Last news in Fakti

29 Януари, 2015 21:38 1 549 0

Горанов не бил притеснен за фондовете

  • кфн

Заложеното като нормативна рамка от гледна точка на ограниченията за инвестиране не допуска рискове в некачествени активи

КФН защитава тезата, че нейната дейност е адекватна, аз нямам повод за притеснения по отношение на универсалните и професионалните пенсионни фондове и качеството на техните инвестиции, каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти след като присъства на изслушване на ръководството на КФН и отговаря на депутатски въпроси пред комисията по бюджет и финанси.

Ако се окаже, че КФН не си е свършила работата като надзорник на небанковия финансов сектор, аз съм първият, който ще каже, че Стоян Мавродиев трябва да си подаде оставката, така както го казвам и за Иван Искров.

Горанов посочи, че знае за писмото още от октомври, но отрече това да е причината за внесените спешни промени в КСО в края на миналата година относно възможността вноската към частните пенсионни фондове да се прехвърля към НОИ. Горанов каза, че правителството не се отказва от предложенията си за възможност за избор къде да отива вноската, но внесените допълнителни предложения са в отговор на критиките.

Заложеното като нормативна рамка от гледна точка на ограниченията за инвестиране не допуска рискове в некачествени активи, каза Горанов. Той отбеляза, че единствените притеснения, които се знаят отдавна, са в недостатъчно категоричните текстове за избягване на инвестиране в свързани лица. По думите му това трябва да подлежи бързо на законова промяна. В отговор дали го притеснява писмото от четири пенсионни фонда, че има финансови манупалиции на този пазар, Горанов каза, че това е обект на разследване от КФН и ако твърденията в него са верни, то това ще е още един аргумент за промяна на законодателството.

За последните 10 години доходността е отрицателна – осреднено за периода 2004-2014 доходността е -0,7%. Т.е. инвестираните пари на някои от хората са по-малко от внесените. Една от причините за тази отрицателна доходност е във високите такси, които събират дружествата, стана ясно от изслушването на КФН пред парламентарна комисия.

Увеличили са се в голяма степен нарушенията на правилата за инвестиции в свързани компании. Наложени са 21 санкции. Четирите най-големи фонда, които държат 60% от пазара са поискали от КФН да разследва практики за манипулиране на пазара и такива, свързани с инвестиции в свързани лица.

Владислав Горанов отбеляза, че има смисъл да бъде създаден Гаранционен фонд, който да замени механизма за изчисляване на минимална доходност на пенсионно-осигурителните дружества, защото в момента тази минимална доходност може и да е отрицателна през определен период и да не се покрива дори номиналния размер на осигурителните вноски.

Приходите през януари 2015 г. са повече отколкото през същия период на 2014 г. и най-вероятно това ще е първият месец след 2009 г., който ще приключи на излишък, каза Горанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА