Last news in Fakti

13 Април, 2015 17:54 1 678 0

Газпром готов да строи газопроводи в Европа

  • газпром-
  • алексей милер

Русия пак заяви, че ще отреже Украйна от транзита на газ през 2019 година

Газпром готов да строи газопроводи в Европа - 1
Снимка: АП/БТА

Директорът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че не изключва възможността руската компания да участва в проекти за строителство на газопроводи в Европа, включително и такива, които са част от Европейския енергиен съюз, съобщи БНР.

Милер уточни, че става дума за проекти, които ще бъдат инфраструктурно продължение на "Турски поток". По думите му при строителството на "Турски поток" "Газпром" ще работи в рамките на третия енергиен пакет.
 
Взехме решение за строителството на магистрален газопровод по дъното на Черно море в направление Турция и създаването на газопреносни мощности до границата на Турция и Гърция, до границата на Европейския съюз. Всички рискове, най-вече времевите, по създаването на по-нататъшната газопреносна мрежа, са отговорност на Европейския съюз.

Ръководителят на "Газпром" говори на конференция на Валдайския клуб по европейската енергийна сигурност. В изказването си Милер подчерта, че ако цената на руския газ бъде еднаква за всички европейски държави, то тя ще бъде с максимални стойности и прогнозира, че азиатските пазари ще се превърнат в основен фактор за ценообразуването на синьото гориво.

По-късно руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от агенция "Новости", заяви, че Москва ще насочи всичките си усилия по изграждането на новите газопреносни мощности до границата на Турция и Гърция, което ще обезмисли продължаването на договора с Киев.

Така за пореден път руската страна съобщава, че ще се откаже от транзита на газ през Украйна след 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА