Last news in Fakti

1 Април, 2015 15:26 2 171 11

Русия стана председател на БРИКС

  • русия-
  • председател-
  • брикс-
  • банка за развитие-
  • валутни резерви-
  • бразилия

Някои западни партньори вече сондират почвата за евентуално участие в новата Банка за развитие на организацията

Русия става днес председател на БРИКС – организацията на група държави, в която влизат още Бразилия, Индия, Китай и ЮАР, съобщи РИА „Новости“.

В рамките на своето председателство Руската федерация, която го поема от Бразилия, ще проведе редица мероприятия, като ключова се очертава срещата на високо равнище, която ще се състои през юни в Уфа.

От руското МВнР подчертават, че Русия ще постави задачата за „превръщането на съюза в пълноформатен механизъм за стратегическо и текущо взаимодействие по ключови въпроси от световната икономика и политика“, предаде ТАСС.

Сред главните цели ще бъде да се постави начало на функционирането на новата Банка за развитие и на Пул за валутни резерви.

Според специалния пратеник на руското Външно министерство Вадим Луков, някои западни партньори вече сондират почвата за евентуално влизане в Банката за развитие на БРИКС. За пръв път такива институции се създават без участие на западни страни, подчерта той.

Споразумението за създаването на междудържавна кредитна организация беше подписано на Шестата среща на високо равнище на страните от БРИКС в бразилския град Форталеза на 15 юли 2014 г. Новата финансова институция ще отпуска пари за проекти в държавите учредителки, както и в развиващите се страни. Централата на банката ще бъде в Шанхай.

Сред най-близките прояви в рамките на руското председателство е първата официална среща на 22 април в Москва на министрите на природните ресурси на страните членки.

Общата площ на държавите от БРИКС обхваща 26% от територията на планетата, а броят на населението им е 42% от световното население. През 2013 г. дялът на БРИКС в световния стокооборот беше 16,1%, във военните разходи – 10,8%, в производството на традиционни видове енергия – 40,2%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смийгъл

    0 0 Отговор
    Соросоидните тролове нещо да кажат?
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    във военните разходи – 10,8%,

    На кой не му е ясно кой иска война и се храни с човешка кръв.
  • 3 999

    0 0 Отговор
    Не един път казвах,че по голямата част от населението на света е на страната на Русия но Деси ,Оня с коня и подобни ядяха какви ли не пасти (кафяви) а сега да им чуем простотиите.
  • 4 БГ

    0 0 Отговор
    Май скоро долара няма да играе голяма роля на световния пазар....да ги видим тогава борците за световен мир САЩ какво ще правят!!!
  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    сега китаиците ще спрат да бачкат с американски и европеиски технологии и да правят стоки за европеиските и американските фирми и ще почнат да търгуват с русия ,идва времето на юносите електроните ,уазките и чебурашките:)))))))))пет години по късно в китай ще започне людоедството ,след като са изяли врабчетата и каманите на тибет!!!бразилците също ще минат на лади и ще затворят карнавала в рио щото путин е пуритан и не ги одобрява тези работи.тролчетата тук ще имат възможност да отпатуват за брикс да попълнят бройката :)!
    като махнем шегите тази организация е ялова и няма никаква икономическа логика,щото държавите дето членуват в нея не са себедостатъчни в сегашия свят и без белите такива си са просто третия свят и те го осъзнават.ако се сетите за една единствена фирма в тези държави която да е известна извън тези в добивната промишленост ,моля кажете я да я знам и аз!
  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Всъщност ,ако говорим сериозно Русия е най-бедната,най-безперспективната и с най-малко население от тази организация където се редуват да председателстват също както в ЕС.Дори Бразилия има по висок БВП и по голям растеж,а Китай в момента е 5 пъти по голяма икономика и ще стане 10 пъти по голяма до десетина години.Във всички учебници по икономика пише,че държава на която износа е повече от 30% суровини е бананова република,а за Русия суровините са над 60%
  • 7 СССР

    0 0 Отговор
    Е по добре бананова република да е от колкото к..в.....ска като наща дето проститутките формират по голямата част от БВП-то! И в същност Русия е най голямата държава ама не в БРИКС а в света, и е толкова безпреспективна че е на 4-то място в света по милиардери хахахаха! И освен всичко друго Руснаците държат и Виваком и Кремиковци и КТБ беше тяхна и Рафинерията в Бургас и цялата верига бензиностанции Лукойл и още много огромни бизнес обекти за които изобщо не се знае че са Руски! Руснаците отдавна действат прикрито чрез офщорни фирми и подставени лица за да не се знае че са реалните собсвеници! Така е и в цяла Европа! Така че Руските банани ще може да си ги ядеш ти приятелю от долният коментар! хахахахахаха
  • 8 КГБ

    0 0 Отговор
    Сега ще може да си трият дупетата с хартийката наречена долар! хахахахах

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "КГБ":

    Еса е момента да смениш скъпи долари эа евтини рубли и като се обърнат нещата ставаш патрон!Ето-давам ти директно далаверата в ръцете и само остава да я реалиэираш като си отворен,вместо да се хилиш беэсмислено във форума!

    Коментиран от #10

  • 10 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Явно разбираш от икономика и финанси, колкото от нечифтокопитните си брат*чеди /мулето и катъра/. Карай си "БМВ"-то с..., колко беше 245 км/ч. по магистралата и си вей излизащите през ушите ти мозъчни неврони в пространството.
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    Русия е най-голяма по територия,но много назад и по население и като икономика,по точно 8 пъти по-малка и от САЩ и от ЕС по БВП и 5 пъти по малка от Китай.Всъщност това е едно огромно празно място,което скоро може да не е и руско,ако продължава да се ръководи от същите големи икономисти.Ако си забравил,Русия вече беше фалирала само преди 20-тина години и успя да изплува само благодарение на западните страни които почнаха да и купуват нефта и газта.А ако ще ми се хвалиш,че са изкупили България заради няколко подлоги,похвали се като изкупят Европа,само че май по скоро ще стане обратното,като с Аляска.