Last news in Fakti

3 Ноември, 2014 08:05 5 570 14

Несъстоятелността на КТБ може да се окаже най-скъпият вариант

  • ктб-
  • несъстоятелност-
  • вариант-
  • най-скъпият

Мисля, че има варианти за спасяване на КТБ, заяви Венцислав Димитров

Фалитът на Корпоративна търговска банка ще струва минимум 5 млрд. лева на държавата. Това заяви в предаването на БНР "Преди всички" икономистът Венцеслав Димитров. Той бе категоричен, че държавните и общинските дружества, които имат пари над гарантираните от държавата 196 000 лева, ще ги изгубят безвъзвратно.

Оценката на загубите от един евентуален фалит мисля, че ще възлезе на около 5 милиарда, отделно от това колко безработни ще излязат, как ще се отрази на икономиката, отделно как ще се отрази на финансовото поведение на вложителите в банките – дали няма да да почнат масово да теглят парите си и да си ги държат, като ги хване страх, разбира се, тези, които имат депозити над гарантираните. Пък и тези, които имат гарантирани депозити, тази европейска директива не е транспонирана правилно в българското законодателство и за 20 дена никой на може да си вземе депозита. Така че това ще бъде един извънредно неблагоприятен старт за каквото и да е ново правителство.

Мисля, че има варианти за  спасяване на КТБ, подчерта още икономистът. Чудя се защо Иван Искров предлагаше само един вариант, ядоса народните представители, те отхвърлиха това предложение. Ако бях аз, щях да предложа няколко варианта: вариант несъстоятелност, вариант одържавяване – 100 процента, вариант 50 процента одържавяване и онова предложение, което беше направено. Може да се окаже, че несъстоятелността ще е най-скъпият вариант.

Първо трябва да се види каква е дупката, защото предполагам, че не е 4 милиарда.
По въпроса за спорното дружество, изразило интерес към КТБ Димитров каза: Надеждно или не, нали дават пари. Щом искат да управляват банката и дават толкава пари, защо пък не. А беше ли надежден Цветан Василев да му дават толкова години почти еднолично да управлява банката? Аз винаги съм застъпвал тезата, че акционерите в една банка трябва да са минимум 20 души, с не повече от 5 процента и по този начин ще се контролират.
След изплащането на всички гарантирани депозити на вложителите в Корпоративна търговска банка, финансовите услуги ще поскъпнат, категоричен бе Венцислав Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ПАРИТЕ ГИ ОТКРАДНАХА
  • 2 фараона

    3 0 Отговор
    Човека взе парите, каза чакай малко..... Пирамиди, фараони и балъци за милиони!!!!!
    Бай Венци, що не каже, кой отвори ДУПКАТА, защо не говори за причините, а само коментира следствието?!
    Що бе Бай Венци, що така?
    Тоя филм сме го гледали вече 96 г., къде беше Бай Венци тогава?
  • 3 фараона

    0 0 Отговор
    А, Кюлев беше ли надежден? Скоро и Цеко Бушона ще го пратят при него, айде на бас! :)
  • 4 Бате Цецо

    0 0 Отговор
    Има вариант да се налеят не малко пари сега и да се спаси КТБ, но след няколко месеца отново да се наложи да се налеят много пари ако тя отново изпадне в неплатежоспособност.
    Така, че проблемът тряба да се реше веднъж за винаги.

    Коментиран от #5

  • 5 БКП е мафия

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бате Цецо":

    От къде ще ги "налееш" тия пари, ти у вас да нямаш чешма от която да текат пари? :)
    По скоро трябва да налеят олово в главите на някои хора, за да върнат парите! В държава в, която НЯМА правосъдие става така! Няма абсолютно никаква гаранция, че мафията няма да реши да източи някоя друга банка! В случая с КТБ става на въпрос за ПРАНЕ НА ПАРИ! Бай Цеко е ПЕРАЧ, като Кюлев!

