Last news in Fakti

11 Март, 2015 16:03 2 339 10

Кой ще "спаси" Украйна днес?

  • украйна утре-
  • украйна-
  • олигарси-
  • спасителен план-
  • западните сили-
  • политици

Украйна утре: украински олигарси и западни политици грабят Украйна

Програма за възстановяване на Украйна все още няма и такава трябва да бъде изработена от експертите до края на годината. Ето защо в началото на седмицата във Виена се проведе форумът "Украйна утре", на който политическият елит на Европа се събра да умува над бъдещето на Украйна.

По покана на прословутия украинския олигарх Дмитро Фирташ, който стана богат благодарение на руския газ, няколко представители на европейския елит се срещнаха във вторник в луксозния дворец Ферстел във Виена. Под мотото "Украйна утре" те планираха икономическата ситуация на страната, която бе въвлечена в гражданска война, откакто през февруари миналата година започна подкрепеният от Запада преврат и която в момента се намира на ръба на политическа и икономическа пропаст. Грубо казано, основният въпрос е как западните компании могат да си сътрудничат с местни олигарси и да ограбят страната, пише в своя статия в liva.com.ua философът Йоханес Щерн.

Както винаги, когато империалистите и техните местни пълномощници започнат да се пазарят за разделянето на плячката, беше направен опит да се опаковат зловещите им намерения за публична консумация. В официалното съобщение се казва: "За 200 дни Украйна ще има генерален план за комплексна модернизация на страната. Реформите ще обхващат следните области: икономика, търговия, съдебната система, интеграцията на Украйна в ЕС, здравната система, борбата с корупцията, финансовия сектор и предложения за реформа на конституцията".

Кой ще „спаси“ Украйна?

Сред участниците бяха добре известни фигури като френския философ Бернар-Анри Леви и бившият френски външен министър Бернар Кушнер. Сега те са се превърнали в перманентни "способи" за производство, когато империалистическият грабеж е на дневен ред под прикритието на демокрацията и "европейските ценности." И двамата изиграха важна роля през 2011 г. в подготовката и налагането на войната на НАТО срещу Либия, както и от началото на кризата в Украйна те са сред най-острите критици на Русия.

Няколко бивши водещи европейски политици са съветници на проекта "Украйна утре", всеки от които търси изгодни източници на доходи. Бившият консервативен австрийски финансов и външен министър Михаел Шпинделегер (Австрийската народна партия) е начело на "Агенцията за модернизация на Украйна."

Бившият полски премиер Влоджимеш Чимошевич ще отговаря за борбата с корупцията. Той спечели позициите си на кръглата маса, която внедри капитализма в Полша и поведе страната към драстично строги икономии и приватизация през 1990 г., за да я приведе в съответствие с Европейския съюз (ЕС).

Чимошевич имаше за цел да убеди журналистите, които присъстваха, че макар проектът да се финансира от Фирташ и други олигарси - основният източник на корупцията в Украйна - той не би създавал проблеми с работата си. "В крайна сметка те трябва да направят нещо за страната си, в противен случай могат да загубят всичко", обясни той.

Германският социалдемократ Гюнтер Ферхойген, бивш еврокомисар, ще упражнява надзор над споразумението за асоцииране в ЕС, в центъра на което са бруталните социални съкращения за страна, където брутният вътрешен продукт (БВП) на човек в момента е само половината от нивото на най-бедната членка на ЕС.

Британският политик от Лейбъристката партия и бивш министър и еврокомисар барон Манделсън ще отговаря за търговските въпроси. Заедно с бившия министър в кабинета на германския канцлер Бодо Хомбах, той е солидарно отговорен за авторството на прословутия документ Шрьодер-Блеър, който ангажира Европейската социална демокрация със строг неолиберален курс в края на 90-те години.

Напълно уместно е, че бившият германски министър на финансите и най-нов кандидат за канцлер от Германската социалдемократическа партия Пеер Щайнбрюк ще отговаря за финансите. Основната загриженост на Щайнбрюк по време на изборите през 2013 г. бе свързана с извънредно високите заплати на мениджърите.

Основната задача Щайнбрюк ще бъде да събере средства за "проекта Украйна". "Без олигарсите това няма да се случи", обясни той пред пресата, но разбира се консултативната група е "напълно независима и не разчита на доходи от никого". "Ние не сме под влиянието на тези, които са играли роля до момента в Украйна, като големите индустриалци или олигарси", заяви Щайнбрюк.

Парите трябва да се вливат в един фонд за реконструкция на Украйна, включително за проекти, които се финансират от чуждестранни инвеститори, както Шпинделегер обясни. Казано по друг начин, проектът 'Украйна утре" ще осигури задна вратичка за западни фирми, които желаят да се възползват от евтината работна ръка в страната.

Дмитро Фирташ не пожела да коментира колко е инвестирал във фонда. Но той отбеляза: "Аз ще инвестирам в моя клон на програмата за модернизация". По този начин той е в състояние да направи цяло състояние. Олигархът получава богатството си чрез търговия с природен газ с Русия и е собственик на империя от химически компании. Има противоречиви сведения за неговото богатство, вариращи от 700 милиона евро до 10 милиарда евро. След промяната на властта в Киев той вече няма достъп до евтин руски газ за своите фирми. Ето защо за него по-ефективното енергоснабдяване е въпрос на оцеляване.

Друг германски представител е юристът и бивш министър на отбраната Руперт Шолц. През 2006 г. Шолц настоя немската армия да се въоръжи с ядрено оръжие, за да "бъде в състояние да реагира адекватно на ядрена заплаха от терористични държави". Не е известно дали той не повтаря това и във Виена по отношение на украинската армия, тъй като според него тя се бори с терористи в източната част на Украйна, подкрепени от ядрено-въоръжената Русия.

Кой е финансовият гръб на „Украйна утре“?

Фирташ не пести усилия или разходи, за да забавлява своите гости. Той ги настани в луксозни хотели във Виена. С тази си инициатива възнамерява да спаси не само своите бизнес интереси, но и своята кожа и да избегне да прекара остатъка от живота си в затвора.

Не случайно австрийската столица е избрана за място на срещата. Не само че основните офиси на Фирташ са във Виена, но той няма право да напуска Австрия. Преди година той беше задържан близо до виенския си офис по искане на американското ФБР. Причината е заповед от 2013 г., издадена от Американския федерален окръжен съд по обвинение за подкуп и членство в престъпна организация. Той бе обвинен, че с подкупи към индийски политици се е опитал да си осигури договор за добив на титан в Индия. В случай на екстрадиране, той е заплашен от 15 години затвор. Фирташ оспорва обвиненията и заявява, че поводът за ареста му е "политически мотивиран".

Австрийската съдебна система не разследва Фирташ. Няколко седмици след задържането му те го пускат с най-високата гаранция в историята на страната, 125 милиона евро. Той не може да напусне страната, докато искането за екстрадиция не бъде свалено.

Заедно с Фирташ и други украински олигарси, които имаха проруски възгледи, също подкрепят финансово "Украйна утре", включително и Ринат Ахметов, който, според последния брой на списание "Форбс", е най-богатият украинец със състояние от 6,7 милиарда долара, както и Виктор Пинчук - зет на бившия украински президент Леонид Кучма.

Западните политици сега работят под крилото на Фирташ и не крият кой е новият им работодател. "Г-н Фирташ разбира се е украински олигарх. Аз нямам абсолютно никакъв проблем да кажа тази думата", заяви Щайнбрюк пред германското бизнес издание "Ханделсблат". "Когато предложението идва от работодателя - заедно с профсъюзни организации - за да осигури финанси за тази полезна агенция, това е нещо положително. Така милиардери с помощта на част от богатството си ще помогнат за модернизирането на страната си. Не мога да ги критикувам за това и да ги изключа като нежелани."

Изявлението на Щайнбрюк е опустошително обвинение не само към собствените му действия, но също така и към политиката на Запада като цяло. Политиците и медиите разпространяват официалната пропаганда, че демократичен преход или дори революция е извършена в Украйна срещу олигарсите. Сега водещ германски политик гордо обявява, че олигарсите ще бъдат двигателят за "модернизация" на страната и те не трябва да се "критикуват“.

Превратът в Киев, планиран и финансиран от САЩ и ЕС, никога не е преследвал целите за създаване на така наречените западни ценности и преодоляване на господството на олигарсите. Западните държави са много по-загрижени за внедряването на марионетен режим и издигането на олигарсите, които са имали тесни връзки с Русия, за да бъде организирана експлоатацията на суровини и евтината работна ръка в страната от западни фирми. Това са целите на проекта "Украйна утре".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината боли

    1 0 Отговор
    Коя е най-бедната членка на ЕС, че не е споменато?

    Къде е Десислава Димитрова?

    Чакамете деске!
  • 2 Petar Kimonov

    1 0 Отговор
    Ето оргиналният текст на английски:
    http://www.wsws.org/en/articles/2015/03/07/ukra-m07.html

    и на руски:
    http://liva.com.ua/tomorrow-firtash.html

    Споко, господа булгарише политици, не сте само вие бандюги, точно сте по стъпките на европейските си колеги...

    Коментиран от #4

  • 3 Христофор

    1 0 Отговор
    Никои не може да помогне вече на Украина . На тази страна и трябват 300 000 000 000 мил. годишно в продължение на 10-15г. кои може да плати такава цена,за да си създава конкуренция.
  • 4 некойси

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Petar Kimonov":

    Ето го и нашето политическо светило, представляващо нацията ни пред света - https://www.youtube.com/watch?v=sE68FsxxmSg
    Как е възможно един батка да стигне до там?

    Ето нещо интересно за четене - http://www.webcafe.bg/id_379870849_Batka_deputat
  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    милите ми комунисчета ,ква статиика си коментират от какво хубаво комунистическо сайтче с ето такива хубави статиики от 1976 година :). http://liva.com.ua/women-working.html
    та в тази статиика и този сайт само датите са вярни!

    Коментиран от #6

  • 6 Истината боли

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Лошо няма, че си против 8 март!

    Тъкмо по-малко "напразно хвърлени пари"!

    Коя е най-бедната членка на ЕС, че не е споменато в статията?

    Коментиран от #7

  • 7 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината боли":

    статията е на комунистически украински сайт,познай кой ги финансира !!!българия е най-бедната страна в ес единствената с народ чиито манталитет прилича на руския и единствената дето няма признаци за подобрение!!!тва се дължи основно на индивиди точно с твоя манталитет и ценности!

    Коментиран от #8

  • 8 Истината боли

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Проблема е в "ЕДИННИЯ" ти манталитет и "европейски" ценности!

    Ако бяхте всички с моя манталитет ще "излетели" в небесата!

    В България обикновенно ме заговарят так:
    Where are you from?
    или
    Woher kommen Sie?

    Нещо да ти проговори за «манталитета» ми?
    От бълканите си "личите" от дълеко!

    Коментиран от #9

  • 9 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Истината боли":

    като те гледам кви щуротии пишеш ме напушва смях само като се сетя за въпросите дето ти задават бъркаики те с англичанин!!!по скоро като те поразпитат биха се обръщали с -откуда тъи парен?
    и все пак дано си наистина с такъв европеиски манталитет ,дано си трудолюбив,последователен ,конкурентен,но за съжаление този тип хора в българия страдат ,предвид основната маса диаметрално различни от тях и след като пострадат си събират куфарите и в гадната европа,а тук пре.баните мучат и публикуват статиики от еи такива сайтчета,щото нищо не ставало и трябвало да дойде някои диктатор като путин да ги оправи в смисъл да ги храни и пои ,а те да си живуркат безметежно!

    Коментиран от #10

  • 10 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Деске мари мъжка, я кажи как украйна ще съществува без Руските ресурси и пазари. Възможно ли е това или напротив.

    Какво украйна ще произвежда и предлага на ЕС. Кои европейски пазари ще допуснат каквото и да е от украйна. Кое украинско производство няма да бъде реформирано-унищожено за да не конкурира европейските. Няма да уточнявам какво се случи с милата ни Родина през последните 25 години и как сме на дъното на блатото.