Last news in Fakti

29 Януари, 2015 11:28 873 0

Реформаторите искат оставки по върховете на БНБ и КФН

  • радан кънев-
  • реформаторския блок-
  • бнб-
  • кфн-
  • оставки-
  • банки-
  • финансови регулатори

Когато едни пари липсват, те са откраднати. Финансовите регулатори са влагали средствата на българските граждани и в престъпна дейност, заяви от парламентарната трибуна Радан Кънев

Реформаторите искат оставки по върховете на БНБ и КФН - 1
Снимка: БТА

Необходимо е единно да поискаме оставката на ръководствата на финансовите регулатори и, ако не я получим, чрез решителен акт на парламента да прекратим мандатите им и със спешни законодателни промени да гарантираме, че обществото ни няма повече да страда от подобна безотговорност. Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев.

През изминалите години на криза, българските финансови регулатори БНБ и КФН не изпълниха законовите си цели да поддържат финансова и икономическа стабилност и растеж и да спомагат за превръщането на спестяванията на гражданите в инвестиции в българската икономика. Напротив – те допуснаха системното изтичане на капитал от банките и финансовите институции към банки в чужбина и към чуждите капиталови пазари, казва се в позицията на реформаторите, изложена от Кънев.

За годините на кризата над 20 милиарда лева спестявания в банките напуснаха страната, а над две трети от активите на българските пенсионни фондове бяха инвестирани зад граница. За занижения и често недобросъвестен надзор беше допуснато значителна част от инвестираните в българските финансови институции средства да бъдат вложени в свързани с ръководствата на тези институции лица. Немалка част от тях бяха използвани за финансиране на губещи бизнеси, корупционни схеми, медийно-политически проекти и пряка политическа дейност, заяви Радан Кънев.

Днес има основателни съмнения, че част от тези средства, спестени от обикновени български граждани и фирми, бяха вложени и в престъпна дейност – купуване на гласове и търговия с влияние. По този начин, спестяванията на българите, вместо да работят за икономическо възстановяване и нови работни места, потънаха в блатото на политическата корупция и допринесоха за обедняването на населението и обогатяването на мафията.

Резултатът от този модел на некомпетентност, професионална безотговорност и политическа корупция беше фалитът на четвъртата банка в страната и трайно разклащане на доверието в банковата и финансовата система.

Вместо да градят доверие, БНБ и КФН се превърнаха във фактори на нестабилност за финансовата система на страната. Съмненията в тяхната компетентност, добросъвестност и безпристрастност доведоха до необходимост от държавна финансова подкрепа за банкови институции и до излишно и опасно напрежение около доходността и активите на универсалните пенсионни фондове, в които са вложени парите на милиони работещи български граждани.

Във финансовата сфера и в дейността по финансов надзор в обществен интерес, липсата на доверие е достатъчно основание за незабавно подаване на оставка. Когато от едно длъжностно лице, от един човек зависят спестяванията и пенсиите на милиони, то той няма нито морално, нито професионално право да упорства, за да съхрани поста и кариерата си, да се пазари за сметка на обществения интерес или в най-лошия случай да поставя лоялността си към сенчести покровители над общото благо.

От РБ със съжаление констатират, че и след провала и загубата на обществено доверие, ръководителите на българските финансови регулатори не са на висотата на заеманите от тях постове и възложените им отговорности. Нещо повече – ръководството на КФН си позволи, вместо да поеме тежката отговорност за проваления си мандат, да представи провала си като грозен персонален конфликт и да въвлече общественото мнение в махленска драма, припомнят реформаторите. Особено скандално е, че КФН пренебрегна правомощията си, когато трябваше да защити обществения интерес, но си позволи да злоупотреби с тях, за да наложи прекомерни санкции на медии, които разкриха бездействието ѝ, коментира се в позицията на формацията.

Когато финансовите регулатори отказват да поемат отговорност, тя преминава върху тези, на които тежи техният избор - върху нас, върху които тежи тяхното избиране, заяви Кънев, обръщайки се и към мнозинството, и към опозицията в Народното събрание. „Днес не е време да си прехвърляме вината за неудачни кадрови решения в миналото, а заедно да преодолеем последиците от тях, за да защитим интереса на българските граждани, спестители, данъкоплатци“, призова той.

В тази криза и в това състояние, когато на южната ни граница има толкова тежко финансово разклащане, не можем повече да си позволим такъв финансов надзор. В момента ни е нужно най-доброто: чрез прозрачен и качествен избор да можем да гарантираме на българските граждани, че ще могат да останат с непокътнати спестявания, завършва позицията на реформаторския блок.

Аз съм се научил, че когато едни пари липсват, те са откраднати. И че когато не изриташ крадеца навреме, плащат всички. Много ви моля да не допуснем да плащат всички български граждани, призова за финал Радан Кънев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове