Last news in Fakti

28 Октомври, 2014 18:52 1 669 0

Качествена фирма би събрала голяма част от кредитите на КТБ

  • захариева-
  • ктб-
  • кредити-
  • газ-
  • доставки

По думите на министър Захариева и тази зима сме заплашени от спиране на доставките на газ

Качествена фирма би събрала голяма част от кредитите на КТБ - 1
Снимка: БТА

Трябва да бъде наета фирма за събиране на раздадените от КТБ кредити. Ако се наемат качествени фирми, които събират такива средства, би трябвало голяма част от раздадените под формата на необезпечени кредити 4 222 млн. лв. да бъдат събрани. Това заяви пред журналисти вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева по темата с КТБ.

Тя присъства на откриването на Петата регионална енергийна конференция, която се провежда в София.

„Няма как просто служебен или редовен кабинет да наеме такава фирма, но би трябвало това да направят квесторите или синдиците. Тоест, ако се върви в момента по законовата процедура за обявяване в несъстоятелност, това задължително трябва да се случи от синдик, който бъде назначен. Ако се мине към процедура оздравяване на банката, това със сигурност трябва да бъде направено пак, защото в крайна сметка никой не е длъжен да плаща на някой покупките“, каза още Екатерина Захариева.

Тя посочи, че в актуализацията на бюджета са предвидени 2 млрд. лева държавни гаранции, за да могат да бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ и всеки български гражданин да се чувства спокоен, че когато му е гарантирано по закон едно минимално изплащане, ще го получи.

Екатерина Захариева призова за създаване на енергиен съюз в ЕС

„Всички държави от ЕС трябва да работят заедно за диверсификация на енергийните доставки и за създаването на енергиен съюз. Европа е доказала, че, обединена, успява да се справи по-успешно с всяка криза“. Това каза вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева при откриването на Петата регионална енергийна конференция „Регионално енергийно развитие и енергийна сигурност“.

По нейните думи досега България е направила малко по отношение на диверсификацията на газовите доставки.  Затова приоритет на служебното правителство е изграждането на интерконекторните връзки със съседните държави. По думите й, и тази зима сме заплашени от спиране на доставките.

Вицепремиерът Захариева илюстрира моментната ситуация в страната по отношение на снабдяването със синьо гориво. „Към момента

налягането е намалено,

но все още успяваме да получаваме редовни доставки“, каза тя и допълни, че правителството следи ситуацията ежедневно, за да не се допусне риск от газова криза. По нейните думи наличието само на един източник е рисково и затова трябва да се работи за свързаността със съседните държави.

Пред участниците във форума вицепремиерът Захариева очерта ролята на отрасъла за устойчивото развитие на страната. Енергетиката е не само кръвоносната система на икономиката, но е от критична важност за нейното развитие, каза тя.

По нейните думи има четири основни приоритета, които са важни за енергийната сигурност на страната. На първо място е доброто управление в сектора, което се изразява в добро управление в държавните дружества, но и в стратегическа визия за дългосрочната политика, която е липсвала през последните години.

Като приоритетни Екатерина Захариева посочи още енергийната диверсификация, либерализацията и енергийната ефективност.

За предлагане и обсъждане на конструктивни решения, които да съдействат за преодоляване на дисбалансите в сектора служебното правителство инициира създаването на Енергиен борд като платформа  за диалог между всички участници в системата. „Надявам се енергийният борд да продължи да работи и да бъде подкрепен от всички участници в него. Той не е панацеята и държавата не бива да се крие зад него. През годините видяхме, че взимането на решения набързо и на тъмно, без да се обсъждат с експерти и без да се направи оценка до какво ще доведат те не е правилният начин на работа“, подчерта Захариева.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове