Last news in Fakti

29 Октомври, 2014 20:42 1 125 0

ЕС дава 650 млн. евро за енергийни проекти

  • южен поток-
  • ес-
  • енергетика

Средствата ще бъдат отпуснати от инструмента за свързаност на Европа

Европейският съюз отпуска близо 650 милиона евро за приоритетна енергийна инфраструктура. Сред одобрените проекти има и български, финансирането за които надхвърля 4 милиона евро. Сред тях са язовир "Яденица", който трябва да се свърже с ВЕЦ "Чаира", двупосочната газова връзка между България и Гърция, изграждането на вътрешни връзки от ТЕЦ "Марица Изток"-1 към различни части на страната, предаде БНР.

Като приоритетен европейски проект е посочен конкурентният на "Южен поток" Южен газов коридор - за него се отпускат над 3 и половина милиона евро. Финансиране е предвидено и за отсечката от нашата страна до Австрия през Румъния и Унгария, както и за интерконекторна връзка между България и Турция.

Средствата ще бъдат отпуснати от инструмента за свързаност на Европа. Целта на инвестицията е да повиши енергийната сигурност и да прекрати изолацията на определени страни и региони. Повечето одобрени проекти са от балтийските страни, Централна и Източна Европа.

Безвъзмездните средства в рамките на Механизма за свързване на Европа могат да финансират до 50 % от допустимите разходи за дейности. Въпреки това, при изключителни обстоятелства — когато дадено действие ясно допринася за сигурността на доставките, засилва солидарността между държавите членки или позволява използването на много новаторски решения — механизмът може да покрие до 75 % от разходите за строителство, уточняват от пресслужбата на Европейската комисия.

Предложението на Европейската комисия бе подкрепено от Комитета за координация на Механизма за свързване на Европа, който се състои от представители на държавите членки. По-късно тази година Комисията ще приеме официално списъка на предложенията, които ще получат финансово подпомагане в рамките на Механизма за свързване на Европа — Енергетика.

История на досието

В рамките на Механизма за свързване на Европа е предоставена обща сума в размер на 5,85 милиарда евро за трансевропейската енергийна инфраструктура за периода 2014 — 2020 г..

За да получи безвъзмездни средства, съответното действие трябва да е свързано с проект, включен в списъка на „проекти от общ интерес“. Първият списък беше приет от Европейската комисия през октомври 2013 г. Той съдържа 248 проекта в областта на електроенергийната инфраструктура, всеки един от които, след приключването си, ще донесе значителни ползи за поне две държави членки, ще повиши сигурността на доставките, ще допринесе за по-добра интеграция и конкуренция на пазара, както и за намаляване на емисиите на CO2.

След първата покана за представяне на предложения в рамките на Механизма за свързване на Европа — Енергетика бяха получени и одобрени 64 проекта на общ размер 1,370 милиарда евро. Проектите, които са били отхвърлени в процеса на оценяване, тъй като не са били достатъчно добре разработени към момента на приключване на поканата, може отново да кандидатстват за финансиране в рамките на следващата покана за представяне на предложения, насрочена за 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА