Last news in Fakti

28 Октомври, 2014 11:42 1 549 0

При фалит на банката пада и банковата тайна

  • ктб-
  • бнб-
  • вносители-
  • закон

Предложението има за цел да се осигури прозрачност

При обявяване от БНБ на фалит на финансова институция да пада и банковата тайна. Това се предлага във внесените от депутатите от ДПС Лютфи Местан, Йордан Цонев и Делян Пеевски промени в Закона за кредитните институции.

Мярката засяга предимно лицата, които заемат висши държавни длъжности: депутати, министри, висши чиновници и други. За целта 10 дни от вземането на решение на обявяване на несъстоятелност се задължава председателят на Сметната палата да предоставя нужния списък.

Вносителите на промените искат да се задължат управителите на банка, за която е взето решение за преструктуриране или отнемане на лиценза, да публикуват в два централни ежедневника списък на длъжниците и вносителите на банката.

Предложението има за цел да се осигури прозрачност на банковата система чрез разкриване на информация за действителните собственици на обявената във фалит финансова институция, така и за предоставяне на информация за произхода на средствата на дружествата, регистрирани в офшорни зони. По този начин се налагал механизъм за борба с прането на пари чрез зони с облекчен данъчен режим и корупционни схеми. Освен това се предвижда влоговете на дружествата, регистрирани в офшорни зони, да се изплащат само чрез разкриване на реалните им собственици.

В предложените законови промени се казва още, че ще бъдат задължени офшорните фирми, които са вложители в такава банка, да разкрият реалните си собственици, за да получат средствата си.

Текстовете предлагат още синдиците да се задължат да сключат договор с компания, която има опит в проследяването на парични трансфери.

Така ще може да се проследи дали и как ръководството и собствениците на банката са разполагали неправомерно с пари на вложители и дали с тях са купувани активи.

В мотивите се посочва, че предлаганите промени не се отнасят до казуса Корпоративно-търговска банка, чието решаване е изцяло от правомощията на БНБ или на Народното събрание и правителството, ако се налага изразходването на публични средства или промяна на законодателството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА