Last news in Fakti

19 Март, 2015 10:41 1 655 3

САЩ създават SWAT сили в Украйна

  • украйна-
  • полиция-
  • сащ-
  • специални части-
  • swat

Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков обяви  миналата седмица, че Киев ще работи заедно с  Вашингтон за създаването на специални полицейски  части по аналог на американските SWAT. Специалните  полицейски части на Украйна ще се казват КОРД  (Корпус за незабавно тактическо действие). Той ще  се състои от "щурмови екипи", които ще изпълняват  полицейски задачи с висок риск. КОРД ще трябва да  реагира до 20-та минута.

Обявяването на създаването на специалната  полицейска част съвпадна с началото на  американските доставки на военно оборудване за  Украйна. Междувременно Върховната рада -  парламентът на Украйна, одобри разполагането на  международни сини каски и военни в страната.
Това ще позволи САЩ и Полша да извършат  запланираните за тази година учения в Украйна за  обучение на местните войскови съединения.

Създаването на специални полицейски части, които  ще бъдат обучени от американски специалисти, е  ясен сигнал, че Киев се опитва да потисне  народното недоволство от десните мерки в  програмата за орязване на разходите и бруталната  война, която се води в югоизточните части на  страната. В началото на месеца парламентът обяви  плановете си за орязване на пенсиите на работещите  пенсионери с 15%. Тази мярка ще засегне 20 млн.  украинци, коментира Дейвид Ливайн за World  Socialist Web Site.
Планове за създаване на украинския SWAT за първи  бяха обявени през октомври миналата година от  службата за връзки с обществеността на Народния  фронт. Това е политическата партия, създадена от  сегашния премиер Арсений Яценюк. Вътрешният  министър Арсений Аваков също е член на Народния  фронт. Украинският SWAT ще се формира основно от  Министерството на вътрешните работи като батальон  от доброволци.

От миналия август тези части се въоръжават с тежко  оръжие от министерството на отбраната. Те играеха  ключова роля в боевете от гражданската война.  Много от тях като батальона Азов (вече част от  Националната гвардия на Украйна) си спечелиха  световна слава с тяхното прегръщане на фашистката  символика и кървавите атаки срещу цивилни цели,  припомня Дейвид Ливайн за World Socialist Web  Site.  

В момента има над 30 подобни съединения в  Министерството на вътрешните работи, като всяко от  тях се състои от 500 члена.   
Съществуват и други доброволчески сили в  Министерството на отбраната на Украйна и  Националната гвардия. Други пък не са официално  включени в държавните структури, но се бориха  заедно с правителствените сили.
Създаването на КОРД ще позволи на вътрешното  министерство да обедини всички тези части в единна  структура.
САЩ са отпуснали $26,4 млн. за реформирането на  украинската полиция и за създаването на  специалната полицейска част, става ясно от  изявлението на Арсений Аваков.

Американският посланик в Киев Джефри Пайат потвърди, че специалисти от американската полиция също участват в създаването на украинския SWAT.
Специалисти от Грузия, Израел и  други страни участват в обучението на украинските доброволци.

Миналата седмица в Константиновка трагичен инцидент с прегазено от БТР момиче предизвика недоволството на жителите, които се опитаха да щурмуват и подпалят сграда на Националната гвардия. Инцидентът показа необходимостта от специална полицейска част, която да овладее ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 557799

    0 0 Отговор
    Руснаци ще се бият срещу руснаци,
    славяни срещу славяни
    етова е американската демокрация.
    ,,разделяй и владей,,
    после Путин бил тиранин............

    Коментиран от #3

  • 2 alka

    0 0 Отговор
    еми това ама хората не го разбират. православни християни се бият помежду си заради група от САЩ
  • 3 само ДПС

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "557799":

    Пускат еди парички на "някой", дават едни стипендии на бедни дечица, притеглят висшистите със "зелени карти" и после ни гледат сеира!

    Тук е същото, Българин срещу Българин!
    Кой е Американец и кой Руснак, като всички дето се надпираме тук сме Български граждани?