Last news in Fakti

7 Октомври, 2014 14:03 3 299 2

Русия е N1 в света по запаси от газ, Венецуела - по петрол

  • русия-
  • газ

Русия заема първо място в света по запаси на природен газ. Нейният дял се оценява на 24,4% според годишния доклад на World Oil and Gas Review, подготовен за италиянската енергийна компания Eni.

В документа се отбелязва, че световните запаси на нефт и газ през 2013 г. са се увеличили съотвтно с 0,4% и 1,7% благодарение на откритите нови нагодища в Източна Африка.

Второ място в света по запаси на газ се пада на Иран с 16,7%, а след него влиза Катар.

Традиционно Венецуела продължава да държи палмата на първенството по запаси на нефт. След нея се нареждат Саудитска Арабия и Канада. Русия заема осмото място.

Руският добив на нефт и газ има големи перспективи. След 20 години Москва не само ще остане най-големият износител на енергийни носители в света, но и ще продължи да увеличава темповете.

Така към 2035 година добивът на нефт ще се увеличи до 548 милиона тона годишно в сравнение със сегашните 523, а на газ - от 672 до 807 млрд. куб.м. годишно.

А традиционните запаси на Русия от газ са достатъчни за следващото столетие, отбелязват от ВР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 2 Отговор
  • 2 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Да прибавим и факта, че Русия притежава около 60% от запасите на питейна вода в света...