    Коментиран от #6

  • 6 Бате Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "БКП е мафия":

    Опитвам се да обясня, че е безмислено да се наливат пари за спасяване на КТБ. Иначе пари се наливат от бюджета и от данъкоплтците към джобовете на бандитите. Всеки данъкоплатец е една чешма, кой по-голяма, кой по-малка.
    А откраднатите пари няма да се върнат, както през 1989 г и в през 90-те така и сега.

    Коментиран от #7

  • 7 фараона

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бате Цецо":

    Те вече НАЛЯХА!!!!!!
    3,3 милиарда, ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ТЕЗИ ПАРИ ??????
    Взеха заем 3,3 милиарда с разрешението на ЕС и ги вкараха в КТБ, направи го правителството на Орешарски!
    Така, че вече всички сме назад, а дупката е много по голяма, сигурен съм, че са издумкали абсолютно всички пари, даже и тези 3,3 милиарда, които вече "държавата" наля за спасяването на банката!
    Интересно, колко е къса паметта на хората в България!
  • 8 ТРОШАЧА

    2 1 Отговор
    НЕ МИ ПУКА НИТО ЗА СКАПАНАТА БАНКА НИТО ЗА ОЩЕ ПО - СКАПАНАТА ТАКА НАРЕЧЕНА ,, ДЪРЖАВА'' ! ТУК СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ЖИВЕЕМ В УСЛОВИЯ БЛИЗКИ ДО РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО ... ЯСНО И ВИДНО Е ЧЕ ЕВРОПА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ЗА ТОВА КОЕТО СЕ СЛУЧВА ТУК !? ПОДБУТВА ПАРИ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПАРТИИ ЗА ДА СА ПОСЛУШНИ А КАКВО СЕ ВЪРШИ ТУК НА ГЪРБА НА НАРОДА ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАТ . АКО ЩЕ ДА ФАЛИРА ТОЯ ,,РАЗГРАДЕН ХАН'' МАКАР ЧЕ НИЕ СМЕ СИ ФАЛИРАЛИ МНОГО ОТДАВНА И СЕГА СМЕ НА ,,ИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ'' ... ( който може да се спасява защото тук рискува да изживее живота си в жестока мизерия лишения унижения и безпътица )

    Коментиран от #10

  • 9 Кобрата

    1 0 Отговор
    КТБ го затриха вече, който е имал пари там, вече ги НЯМА и няма да ги види.
    Колкото и да говорят сега политиците, че ще се изплатят парите това е заблуждение и стремеж да успокоят хората.
    При обира на тази банка е имало и политическа подкрепа, то не може 4 милиарда да изчезнат просто така и то е крадено с чували... Излишно е да се говори, просто е жалко. Щом сега се случват такива неща до 20 години ще изчезнем от картата, ама то това им е и целта, защото имаме най-хубавата територия и сме държава, която се намира на кръстопът и всички се борят със зъби и нокти да откраднат тази райска територия, която сега принадлежи на България...бял ден да не видят
  • 10 скар фейс

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТРОШАЧА":

    Напълно точен коментар! Няма какво да допълня.
  • 11 ivan

    0 0 Отговор
    potarpev6ite da saberat 300 000 evro i ima koi da raztrelq 5 politika
  • 12 Plovdiv

    1 0 Отговор
    искров е подлога на мафията, всички го знаят, просто няма как да го кажат официално в прав текст...
  • 13 диан

    0 0 Отговор
    в българия осъден олигарх НЯМА
    застрелян има но осъден няма
  • 14 Киро

    0 0 Отговор
    Почват поръчковите статии, как най-скъпо било да фалира банката!
    Няма да се откажат лесно от милионите си вътре някои елементи, ще въртят, ще сучат, само и само държавата да плати масрафа, уж да "спаси" банката, за да могат тези елементи да си изтеглят милионите и след това пак ще фалира!
    КТБ вече е фалирала, в този бизнес най-важно е доверието и колкото и пари да налеят, банката е фалирала, защото никой няма да отиде да си остави парите повече в нея!