Last news in Fakti

17 Септември, 2014 13:07 1 073 3

До 10% скок на тока обещават от ДКЕВР

  • дкевр-
  • ток

От EVN вече поискаха по-скъп ток с 18%. Другите две ЕРП-та ЧЕЗ и ЕнергоПро също се обявиха за увеличаване на цените, но все още не са дали своите разчети

Поскъпване на тока от 1 октомври ще има, но вероятно цените на парното и топлата вода ще останат на настоящите си нива.

Това заяви новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова, цитирана от радио „Дарик“.

Тя отказа да посочи какъв ще бъде скокът на цената на електроенергията, защото според нея преди окончателното вземане на решение на цялата комисия, нито един от членовете не бива изказват лични мнения. Според Тодорова поскъпването на тока няма да бъде по-високо от 10 на сто.

От EVN вече поискаха по-скъп ток с 18%. Другите две ЕРП-та ЧЕЗ и ЕнергоПро също се обявиха за увеличаване на цените, но все още не са дали своите разчети. Премиер и министри също коментираха, че поскъпване на електричеството няма да ни се размине.

Днес е първото открито заседание на ДКЕВР с новото ръководство под председателството на Светла Тодорова. Тя заедно с Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова бяха назначени в регулаторната комисия на мястото на Боян Боев, Лиляна Младенова и Еленко Божков.

Новият председател на енергийния регулатор допълни, че до края на месеца ще стане ясно какъв е дефицитът в НЕК, изчислен от новата комисия. Освен това, според Тодорова, част от действията, предприети от предишния състав на комисията към електроразпределителните дружества, не са съвсем законни.

Вероятно ще има увеличение на цената на природния газ, но то ще е по-малко от поисканите 1,6 на сто от "Булгаргаз". Това дава възможност да бъде задържана цената на топлинната енергия.

Председателят на ДКЕВР също говори и по темата за дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от американските централи "AES Гълъбово Марица изток 1" и "КонтурГлобал ТЕЦ Марица изток 3". Тя посочи, че договорите за съжаление са изпипани много добре от правна страна и е невъзможна тяхната промяна едностранно, без след това да има тежки последици за страната.

Тодорова разкри, че предишният състав на ДКЕВР е дал ултиматум на НЕК да предоговори 30% по-ниски цени на електроенергията, което е направило преговорите с двата ТЕЦ-а невъзможно. Сега, след среща с AES Гълъбово, е било заявено, че страните в преговорите ще са равнопоставени. От тяхна страна са заявили готовност за продължаване на преговорите, като в близките дни ще има среща на председателя на ДКЕВР с регионалния мениджър на AES за Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 до уродливите политици

    0 0 Отговор
    Крадливите хрантутници на върха на веригата да помислят и за увеличение на заплатите и пенсиите , тяхната ма.. ...
  • 2 Химлер

    0 0 Отговор
    А ние можем ли да им обещаем да ходят на майка си в .......!
  • 3 фазата

    0 0 Отговор
    Абе кога ще увеличите заплатата на шефа на evn ? С тези 70 хиляди лева на месец за къде е?