Last news in Fakti

29 Октомври, 2014 19:17 1 117 0

ДПС иска пазарно решение за КТБ

  • ктб-
  • йордан цонев-
  • влогове

Не е необходима законова промяна, за да може изплащането на гарантирани депозити да стане през няколко търговски банки

Подкрепяме пазарно решение на казуса КТБ, ако то е възможно. Това каза депутатът от ДПС и член на временната комисия по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев.

„Ние сме за това, ако тук има криминални действия, ако някои от акционерите е злоупотребил в ущърб на вложителите, нека този модел да стане публично достояние , за да не може да бъде реализиран в бъдеще в банковото пространство”, отбеляза Йордан Цонев.

Той не пропусна да припомни, че ДПС е най-последователната по отношение на случая и настоява нещата в КТБ да станат публично достояние. „Не сме против цесиите и прихващането, те са законни, но искаме те да станат публично достояние”, посочи Цонев.

„Моите пари ги оставете. Хала да са ми. Ковчег джоб няма. Пак ще си ги изкарам". Това заяви депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Той беше един от първите политици, който призна, че държи пари на влог в банката.

Кой позволи на КТБ да рухне? Защо тази банка рухна? Кой краде парите на българския данъкоплатец? Къде е държавата, която трябва да защитава българските граждани? Продължи да пита Вежди Рашидов.

Гневен съм и аз, г-н Рашидов, му отговори и управителят на БНБ Иван Искров, но обяви, че голяма част на въпросите на депутата не са към БНБ.

Иван Искров още веднъж заяви, че в момента банковата система у нас е стабилна, но ядосано предупреди, че ако така се говори, както го прави Рашидов, то наистина ще предизвикаме криза.

Не е необходима законова промяна, за да може изплащането на гарантирани депозити да стане през няколко търговски банки. Това каза председателят на Фонда за гарантирани влогове в банките Росен Николов на заседание на временната бюджетна комисия в парламента. „Изплащането започва до 20 работни дни от датата, в която БНБ отнема лиценза на съответната банка, като преди това Фондът извършва подготвителна дейност”, обясни Николов. По думите му изплащането трябва да стане през няколко банки ,тъй като тяхната стойност е близо 3,7 млрд. лв.. Като допълни, че ако изплащането се извърши през една или две банки, ще има допълнителна концентрация на депозитен ресурс.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА