна информация, че съдържа живак. В България няма официално разрешително за поддържане на тази ваксина и на тази база нито е част, нито може да бъде част от задължителния имунизационен календар на страната, увери Москов.

Има засегнати икономически интереси от това, че правителството успя да реши проблема с ваксините, допълни още Москов по повод информация за наличие на цялоклетъчна коклюшна компонента във ваксината срещу хепатит Б (във ваксината против хепатит има ваксина против коклюш – б.р.).

„Не може такъв тип медийни кампании да бъдат част от която и да е етична норма на производителите на ваксини и лекарства, добави той. Не може поради накърнени икономически интереси да се всява паника в населението”, каза още министър Москов.

Той днес награди девет екипа от различни центрове и филиали за спешна медицинска помощ, оказвали помощ на пострадалите във верижната катастрофа на магистрала "Хемус" на 8 октомври. Екипите бяха наградени с грамоти за професионализъм.

Министърът разказа и за срещата си с КРИБ, с които са обсъждали проектозакона за данък за общественото здраве. В момента Министерство на здравеопазването обсъжда различни варианти за въвеждането на такъв налог.

“Винаги притесненията на индустрията са свързани с възможности за загуба на работни места, за икономически лоши последици за определени сектори на индустрията”, посочи той.

Водим смислен разговор за това къде е златната среда между това да започнем, да положим началото на цялостна кампания за различен начин на живот особено при децата и младите и да няма тежки икономически последици за бизнеса, обясни Москов.

Пример за налагане на данък за четири вида храни има в Унгария. Ние приемаме изцяло матрицата на унгарския модел като доказано работещ модел.

СЗО е направила мониторинг на ефекта от този данък и резултатите показват средно 27% намаляване на потреблението на храни, в които има определени вещества над нормата, която ги включва в рамките на този данък. Освен това Унгария през годините е разширявала обхвата на този данък и е увеличавала ставките, където не е имало достатъчно голям ефект.

“Има много здрава философия в това. Ако аз като родител съм информиран, че това е по-скъпо и има по-евтин заместител, който е по-хранителен и по-малко вреден, но избирам по-скъпото и вредното, тогава аз заплащам за това държавата да може да финансира спортните зали в училищата, различен режим на хранене в училищата и да може да прави масивна, качествена и ефективна превенция на разни заболявания”, допълни Москов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 муспи

    0 0 Отговор
    Че всички ваксини са в общия план по ликвидацията на бялата раса. Те се произвеждат от еврейски компании и е глупост да казваме, че тези които ни провеждат геноцида с ваксините са си почтени!!!
  • 2 Али Бабата

    0 0 Отговор
    ВАКСИНИТЕ ЗА ЕЛИТА СЕ РАЗЛИЧАВАТ ОТ ВАКСИНИТЕ ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО
    През 2009 г. в Европа избухна скандал, след като беше открита разлика между партидите ваксини за „народа” и тези за „властта”. Народните ваксини съдържат живак и алуминий, а ваксините за властниците не ги съдържат.
    Ваксините срещу пандемичния грип H1N1, които се произвеждат в САЩ за Европа, са безопасни и ефективни според специалисти, но скандалът произтече от факта, че ваксините, доставяни в Европа, се разделят на два типа – за особено важни персони и за прости европейци.
    Длъжностните лица в Евросъюза получават ваксините, специално произведена в ограничена серия, без отровните живак и алуминий, не съдържат и адювента сквален. Обикновените граждани, които не са роднини с Меркел и Саркози, получават пълния комплект живачно-алуминиеви стабилизатори.
    Френският Nouvel Obs разкрил разликата между ваксините. Журналистите доказали, че в страната постъпили две партиди от препарата – 50 хиляди дози за важни персони и 94 милиона дози за редовите французи. Шпигел изяснил, че ваксините на IVAX Corp съдържат наночастици с неизвестно предназначение; наночастиците били открити в три независими лаборатории.
    IVAX, владее редица други фармацевтични марки. През 2006 г. контролът над нея получила компанията Teva (Израел); така израелската компания се превръща в една от най-големите компании, производителки на лекарства в света, често попада под ударите на закона. Доставките на IVAX пътуват не само в страните
  • 3 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Доставките на IVAX пътуват не само в страните от Евросъюза.