Last news in Fakti

2 Ноември, 2014 10:50 2 322 0

Бивш шеф в КТБ: Дупката от 4,2 млрд. е измислена

  • ктб-
  • илиан зафиров

Тези 4,2 милиарда лева дупка в КТБ не са липсващи пари, а са хипотетични загуби, които евентуално някога ще се получат в бъдеще време.

Един от отстранените изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров проговори в „Събуди се” по Нова телевизия. Той е с повдигнато обвинение за безстопанственост.

"Тиражираната цифра е невярна”, категоричен е Илиан Зафиров.

На въпрос дали са отпускани кредити на свързани фирми над допустимия процент по закон, той заяви, че те са в рамките на законните лимити.

"Новоприетата методика за оценката на кредитния портфейл на КТБ е с доста размити рамки и позволява субективна оценка на кредитите и обезпеченията”, заяви Зафиров.

"Новата методика ползва не оценка на кредитите, а одиторски фирми като консултантски. Те не правят одит на кредитния портфейл, на тях са им спуснати едни параметри, в рамките на които оценяват. В техния доклад не се признават 80% от начините на обезпечаване на кредитите”, обясни той и допълни, че методиката не съответства на международния счетоводен стандарт.

"След като атакуваха банката и почти я ликвидираха, по-лесно е вината да се стовари от бездействието на някои институции върху други – крадецът вика дръжте крадеца”, заяви Зафиров.

"Дейността на КТБ беше абсолютно блокирана. Месеци наред на кредитополучателите не им беше разрешено да си погасяват задълженията, защото били в различна валута. При работеща банка бяха наложени такива ограничения все едно, че банката е загинала”, коментира отстраненият шеф.

"По начина, по който се развиват нещата в момента, е очевидно, че КТБ отива към фалит. Не вярвам до 6 ноември, когато ще бъде отнет лицензът, да се появи някой голям инвеститор, който ще я купи в сегашния й вариант”, заяви в „Събуди се” депутатът от „БСП – лява България” Георги Кадиев.

"Столичната „Топлофикация” има 90 милиона лева вътре. За мен това винаги е било загадка. Съответно те ще загубят тези пари. В момента най-интересното нещо около КТБ е бъдещето на нейните активи – там са БТК, няколко военни завода и други интересни и апетитни хапки”, коментира Кадиев.

Според него ефектът „КТБ” показа пълната несъстоятелност на държавните институции, и най-вече на БНБ, която се държа „манипулативно”.

"Това, което се случи с КТБ, до голяма степен беше политическа атака. Истината няма да излезе и тя ще бъде тотално размита и замъглена”, допълни Кадиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА