Last news in Fakti

16 Октомври, 2014 15:33 1 001 1

Експерти искат преструктуриране на НЕК

  • нек-
  • енергетика-
  • ток-
  • реформа

Производителите на възобновяема енергия с мощност над 200 киловата трябва да се разделят в няколко групи, за да се оцени тяхната ефективност при последващи анализи

Радикална оздравителна програма за българската енергетика и преструктуриране на НЕК искат от новото правителство експерти от неправителствената организация Български енергиен и минен форум /БЕМФ/. Тя е необходима заради тежкото положение на българската енергетика, смятат специалистите.

Сред необходимите мерки е преструктуриране на НЕК в холдинг с 3-4 търговски дружества, с което ще се “изсветли” структурата на разходите, смятат от неправителствената организация, цитирана от БНТ. Ако това не се направи, само ще се вдига цената на тока като най-елементарна мярка, коментира Иван Хиновски от БЕМФ.

Друго предложение на специалистите е извършването на експресен одит на всички дружества в системата – активи, структура на капитала, приходи, разходи и задължения. От неправителствената организация смятат за необходимо инициирането на правителствено ниво на разговори с операторите от американските централи в комплекса “Марица изток” за промени в дългосрочните договори за изкупуване на енергията от тях.

Производителите на възобновяема енергия с мощност над 200 киловата трябва да се разделят в няколко групи, за да се оцени тяхната ефективност при последващи анализи. Трябва да се прави и регулаторен одит на документацията им, смятат от БЕМФ. Трябва да се реализира и нова система за социално подпомагане и намаляване на ефекта от поскъпването на тока за бита, смятат специалистите.

Те предлагат още да се предприемат законодателни промени, свързани с работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и промени, свързани с пазара, баланса на мощности и новата енергийна стратегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДААА

    0 0 Отговор
    Куцо кьораво и сакато се упражнява в енергетиката ,сега регулаторен одит на документите на ВЕИ ,ами дай да видим как Видахим произвежда 5мил. от каучук и 50 мил. от електроенергия и дали производството на Хризтозов е "ВИСОКОЕФЕКТИВНО" и как НЕК му подаряват сертификати от зелените централи за да работи.
    Б....ци ,спрете да крадете от НЕК ,Марица изток-2 Мините и АЕЦ и всичко ще си дойде на мястото!!!