Last news in Fakti

13 Март, 2015 09:50 3 498 15

Гърция изнерви кредиторите си до крайност

  • гърция-
  • атина-
  • кредиторите-
  • изнерви

Миналия понеделник кредиторите на Гърция са изпратили ясно и категорично послание до правителството, пише гръцкият всекидневник „Та неа”, цитиран от GrReporter.info. В момента, когато атмосферата за Атина в Брюксел е по-негативна от всякога, председателят на Eurogroup Йерун Дайселблум заявил категорично на Янис Варуфакис, че ако страната иска да напусне Еврозоната може свободно да го направи, тъй като това няма да създаде никакви проблеми на останалите 18 държави - членки. Според изданието точните думи, които Дайселблум изрекъл били: „Ако искате да напуснете еврото няма никакъв проблем”. Реакцията му провокирал Варуфакис, който минути по-рано заявил, че гръцкото правителство не желае техническите екипи на новата стара надзорна тройка, прекръстена отскоро на Брюкселска група да провеждат проверки на гръцка територия.

В същото време, според публикация в електронното издание euro2day.gr съмненията сред кредиторите относно действията на Атина продължават да са големи. Това важи особено за финансовите министри на страните-членки на Еврозоната, много от които твърдят, че на последното заседание на Eurogroup в понеделник за пореден път уговорката зад затворените врати е била съвсем различна от това, което гръцката страна е заявила след разговорите.

Един от министрите, който се описва като „умерен” заявил, че Янис Варуфакис отново бил критикуван от колегите си. Те му заявили ясно, че рано или късно членовете на Брюкселската група ще трябва да проведат проверките за състоянието на гръцката икономика в Атина. Според него по време на заседанието Варуфакис не се възпротивил на това, но в последвалата пресконференция заявил съвсем различни неща.

В публикацията на euro2day.gr се посочва, че кредиторите продължават да се срещат зад затворени врати и да обсъждат бъдещето на преговорите с Атина, по отношение на които са особено предпазливи.

В петък гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но анализатори посочват, че очакванията му за нея не трябва да бъдат големи.

Освен личното разположение на Юнкер да се намеси в подходящия момент, за да намали напрежението или да се намери компромисно решение, когато се наложи и дискусията е излязла извън контрол, Европейската комисия вече е застанала напълно на страната на кредиторите. Тя нито ще се опита да засили ролята си по време на преговорите, нито ще засенчи останалите двама кредитори – Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Планът на Жан-Клод Юнкер за промяна в начина на провеждане на проверките по прилагането на спасителните програми се отлага за летните месеци по настояване на твърдото ядро на Еврозоната.

Кредиторите втвърдяват линията си спрямо Атина и „червените” им линии са:

1. Споразумението от 20 февруари засега остава непроменено и това ще продължи до края на проверките по изпълнението на бюджета. Част от европейските партньори на Атина вече смятат, че постигнатият през 2014 бюджетен излишък се е превърнал в дефицит.

2. Проверките ще продължат най-малко четири седмици при пълно съдействие от страна на гръцките власти. Ако то не бъде подсигурено срокът ще се удължи. Междувременно не е изключено да се проведе извънредно заседание на Eurogroup с физическо присъствие на министрите или чрез телеконферентен разговор, тъй като следващата им програмирана среща ще се състои след 6 седмици в Латвия и няма да има формален характер.

3. Гърция няма да получи никакво финансиране, докато не приключи проверката на бюджета и не се изяснят и гласуват в парламента мерките, които трябва да бъдат приложени.

4. Европейски представители твърдят, че предложените от гръцкото правителство реформи се приемат добре от кредиторите, но ако бюджетът е превишен, ще настояват за прилагането на извънредни мерки, които да запълнят фискалната дупка.

5. Кредиторите няма да отстъпят пред евентуален отказ на гръцкото правителство да приложи бюджетни мерки. Според източници на euro2day.gr те вече подготвят план Б, в който се предвижда начинът на действие в случай, че Гърция не успее да погаси задълженията си.

6. Докато в началото съществуваше мнението, че новоизбраното правителство в Атина не е наясно с начина на работа на трите институции и Eurogroup, сега кредиторите са категорични, че както Янис Варуфакис, така и Алексис Ципрас знаят много добре какви са техните изисквания за да бъде приключен мониторингът на изпълнението на спасителната програма.

