Last news in Fakti

17 Март, 2024 12:00 1 593 7

VW планира да пусне евтиния си електромобил през 2027 г.

  • vw-
  • volkswagen-
  • up-
  • e-up-
  • id.1-
  • id.2

Компанията се фокусира върху друг модел

VW планира да пусне евтиния си електромобил през 2027 г. - 1

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Томас Шефер обяви, че през 2027 г. марката ще представи ID1 - електромобил от начално ниво. Шефер разкри, че в момента VW проучва четири различни проекта за разработване на този автомобил по време на годишната пресконференция на марката, която се проведе в четвъртък.

Целта е да се намали началната цена на ID1 до под 20 000 евро, което според Шефер е значително предизвикателство, изискващо значителни икономии, за да се постигне. VW възнамерява да избере един от четирите проекта за разработка през следващите седмици.

Има спекулации, че VW може да си сътрудничи с конкурент като Renault, за да си поделят разходите за разработката, или пък може да запази проекта за себе си и да използва синергията с марката Skoda. Главният изпълнителен директор на Renault, Лука де Мео, намекна за потенциално сътрудничество с VW по време на автомобилното изложение в Женева през февруари, споменавайки за обсъждане на партньорство за електрически миниавтомобил за Европа. Renault планира да представи нов изцяло електрическо Twingo до 2026 г. с целева цена под 20 000 евро.

Финансовият директор на VW Group Арно Анлиц потвърди проучването на възможностите за сътрудничество по време на годишната пресконференция на групата, без да посочва Renault като потенциален партньор.

Освен това VW и Skoda си сътрудничат по план за локализиране на малък електрически автомобил в Индия. Моделът ID.1 ще замени отиващия си изцяло електрически VW e-Up, който първоначално произлезе от версията на модела Up с двигател с вътрешно горене.

Шефер посочи, че 2027 г. е целевата година за пускане на пазара на ID.1, тъй като марката дава приоритет на производствената версия на концепцията ID.2all - електрически автомобил с размери на Polo, чиято цена започва от 25 000 евро, който трябва да дебютира по-рано през 2026 г.

Макар че VW по-рано беше обявил пускането на ID.2 през 2025 г., компанията отложи старта на продажбите поради забавеното прилагане на по-слабите разпоредби за борба със замърсяването Евро 7, което позволява на по-малките автомобили с двигатели с вътрешно горене да останат на пазара по-дълго от очакваното.

ID.1 и ID.2 са част от амбициозния план на VW за представяне на 11 нови изцяло електрически модела до 2027 г., включително среден автомобил ID.7, версия с дълго междуосие на минивана ID.Buzz и два модела, разработени в сътрудничество с Xpeng за китайския пазар.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турбодизел

    6 4 Отговор
    Няма такова нещо като "евтин електромобил".

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 2 дада

    3 3 Отговор
    Ако не е пръизводството в Китай, има да си мечтаете за ел. сапунерка под 20 хил.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тъй шъй

    4 1 Отговор
    Те 27 година е много вероятно да са фалирали, а правят планове
  • 5 Запознат

    1 3 Отговор
    Умния човек първо си задава въпроса от кафе ще дойде енергията за заряда на батериите за предлагания продукт. Европа е енергийно ограничена за промишлено и енергийно производство, което ще продължи поне 30години.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Има

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Турбодизел":

    Има има.....Дачия Спринг!