Last news in Fakti

10 Май, 2015 12:10 12 415 37

САЩ призоваха Гърция да се откаже от "Турски поток"

  • турски поток-
  • сащ-
  • гърция-
  • откаже

САЩ са призовали властите в Гърция да не се включват в продължаване на газопровода"Турски поток",

Според Вашингтон това ще момогне на Атина да стане по-привлекателна за западните инвеститори и ще намали зависимосттта на ЕС от руския газ.

Това заявява в интервю за "Ню Йорк таймс" специалният представител на Бюрото за енергийни ресурси към Държавния департамент Амос Хохщайн, който на 8 май проведе среща с тръцкия енергиен министър Панайотис Лафазанис.

Според Хохщайн "Турски поток" не е икономически обоснован проект, а има политическа окраска.

Той препоръчва на Атина да подкрепи Трансадриатическия газопровод  който ще доставя газ от Азербайджан към Италия и Западна Европа.

В официална позиция на американското посолство в Атина се казва, "че гръцкото участие в "Турски поток" ще се отрази негативно на енергийното разнообразие, ще привлече вниманието на антимонополните органи на ЕС и няма да реши дългосрочно енергийните нужди на Гърция".

В същото време от посолството изтъкват, че Трансадриатическия газопровод ще привлече 1.5 млрд. евро чуждестранни инвестиции, ще създаде 10 000 работни места за времето на изграждането му, ще осигури приходи от "много милиони евро" в продължение на 25 години и може да се изгради интерконектор към България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кедр

    9 2 Отговор
    Сега гърците, ще ги отсвирят - понеже си гледат само техният интерес :). А при нас не призоваваха, а направо забраниха за Южен. Няма да забравя как двама нещастни сенатори дойдоха тук да гледат лошо, а нашите държавни мъже гледаха в земята. Срам ме е, че съм българин!
  • 2 гост

    2 7 Отговор
    Ами по добре да те беше срам,че жалиш явно неизгоден и заробващ за България проект,който на всичко отгоре няма никакво бъдеще,защото Европа отдавна каза,че има други планове.А за разлика от американските сенатори,руските не се показаха лично,но гледаха много по лошо и други работи правеха,така че не се прави на света вода ненапита.А относно Гърция,колкото и да е неприятно за Русия,тя има отношения и с ЕС и с Америка за стотици милиарди и жалките руски потоци никога и при никакви обстоятелства няма как да бъдат по важни за нея.Така че взимай си хонорарчетата навреме,че скоро май ще изчезнат.
  • 3 tati

    6 0 Отговор
    абе защо се европеци и американци ще казват на хората как да живеят те питат ли ни как да си гласят жените ~ айде моля Ви се ~ баста
  • 4 Ники Николов

    1 0 Отговор
    и Азербайджан не е държава с имперски амбиции
  • 5 така

    0 0 Отговор
    Точно така братле, никой не трябва да ти определя.
    Така се живее, не може да угодиш на всеки, а и не е нужно!
    Трябва да се действа смело и да не се страхува човек от последствията.
    Един живот имаме, а той е кратък!

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "така":

    Само ще припомня че който плаща,той поръчва муэиката.
  • 7 1234

    6 1 Отговор
    Да не би ЕС или САЩ да ни плащат,че те да ни оприделят с кого и какво да правим?Колко милиона годишно внасяме в ЕС ,а колко получаваме??Най добре е всеки да си гледа собствения интерес,а не да ни командват Сулю и Пулю и те да си гледат техния интерес,а ние да лапаме мухите.Като теглихме 16 милярда за кого ги теглихме?Да купуваме оръжие за НАТО.Който е подписвал договор за НАТО той да ги плаща ,какво ме интерасува мене НАТО питал ли ме е някой дали искам,какви интереси има България в страните които воюват САЩ! Или от нас парите за оръжието и войниците ,а от САЩ прибиране на далаверата.
  • 8 onq s konq

    1 6 Отговор
    Немедлено ти отг,щото не энаеш-плащаме 6-700 хил вноска на ЕС,,получаваме десетки милиарди.Не ги энам точно колко са,но само эа с.стопанство са около 1 млр.А эа "околно среда", "трудова. эаетост","пътища и магистрали","съдебна система", и т.н.-наистина не ги энам.А эа членството ни в НАТО естествено че никой няма да те попита,эащото си неадекватен по рождение:)

    Коментиран от #9, #10, #13

  • 9 конче

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Аз ти отговарям фаст бро...
    Начи първо - Вкарват европейски стандарти, на които няма начин да отговаряме.
    второ - Наливат се пари, към ЕU за да се отговори на тези стандарти.
    Питаш как - елементарно, купува се материална база, машини, съоръжения и прочее.
    трето - За тези съоръжения е необходима поддръжка - плащаме отново, за тази поддръжка.
    С други думи продават ни, а уж ни субсидират.
    Eто ти и пример:
    Ти гледаш и продаваш домати, по нормален начин, по който си ги продавал и гледал години наред... и всички са доволни! Но идвам аз и измислям, че по мой стандарт трябва доматите дето ти произвеждаш, да се гледат в епруветки и чак тогава да можеш да ги продаваш. За целта ти продавам завод за епруветки, барабар с персонала, че и техническа поддръжка ти осигурявам после. Сега загря ли каква ни е ползата от ЕU.
    От НАТО ползата ни е, че ни продават скъпо и прескъпо остарялата си и ненужна техника, като преди това унищожиха доста по-добра съветска такава, старичка но си я имахме. Така че пак излишни разходи. Разграждат ни двора гласят да правят бази тук. Вкарват ни в конфликти с други доста по-силни и близки до нас държави и прочее.
    Ако стане нещо, надали НАТО, ще скочи за нас - нищо, че сме членка.
    Най-много обама да каже 2-3 думи по телевизията и да прати самолет с дъвки и бонбонки - хуманитарна помощ. Така че жалко е че си вярваш, че имаме полза от НАТО И ЕU. Полза има единствено от държава със собствена политика и принципи. Такава каквато никога няма да имаме!
  • 10 Монго

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Казах ти аз, с мулето, катъра и на къра. Ама ти не...
  • 11 mistar

    6 1 Отговор
    До оня с магарето.Ти като не знаеш колко ни дава ЕС и НАТО защо си отваряш плювалника.Руснаците ако бяха построили Южен поток щяхме да взимаме процентче за пренос на газ.А сега ще папкате на :обамата: черния маркуч.
  • 12 финансист

    1 5 Отговор
    Глупости пишете, от европейският съюз и нато имаме голяма полза.
    1. НАТО ни осигурява защита срещу руските агресори
    2. Европейският съюз ни помага финансово
  • 13 цар ЛЪВ

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Или си много прост или си облъчен,което е едно и също!!! Сам си направи извода!!! Относно Гърция дори и да се откаже от Турски поток ще го изтъргува много изгодно с ЕС и САЩ!!!
  • 14 оня без коня

    1 0 Отговор
    Братчед, знаеш ли колко е разликата между "хил", дето си го сложил след 6-700, и "мил", колкото трябва да бъде? Таман илядо пъти, демек още три нули след 6-700 "хил" та да стане "мил"...
  • 15 onq s konq

    0 2 Отговор
    Абс си прав братчед,наистина эа милиони говорим,но и эа милиарди-вероятно эа 5-6-7,които влиэат в БГ като субсидии годишно!Радвам се че ми поправи неволната грешка,ама нали эа това са братчедите-да поправят!Пък на оная шушомига с многото никове му кажи,че аэ като не энам нещо,всъщност энам 100пъти повече от него,който энае всичка:)
  • 16 Калоян Велинов

    4 1 Отговор
    НА ВСЯКА МАНДЖА-МЕРУДИЯ........КЪДЕ Е АМЕРИКА,КЪДЕ Е ЕВРОПА??????????
  • 17 гражданин

    6 1 Отговор
    Боже, боже ....Вече съм абсолютно сигурен, че си заслужаваме съдбата - ближете американски задници!!!
  • 18 гост

    0 0 Отговор
    Ето какво е получила България от ЕС за 8 год.Ако те мързи да четеш- 14.7 милиарда евро чисто след вноските.Има го и по години и е заверено от международен одит.
    http://kanal3.bg/news/bulgaria/5209-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BB%D0%B0-14,7-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8-%D0%B2-%D0%95%D0%A1
  • 19 scar face

    3 1 Отговор
    Хах, още преди да вляза, знаех какво ще видя. Оня с мулето пак намачкан :)
  • 20 гост

    0 0 Отговор
    А това е ДАЛА на Русия.Ако не можеш да смяташ,между 3 и 4 милиарда долара.И така 70 години.
    http://export.government.bg/ianmsp/chujdi-pazari-spisak/Rusia
  • 21 кетеринг

    2 2 Отговор
    То на оня с кобилата мисленето не му е силна страна :)...
    Явно психотронното оръжие на приятелите му от УСА - върши чудесна работа. Я виж американчетата колко са умни, целта е тъпа и безмозъчна нация. Лесно за управление и манипулация овче стадо, без лична собственост по възможност. Но друго ме радва, масово хората тук осъзнават реално ситуацията и могат да мислят. Без оня с кончето, деската поетеската и още няколко промити... другото е ОК!

    Коментиран от #23

  • 22 СССР

    3 2 Отговор
    За пореден път ясно се разбира кой дърпа конците в света! Кой налага и кои трябва да спазва без значение че това го УБИВА! Убива пенсионерите му, убива и младите му които емигрират, и бавно но сигорно го поробва! Ако някои не е разбрал защо в БГ доходите не се вдигат въпреки всичко, то е защото САЩ не разрешават! На робите това е достатачно за да оцеляват! Повече дажби не им се полагат! За ГЪРЦИЯ робовладелците са отредили същатата съдба, те се бонтуват защото не искат да паднат в РОБСТВО като нас и повече от половината свят! Но дали ще успеят???
  • 23 поръчващия кетъринг

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "кетеринг":

    Ти пък си един мислител,здраве му кажи.Сигурно книжки без картинки не четеш,пък и те ти идват в повече.Спокойно,теб никой няма да те затъпява,то и няма нужда.

    Коментиран от #24

  • 24 кетеринг

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "поръчващия кетъринг":

    Сега чета само Библията и се моля, за такива заблудени души, като твоята.
  • 25 onq s konq

    0 0 Отговор
    Ееее...Котката я няма и мишките се раэиграха.Що прикаэвате эад гърба ми ве ..... такива?!Ами ти ве "катеринг"...дето ми се прайш на мъжка катерица-не стига че си между эемята и небето,ами си седнал и Библия да ми четеш!Да беше прочел поне "Винету",че отдавна ти е свършило умственото гориво и си караш на реэерва с малкия моэък:)

    Коментиран от #27

  • 26 konq na onq

    0 0 Отговор
    Ae arkadash nema li da me vodish na pasha ve4e? Nau4ih se da pisha i 4eta ot zor i ot glad. Aman ot takiva gospodari.
    PS. A i zemi mi sloji kirilica na laptopa, da ne izlagam Kirila i Metodiq!
  • 27 Ротвайлер

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "onq s konq":

    Котка ли?...
  • 28 аз

    0 0 Отговор
    Много платени Тролове има в нета
  • 29 вуяя

    1 0 Отговор
    сащ могат само да го д...т....престъпно мръсно правителство....вярвате или не....мечтата ми е да доживея Русия да нахлуе в сащ....тъй както те нахлуват .....да освобождават и да раздават демокрация... измислена нация...това са..а това че по всякакъв начин се показват колко са велики и могащи..това е за тези които гледат мноо филми....ама ко пак...плиткоумния народец им се радва и си мечтае да спечели зелена карта пффф
  • 30 гост

    0 0 Отговор
    Гледайте и после обсъждайте къде сме ние,кои са те и какво искат.За тези, които не знаят английски, има и субтитри:
    https://www.youtube.com/watch?v=fKq745kg2Dg
  • 31 БАТКО

    1 0 Отговор
    А бе тия американци големи рекетьори, само обикалят и насъскват страните и ако някоя не им се върже, правят и Майданче или круди кризи.
    А бе нали тези американци бяха за пазарна икономика, като гледам те налагат само тоталитарни правила. Ами да доставят на Гърция, България и другите страни по-евтин газ, и няма да купуваме руския. Ама не, хем да не купуваме от Русия, хем техния е три пъти по-скъп. И с АЕЦа същото, хем да не строим руски, ама американския - три пъти по-скъп. Да им таковам и пазарната икономика и демокрацията, тия нямат нищо общо и с двете.
  • 32 ЯМХ

    0 0 Отговор
    Чифутчето Амос Хохщайн да ми тръцка на тракийския жезъл да ми тръцка(лека печатна грешчица). Щото ако не тръцка на осми май, на девети направо ще да се оакал след като е гледал Парада с главно П от Червения площад. Духайте супата чифутски атлантици - Русия е силна и независима. И ще си продава колкото, каквото и на когото поиска. ХА-ХА-ХА !!!
  • 33 попкорн

    0 0 Отговор
    Преди малко гледах в господарите как се разваляла руската техника.
    Как влачили танк с въжета и после казали, че това е било умишлено.
    И друга машина се запали. Вярно ли е така и руската военна техника наистина е калпава? или това е правокация от господарите които са проамерикански настроени и са вземали пари за предаванията си - кажете мнението си колеги дами и господа/ Благодаря

    Коментиран от #34

  • 34 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "попкорн":

    качи се на уаз или лада и сам ще си отговориш мигновенно на въпроса :)!може да пробваш с всякъква техника руско производство резултатите ще са близки ,енергоемка и трошлива ,технологично ниво в добрия случаи 60 те години на 20 ти век!
  • 35 гръкът

    0 0 Отговор
    Няма такова нещо, руските машини не се повреждат!
    Това го казаха и по телевизията - беше умишлено, тест на системите в екстрени ситуации. Така че това беше шоу , а не авария.
    Русия е непобедима - техниката и тоже.

    Коментиран от #36

  • 36 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "гръкът":

    танка го дърпаха на майтап,а бука се запали и го гасяха на шега!!!ракетата падна за да развесели тези дето я изстреляха,а космическия им кораб се запали за да развесели путин и всичко тва за някакви си 10-15 дни!тези руснаци сериозни шегаджии!
  • 37 Juliy

    0 0 Отговор
    Всички тролове да купят нещо руско и да си го ползват със здраве.