7. Ако преговорите протекат добре е вероятно Гърция да получи част от последния транш. Но кабинетът ще трябва да се подготви за  втори тур на преговорите с цел отпускането на трети заем. Тъй като последните данни, с които разполагат кредиторите са от лятото на 2014, той се очаква да е в размер на над 30 милиарда евро. Крайната сума обаче ще бъде уточнена след края на мониторинга. От него ще зависи също дали Европейската централна банка ще освободи сумите, които останаха от рекапитализацията на гръцките банки във Фонда за финансова стабилност или ще изиска те да останат там, за да покрият бъдещи нужди от ликвидност на банките.

8. Изтичането на капитали от Гърция продължава и това притеснява кредиторите, които са изложили опасенията си пред гръцкия кабинет. Друго предупреждение, което са отправили е, че на международно ниво няма никакъв инвеститорски интерес към Гърция и това ще продължи до изясняването на ситуацията в страната.

9. Кредиторите не изглеждат притеснени от вероятността в Гърция да се проведат предсрочни избори, ако правителството бъде принудено да ги обяви. Този сценарий е предвиден в плана Б. „Това, което ни интересува е изплащането на задълженията към кредиторите в срок, независимо какво се случва в Гърция”, е заявил европейски представител. Това послание ще бъде отправено и към правителството в Атина.

10. Някои от финансовите министри в Еврозоната продължават да говорят за вероятността да има Grexit.

Всички тези въпроси се очаква да бъдат поставени в срещата на Алексис Ципрас с президента на Европейската комисия, на която Жан-Клод Юнкер се очаква да му каже, че не е компетентен да поиска от Марио Драги да увеличи лимита за емитиране на държавни облигации, каквото е искането на Атина.

Освен това, както кредиторите, така и членовете на Eurogroup не споделят позицията на Янис Варуфакис, че в критичния момент и под заплахата от кредитно събитие европейските партньори ще помогнат на Гърция с финансиране, за да изплати своите заеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината боли

    2 0 Отговор
    Деска да каже "кога" Гърците ще върнат парите!

    Немският весник Bild наскоро излезе със заглавие.

    "КОЙ Е ПО ОПАСН ЗА НАС: РУСИЯ или ГЪРЦИЯ"?
  • 2 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор
    истина ,явно финансово си доста бос.прочети статията и ще видиш че няма никаква паника за връщането на парите.гърция може да обяви мораториум или дори по-лошо да обяви като ленин ,че няма да поема задълженията си.това обаче не значи ,че кредиторите няма да си търсят начини за да си получат парите,а резултата за гърците от такъв акт ще бъде фатален.кво ще се случи ако гърците постъпят така?
    първоначално ще се срути банковия им сектор ,а и държавата ще задлъжнее към администрация и фирми,след това ще има суперинфлация ,която ще помете гръцката икономика тотално.ще падне държавността и институциите ще работят трудно ,поради ниските възнаграждения на служителите и корупцията,ще се увеличи престъпността ,а нека не забравяме, че в гърция има няколко милиона нелегални имигранти предимно от азия и африка,както и множество албанци,сърби и българи.що се отнася до задълженията на гърците ,те ще си трупат лихвички докато гърците се наиграят и решат да изгонят ципас и подобни нему.после ще трябва да връщат от много по-сложна позиция.времето няма никакво значение,при руснаците елцин връщаше ленинови задължения,а при кубинците това предстои :)!

    Коментиран от #5

  • 3 До Десислава

    0 0 Отговор
    Няма никакъв смисъл да му обясняваш на тоя ограничения толкова сложни формули, той все едно няма да те разбере )

    Коментиран от #6

  • 4 Valentin Waltschew

    0 1 Отговор
    след като Гърция напусне Еврозонат ... доброволно или недоброволно ... няма да е края на сбета за Гърция... съживяваш Драхмата ... девалвираш Драхмата ... всички се втурват за Гърция .... все пак едно от най красивите места на земята ... Китайците ще купят Гръцките 10,000 острови и ще питат за още ....ще налеят милиарди в тях и Гърците пак ще играят Сертаки ...разбирасе че банките ще фалират, разбирасе че ще има инфлация, разбирасе че ще боли, но това е цената на всяка една революция ... само през моя живот Аржентина вече 2 пъти фалира ... Аржентинското телешко все още е най желаното на земята и Буенос Айрес е град мечта ...

    Коментиран от #7

  • 5 Истината боли

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Десислава Димитрова":

    Аз съм обут от преди да си се родила!

    Има закони в "цивилизованите" държави !

    На скоро гласувахв у вас "закод за личен банкрут"!

    Случано дв ти е известно знацението ООД или ЕООД, АД и т.н.

    Гърция "официално обявява" БАНКРУТ !

    В продължение на 7 години, ако има "излишни" пари ще върне само "излишека" и то само в продължение 7 годишен срок от датата на обявения БАНКРУТ!

    Ако вие сте Абуригени или закрепостени селяни на "ваште" банки.... ще си плащате цял живот!

    Коментиран от #15

  • 6 Истината боли

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "До Десислава":

    Да ти обясня на теб ОТВОРЕНИЯ!

    В западната цивилизация, "не включвам българия" е най-трудно да направи ПЪРВИЯ МИЛИОН !

    Уточнявам за простолюдието на "Кредит" !!!!

    От там на татък е "лесно", банките продължават да дават и двавт и се надяват, че някой ден ще си ги получат!

    Коментиран от #10

  • 7 Истината боли

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Valentin Waltschew":

    Браво пич!
    Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава!

    Дали на Деска ще и светнее?!
    Не е ясно!
  • 8 HHH

    3 0 Отговор
    Напишете и една статия, че петрола в цял свят пада В България примерно дизела е 2.29лв, това е от преди три седмици когато барел Брент беше 62$. Цена от вчера Барел Брент 57$. По изчисления с леко по високия долар в момента трябва да падне на 2.10лв. Но нашите купували от Лукойл Русия, добре Руската рубла се е обезценила с няколко единици последните седмици спрямо долара, на тяхната борса горивото пада и само при нас цена от три седмици 2.29лв. Сега гледат, че народа си мълчи, всички Бензиностанции си спазват Постоянна цена и нищо чудно утре да я изтрелят нагоре, че да пробват можем ли да си мълчим и да свикнем и с нея.
  • 9 Румен Янев

    3 1 Отговор
    А бе тука много финансисти и икономисти бе ! Всички от ранга и равнището на оня с пицата - Дянков !!! Бре умни хора в тази държава бе!!!Аз пък да ви кажа - ЕВАЛА НА ВИЗАНТИИЦИТЕ!!! Така трябва да постъпи всеки здравомислещ след като прецени какво всъщност е ЕС!
  • 10 До истината боли

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Истината боли":

    Ти не си ме раазбрал колега, на мен не ми беше думата, че съм отворен, аз исках да каже, че ти си затворен, тоест захлупен.

    Коментиран от #12

  • 11 стратокастър

    2 1 Отговор
    Абсолютно !Руснаците си правят тук каквото си знаят!Източват и унищожават икономиката ни през лукоил!
  • 12 Истината боли

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "До истината боли":

    Ти неможеш да ми бъдеш колега понеже съм захлупен!
    Аз имам за разлика от теб производсто и зареждам цяла българия + "Германия" а те дали не продават в цял свят?!

    "Отворен", когато се отвори ползва ли "Възелин", че така те боли?!
  • 13 Граматик

    0 0 Отговор
    Единственото вярно нещо, написано от форумните разбирачи е, че финансирането на Гърция продължава с надеждата, че някога кредиторите ще си получат парите. Препоръчва се финансовите специалисти да поработят върху грамотността си, защото са ниво четвърти клас в ромско училище.

    Коментиран от #14

  • 14 Истината боли

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Граматик":

    Както и България "вярва в надеждата", че ЕС и САЩ и мисли доброто!
  • 15 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Истината боли":

    истина пак почна с лъжите.не знам кое е у нас и кое у вас,но в бг закон за личния банкрут още няма!що се отнася до положението банкрут,означава, че като банкрутираш активите ти излизат на публична продан .след като те оголят като пушка ,може да почнеш на чисто.та гърците след като обявят банкрут ще трябва да се простят с авоари в чужбина с евентуални вземания от европата ,а след като почнат да увъртат ситуацията ще се нагнети още повече.дори обаче да се случи това което казваш ,а именно гърците да измамят кредиторите си ,това пак ще бъде проблем за самите гърци щото никой няма да инвестира при тях в бъдеще.и не на последно място,ти си изключително зле информационно,но се пънеш с някакво самочувствие ,напълно неразбираемо.в оод или ад ако се предизвика изкуствен фалит става криминално деяние при което извършилите го носят финансова и наказателна отговорност за щетите които са причинили.годините ти нямат значение за неосведомеността ти и аругантното ти държание.
Новини по държави: