Last news in Fakti

26 Ноември, 2014 16:54 18 370 21

Кремъл: „Южен поток“ вече не е нужен

  • южен поток-
  • газпром-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • русия-
  • ес

Газпром гледа на Южен поток като средство за навлизане на ЕС пазара, то министърът на икономическото развитие е заинтересован от минимизиране на загубите по инфраструктурата

Ако Европа продължава да пречи на проекта „Южен поток“, то Русия може въобще да се откаже от него. Газопроводът е нужен преди всичко на Стария континент, за да намали рисковете за транзита през Украйна, уверен е министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, цитиран от руските медии.

Експертите са съгласни с него: сега за Москва приоритет е Източното направление (Китай), и в условия на криза от Южен поток действително има смисъл да не се строи, защото е губеща инфраструктура.

Русия ще строи газопровода Южен поток ако Европа наистина е заинтересована от намаляване на рисковете за транзита през Украйна, посочи Алексей Улюкаев.

„Ако няма подобен интерес, ние няма да го строим. В този случай рискът за нарушаване на доставките трябва да се носи от този, който се е отказал от тази възможност“, отбеляза Улюкаев.

И ръководителят на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов отбеляза, че сега приоритет се явява строителството на газопроводи не в Европа, а в Азия. Симонов посочи, че ако „Газпром“ гледа на Южен поток като средство за навлизане на ЕС пазара, то министърът на икономическото развитие е заинтересован от минимизиране на загубите по инфраструктурата.

За доставките в Европа Русия ще използва „Северен поток“, „Син поток“ и „Ямал-Европа“. Украйна също остава като опция. През страната минава половината от руското синьо гориво за Стария континент.

„Заслужавала ли си да продължаваме да чукаме на затворена врата и да молим Европа да разреши проекта, който е нужен най-вече на самия ЕС?“, риторично попита Симонов. Но в този случай продължава да стои открит проблема за надеждността на транзита през Украйна, след като и ЕС не иска да го гарантира, припомня Симонов.

„Южен поток“ е глобален инфраструктурен проект на „Газпром“ по строителство на енергийно трасе, по което се планира годишно да се доставят в Южна и Централна Европа до 63 млрд куб. м газа.

През най-студените месеци на годината ЕС се нуждае от 450 млрд. куб. м. синьо гориво. 300 млрд. куб.м. се внасят, а 125 млрд. от тях идват от „Газпром“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 газами

    3 1 Отговор
    Айде пускайте го тоз проект. Ей ся януари/февруари като врътне Русия кранчето ще кажат "дайте", дайте ама на ......
  • 2 PROFESIONALISTA

    3 2 Отговор
    Демек- Путин казва на Брюксел- ако ми пречите, е-те се в г.за- аз нямам зор да ви предлагам сигурност на доставките, бооли ме члена дали и през къде ще си купите газ от мене, аз мога да продавам само на китайци и индийци и това е предостатъчно.... Как не разбраха тези, че РУСИЯ НЯМА НУЖДА ОТ НИКОГО, А ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ НЕЯ!
  • 3 ххх

    3 0 Отговор
    Казват го най вече на България,
    че пак ще вземе последно място.
  • 4 Киро

    2 4 Отговор
    Пак разни кифла.жии коментирали материя, от коятои нямат никаква представа!
    1. Газът към Европа е единствения сериозен приход на Русия в момента (както е ясно - повече от 80% от износа идва от газ и петрол), при сегашните цени на петрола, в която почти няма печалба!
    2. Газ на Китай ще се продава, ама след 4-5 години, щото освен в туби да го изнасят сега, че газопровод сега няма натам! А и цената, о даа, цената - тя е почти наполовина, драги зрители!
    3. Петрол към Китай тече ама на такава цена, че едвам покрива разхода!

    Тоест, разбирачи, ако Русия не продава газ на Европа в момента - е умряла права!

    Коментиран от #7, #9

  • 5 Руски стандарт

    0 1 Отговор
    Глобалист значи, а? Браво пич много ис напред сматериала. готов си за експерт в европейският съюз. Те са там такива разбарачи всичките като теб. Голем смях!
  • 6 bibendum

    0 2 Отговор
    Добре, че руснака има газ и петрол, иначе щеше да живее балкански живот.
  • 7 PROFESIONALISTA

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Като че пък Европа има някакъв избор- да купи или не от Русия....
  • 8 Дядо поп

    2 0 Отговор
    Голям разбирач,си Кире ,правилно проникваш в бъдещето,но знаеш
    ли какво ще направи Китай с евтиния руски газ ,чисто и просто ще
    съсипе и европейска и американска икономика и за ЕС и САЩ ще остане единствен поминък да садим зеле и зелени домати
  • 9 Babach

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Какво означава ще продава след 4 5 години.... Този период в икономически смисъл е адски кратък :D да не би по южен поток ще почне да тече преди това? Не разбирам толкова ли е сложно да се прозре какъв е зора на ЕС? Толкова ли е трудно да се разбере, че този проект ще съживи толкова замрялите балкани, а за България пък е жизнено важен, защото ако не е той в най скоро време ще почнат сондажи и фракинги из Добруджа и тн. И тогава ще седим, ще гледаме Шеврон и КО. и ще си пипаме ушите. :)
  • 10 Бат Ставри

    3 0 Отговор
    Има си приказка, която напълно пасва за ситуацията с Южен поток и упорството на Европа той да не се строи - "Ти го кръщаваш, а то пърди!" Нищо хубаво не ни очаква, ако сляпо се подчиняваме и слушаме новите си приятели на Запад и особено тези отвъд океана! Вижте унгарците как си бранят националните интереси - не им пука, че някой щял да ги гледа накриво, напротив - повече ще ги уважават!!!
  • 11 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    0 3 Отговор
    Айде тоя път ше го кажа аз вместо монката Тасев -
  • 12 Vasik Atanasova

    2 2 Отговор
    ЗА МЕН ПО ДОБРЕ Е ДА НЕ СЕ СТРОИ
    И ЩЕ СЕ РАДВАМ АКО СТАНЕ ТАКА
    НО БОЙКО ГО ИСКА

    Коментиран от #15

  • 13 Георги

    2 0 Отговор
    Договорът за доставка на газ за Китай е безпрецедентен по своите размери. По силата на сключения през тази година договор Русия ще достави на Китай газ на стойност 400 млрд. долара през следващите 30 години.

    Коментиран от #19

  • 14 Димитър

    0 0 Отговор
    Не бил нужен ? А защо продължават полагането на тръбите ?
    Аз съм от Бургас и платформата за полагане на тръби е тук от месец и от 2-3 седмици е в морето и работят усилено.
    И на тази снимка Южен поток минава през Варна,поправка през Бургас е.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Vasik Atanasova":

    Абсолютно съм съгласен да не се строи. Ако нацвъкат тези огромни, грозни тръби, природата ни отива на кино. Бил съм в Карпатите, които са превърнати в пъзел от ръждясали тръби, отврат.
    Най-лошото е, че заради полагането на тръбата ще загубим завинаги хиляди декари златна земеделска земя, каквато няма никъде в света. Сами ще се прецакаме.

    Коментиран от #17

  • 16 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Димитър":

    Полагат тръбата, защото за тях 50-100 милиона загубени са джобни пари. Мътят кратуните на Ойропата и УкраИната. Хвърлят прах в очите на кьоравите.
    Докато САЩ и Европа се напъват да ги спрат за Южен поток, тайно и полека ще пуснат тръба до Китай и в един момент ще кажат на Европата- Хайде, вървете да пасете трева! Не сте ни интересни.
  • 17 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "mediator37":

    ТОЧНО ТАКА НА ЕДНО МНЕНИЕ СМЕ АЗ СЪМ ОТ ВАРНА И ТАЗИ ТРЪБА МИНАВА ПРЕЗ ЕДИН ДИВ И ЕКЗОТИЧЕН ПЛАЖ ПАША ДЕРЕ
    А И ДА НЕ СИ ОТ ВАРНА ЗАМЪРСЯВАНЕТО Е ОГРОМНО И НЕВЪЗВРАТИМО
    СЪГЛАСЕН СЪМ С ТЕБ А И КАТО СЕ ПОСТРОИ ЩЕ СМЕ ЗАВИСИМИ ОТ ТЯХ МОГАТ И ЦЕНИ ДА ВДИГНАТ И ДА ПРАВЯ КАКВОТО СИ ИСКАТ С НАС
  • 18 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Димитър":

    БАТ БОЙКО ГО ИСКА А ЕТО ПАК ТОЙ Е НА ВЛАС
    ЧУХ КАТО КАЗА ПОЛАГАШ ЕДНА ТРЪБА И СИ ВЗИМАШ ПАРИ ОТ ТОВА
  • 19 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Георги":

    Гоше, добре са ти напълнили с глупости кратунката, 400 милиарда за 30 години наистина изглеждат много пари, ама лошото е, че разхода е 370 милиарда!

    Какво ще кажат сега другарите московски гъ.облизции?
    Аууу, кофти, ама е вярно!
    Китайците държат водките за топките, изкупили са предварително добивът на петрол за следващите 40 години, ред е на газът! Ама кво ти пука, важното е да се говорят глупости на кило.
  • 20 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Кирчо този газопровод не е само за Китаѝ,а за изтока,има идея да стига до Япония.Япония спира ядрената си енергия и Газпром е поканен и на неѝният пазар.Разходите за добив на природен газ в Русия са 40 долара на 1000кб.метра.Това коѝ кого държи за топките ,маѝ взаѝмно се държат,или по скоро взаимно си ги галят.Не случаѝно борбата на западният свят,преди кризата с Украина беше как да лишат Китаѝ от суровини.И още нещо след 7-8 години другата алтернатива на руски газ за Европа ,норвежкият газ свършва , и тогава Руснаците могат да спрат и тръбата за Украѝна на която сме ние и ние ,и ще кажат като не искахте газов коридор с вашите мизерни 2 милярда вие сте си виновни,и може да се наложи да го правим изцяло с наши пари.Ромпоѝ вече започна да говори за федерализация на Украѝна това да ти говори нещо.Не съм русофил но гледам нашия интерес.
  • 21 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Цената на руският газ за Китаѝ е приблизително толкова колкото сега се продава на Германия по Северен Поток.