Last news in Fakti

22 Февруари, 2016 12:10 10 562 0

Профилактиката започва от зачатието и завършва с последния дъх

  • сърце-
  • кардиология-
  • д-р румен миланов-
  • доц. красимира христова
Профилактиката започва от зачатието и завършва с последния дъх - 1
Д-р Румен Маринов, национален консултант по детска кардиология.Снимка: Венци Михайлов / Факти.бг

Статистиката в България и Европа показва, че се раждат 8 на 1000 деца с вродени сърдечни проблеми. Такива са данните. При нашата раждаемост това са около 400 – 500 деца на година. Половината от тези деца стигат до оперативно или някакъв вид интервенционално лечение. Това посочва в интервю за Факти.бг д-р Румен Маринов, национален координатор по детска кардиология.

Детската кардиология в България като лечение и инвазивни техники е на много високо европейско ниво. Нека не забравяме, че все още в България се лекуват деца от съседните балкански страни.

Ние трябва да разчупим модела, защото тези деца вече имат шанс да оцелеят и да преживят до възраст, в която се поемат от кардиолозите, както каза доц. Христова. След 18 годишна възраст тези оперирани деца потъват в пространството.

Вече имаме над 10 000 израснали пациенти, които възрастните кардиолози не познават и не работят с тях. Тези пациенти се чувстват като израстнали деца – сираци. Те са било обгрижвани като деца, а като възрастни не в същата степен. За целта трябва да се създадат три интердисциплинарни екипа, които да работят по проблема. В този екип трябва да влезе детският кардиолог, който е участвал в операцията, интервентен кардиолог и кардиолог за възрастни.

Детската хипертония може да бъде напълно излекувана, ако се установи още в първите стадии на болестта. Много важно е да се промени начина на живот – хранене, редукция на килограмите и повече спорт. Да се намали стресът – днешните деца са много натоварени в училище и с допълнителни занимания.

Трябва да се редуват учене, почивка и спорт. За здравословните диети се пише много – основното е да се наблегне на млечните продукти, плодовете и зеленчуците за сметка на тестените и сладките храни.

От друга страна късната бременност е все по-честа проява. Усилията на обществото трябва да насочат профилактиката.Става дума за качество на живота на деца и възрастни

Профилактиката започва от зачатието и завършва с последния дъх.

Родителите на децата със сърдечни проблеми са добре информирани, те активно проследяват децата с такъв проблем. Профилактика на бременните е особено важна. Трябва да се осигурят повече ехокардиографски прегледи на плода, които биха установили пробеми на плода още в първите седмици, без излишно излагане на риск на живота на майката и детето или раждане на дете с аномалии,които са несъвместими с нормален живот и са причина за ранна детска смъртност. След определена възраст бременността е високо рискува.

В Европа и САЩ е възприета практика за ехографски прегледи на бременни около 20 седмица. Следващият е последното тримесечие преди раждане и след това на 4-ия или 6 –ия месец след раждането. Не трябва да забравяме, че макар и бременността да е нормален процес, то тя е и метаболитен процес, който уврежда организма. Сърцето и останалите органи са подвластни на промените, които настъпват в организма на майката, посочва доц. Красимира Христова.

Българската нация страда от сърдечно-съдови заболявания. Тревожен е фактът, че има подмладяване на болните със сърдечно съдови заболявания.

За предизвикателствата пред българските кардиолози и предлаганата национална здравна карта четете в интервюто с доц. Красимир Христова за Факти.бг.

Ето и пълният текст на интервюто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА