Last news in Fakti

31 Октомври, 2014 15:11 1 624 0

НС се отказа да спасява КТБ

  • нс-
  • отказа-
  • спасява-
  • ктб-
  • иван искров-
  • бойко борисов

На ход е БНБ

Депутатите приеха служебното правителство да изготви процедура за промяна в Закона за гарантиране на влоговете, за да може вложителите с гарантирани депозити в КТБ да получат своите спестявания максимално бързо.

Това решиха депутатите след цял ден дебати по доклада на БНБ за КТБ и ТБ "Виктория".

ГЕРБ се отказва от идеята да се удължава срокът, в който БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банките от групата на КТБ. Това на практика означава, че след като днес постъпи докладът на одиторите, с който ще се осчетоводи дупката в КТБ, реално се задейства 5-дневният срок, в който централната банка трябва да поиска отнемане лиценза на КТБ.

Министерският съвет съвместно с БНБ и КФН ще трябва да подготви и внесе в Народното събрание промени на законите в областта на банковото дело - законите за БНБ, за кредитните институции и за гарантиране на влоговете.

Депутатите препоръчаха на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на акционерите и администраторите на КТБ и свързаните с тях лица. Международната фирма трябва да е  с опит в разследването и проследяването на паричните потоци при неплатежоспособност. Целта е да бъдат проследени операциите с активи на банката, извършени от акционери и администратори на банката.

Този текст беше приет въпреки забележката на управителя на БНБ, че тъй като следва синдици да влязат в КТБ, това трябва да се вмени на тях. Освен това централната банка няма разследващи функции.

Този текст е предложение на Реформаторския блок.

Със 151 гласа "за" и 7 въздържали се отпадна точката от проекта за решение, според която до 6 ноември Народното събрание трябваше да приеме изменения в Закона за кредитните институции,  които да задължат БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра депутите си, стана ясно, че предлагат в проекторешението да отпадне точката, предвиждаща БНБ да опита да оздрави КТБ.

"Чухте как господин Искров обвини цялото Народно събрание в това, че нарушаваме независимостта на централната банка, позволявайки си да й препоръчваме каквото и да било в наш проект за решение. Още по-малко имаме право да поискаме оставката на гуверньора, защото това е натиск срещу националната банка. Мисля, че господин Искров дори да няма основания да бъде считан за нарушител по закона да носи каквато и да било законова отговорност, носи морална отговорност пред цялото общество, защото той е управител на тази банка и точно по неговото време за съжаление имаме пробив в доверието, което е недопустимо", коментира Менда Стоянова.

Трябва да имаме доверие в централната банка, ако искаме финансовата стабилност да е налице, категорична е председателката на бюджетната комисия.

 Резерви срещу текста освен ГЕРБ  изразиха и "БСП лява България" и Реформаторите.

Не беше прието алтернативното предложение на "БСП лява България" - Народното събрание да приеме за сведение доклада на БНБ, като изрази неодобрение на действията на УС на БНБ по надзора на КТБ.

Служебният министър на финансите Румен Порожанов коментира в пленарна зала, че при всяко положение казусът ще струва много държавата. Част от тази цена са бъдещите дела, които се очаква да заведат засегнатите акционери и вложители, за които вече има индикации. Той препоръча одитът на КТБ за деветмесечието, който предстои да бъде изготвен, да бъде заверен от одиторите, за да бъде защита на държавата при тези бъдещи дела.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА