Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 15:52 1 682 3

Изследователи проследиха как стресът влияе върху болните от рак

  • рак-
  • стрес-
  • напрежение-
  • изследване-
  • учени-
  • медицина-
  • медицински пробив-
  • тумор

Екип от учени направи значителен пробив в изследването на раковите клетки

Изследователи проследиха как стресът влияе върху болните от рак - 1
Снимка: Shutterstock

Стресът в нашия живот е неизбежен. Твърде високите му нива обаче могат да доведат до ужасяващи последици за здравето.

Хроничният стрес може да увеличи риска от сърдечни болести и удари. Освен това, може да допринесе и за появата и разпространението на рак. Как се случва това оставаше неизвестно и бе предизвикателство пред здравните грижи за онкологично болните, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес".

Стресът не може да бъде избегнат при онкологично болни пациенти, пише БТА. Можете да си представите как, ако сте диагностициран, не можете да спрете да мислите за болестта или за благоденствието на близките си.

Затова за нас е много важно да разберем как действа стресът, каза Сюе Ян Хъ, бивша постдокторантка в Лаборатория Колд Спринг Харбър, Ню Йорк, САЩ. Тя и ръководителят на лабораторен екип проф. Микала Егеблад вероятно са постигнали пробив в разбирането точно на този процес. Резултатите от изследването им са публикувани в специализираното издание Cancer Cell.

Как влияе стресът върху раковите клетки?

Заедно с проф. Линда ван Елст те установиха, че стресът кара белите кръвни клетки неутрофили да образуват лепкави структури като мрежи, които превръщат телесните тъкани по-податливи на метастази. Откритието може да насочи към нови терапевтични стратегии за предотвратяване на разпространението на рака, преди да е започнало.

Учените стигнали до откритието си, като си имитирали хроничен стрес при мишки, болни от рак. Първоначално те премахнали туморите, развиващи се върху млечните жлези на мишки и разпростиращи ракови клетки към белите дробове. След това подложили мишките на стрес. Наблюденията ми били шокиращи.

"Хъ наблюдава плашещ ръст на метастатичните лезии при тези животни. Стигаше се до четирикратно увеличение на метастазите", каза Егеблад.

Учените са установили, че хормоните на стреса - глюкокортикостероиди, въздействат върху неутрофилите. Белите кръвни клетки "под стрес" оформят подобни на паяжини структури, наричани NET (неутрофилни извънклетъчни капани). При нормални обстоятелства те защитават организма от вредни микроорганизми. При наличие на рак NET създават среда, благоприятна за развитие на метастази.

Намаляването на стреса трябва да бъде компонент от лечението и профилактиката на рака, каза проф. Ван Елст.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми то това

    7 0 Отговор
    отдавна се знае. Ама нарочно ни подлагат на стрес за да се разболяваме...
  • 2 И няма рак, само мрак за стресиращите

    2 2 Отговор
    Защо стресът е неизбежен? Защото нищо не успокоява така, както горещ пистолет и празен пълнител.
  • 3 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Te затова ни подложиха на 3 години ковидиотски стрес. Ако не си заминеш скоропостижно, се състаряваш бързо и ти се отщява да живееш. То не бяха репресии с огромни глоби да седнеш на пейка или да излезеш на разходка в парка. Блокираха планините. Откраднаха ни пролетта и най-хубавото време на годината. Принудиха ни да си седим вкъщи /без достатъчна слънчева светлина и витамин Д разболяването е много по-вероятно. както и депресиите, нарушенията в съня и т.н./. Накрая вкараха и зеления сертификат да подтикнат по-слабохарактерните да се набодат доброзорно. Аз по това време обмислях опции колко насилника трябва да оччистя преди да ме довършат, ако дойдат насилствено да ме бодат, което също е постоянен стрес! По учебник ни третираха като човешка ферма от интензивен тип!