Last news in Fakti

25 Март, 2015 14:54 1 178 0

ЕЦБ нареди на гръцките банки да не кредитират правителството

  • ецб-
  • гърция-
  • облигации-
  • криза
ЕЦБ нареди на гръцките банки да не кредитират правителството - 1
Снимка: АП/БТА

Европейската централна банка (ЕЦБ) е инструктирала големите гръцки търговски банки да се въздържат от купуването на гръцки държавни облигации, пише в. „Файненшъл таймс“.

Водещото в света делово издание се позовава на пожелали анонимност добре осведомени източници.

Това става месец след като ЕЦБ спря да приема гръцки държавни облигации като обезпечение. С тази операция беше нанесен удар срещу гръцките търговски банки, които не можеха да се възползват от операциите на ЕЦБ за осигуряване на ликвидност.

Президентът на финансовата институция Марио Драги отхвърли критиките от Атина. Той на няколко пъти припомни през последните седмици, че кредитирането на Гърция от ЕЦБ е достигнало до близо 100 млрд. евро.

Последните действия на ЕЦБ оказват финален натиск върху правителството на СИРИЗА да постигне споразумение с международните си кредитори, за да бъдат отключени оставащите около 7,2 млрд. евро по настоящата спасителна програма за Гърция, която възлиза на 240 млрд. евро.

Междувременно стана известно, че следващият понеделник Гърция се готви да представи в Брюксел искания пакет от реформи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА