Last news in Fakti

22 Август, 2014 08:38 1 999 1

Васил Грудев: Ситуацията със „син език” е драматична

  • васил грудев-
  • домат-
  • земеделие

Българският домат трудно би се реализирал на полския пазар. Земеделският министър коментира загубите за производителите от руското ембарго

„Ситуацията е драматична, създал съм кризисен щаб”, заяви земеделският министър Васил Грудев относно болестта „син език” при животните.

В предаването „Здравей, България” министърът обясни, че първият случай на „син език” е констатиран в края на месец юни, а юли вече е бил прехвърлил Стара планина.

„Но затова не се говореше, криеше се. Предполагам въпросът е бил подценен”, коментира Васил Грудев.

По думите му към момента 22 области са засегнати, а само 6 остават незасегнати.

„Ситуацията за животновъдите е драматична. Към началото на следващата година трябва да преминем към ваксинация на всички стада”, заяви земеделският министър.

Васил Грудев обясни тази зараза не се предава нито през мляко, нито през месо на човека. 

„Тази година положението е по-тежко и не засяга само доматите, а и пресните плодове, които в момента се прибират. Реализацията им ще бъде по-трудна”, заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия земеделският министър Васил Грудев.

Той коментира загубите за българските производители от руското ембарго. Именно заради него българският пазар е залят от полски домати, докато родното производство не може да бъде пласирано.

„Още на втория ден, след като влезнах в министерството, дойде руското ембарго. Поисках спешна среща на министрите на земеделието на европейските страни. На 5 септември ще обсъдим мерките, които можем да вземем”, заяви министър Грудев.

По думите му държавата не само ще обезщети преките загуби от ембаргото, но и ще иска от ЕС компенсации за косвените загуби.

„Темата за косвените загуби, която засяга не само за домата, но прасковите, черешите, сливите, е по-важна”, заяви министърът. „Ще искаме толкова, колкото е необходимо. Ще настояваме за обезщетение, свързано със загубите от спада на цената”.

Васил Грудев допълни, че държавата има достатъчни механизми да реагира при рязък срив на цените.

На борсата пък признават, че внасят домати от Полша. По думите им българската реколта не е добра тази година заради валежите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tsf

    1 0 Отговор
    Някой разбра ли тоя Грудев.Понеже спазваме ембаргото за Русия,което е наложено от ЕС,Русия също обяви ембарго на стоки от ЕС.В резултат на това нашия пазар бил залят от полски домати.Егати обяснението.Полша да не би да не спазва ембаргото или ние сме малоумна държавичка и не си защитаваме собствените производители.Нищо не разбирам...