Last news in Fakti

7 Август, 2015 18:28 2 566 12

„Газпром“ от четири планирани отсечки на „Турски поток“ ще остави една или две

  • газпром-
  • турски поток-
  • русия-
  • турция-
  • газопровод-
  • отсечки

Русия е направила две предложения към Турция за междуправителствено споразумение за газопровода

„Газпром“ от четири планирани отсечки на „Турски поток“ ще остави една или две - 1
Снимка: БТА/ AP

„Газпром“ ревизира конфигурацията на газопровода „Турски поток“, съобщи „Интефакс“. Той може да бъде в две или дори четири пъти по-малко от предварително обявения размер за 63 милиарда кубечески метра годишно.

Според анализатори в отрасъла „Газпром“ ще строи минимум една – максимум две отсечки по газопровода.

„Газпром“ разпореди през месец юни изпълнители на „Южния поток“ да завършат започната работа, но не и да започнат работа по новите съоръжения. Бе анулиран търгът за новия „Южен коридор“ от 55.5 милиарда рубли, като бе прекратен и договорът за строителство на италианската компания Saipem.

„Газпром“ вече е изградила половината от „Южния коридор“ – неговият западен маршрут (газопровода „Писаревка-Анапада“). Капацитетът му е достатъчен да запълни две линии на „Южен поток“.

Руската страна е предложила на Турция да подпише междуправителствено споразумение не за четири, а за една отсечка на „Турски поток“.

ТАСС съобщи, че Русия е направила две предложения към Турция за междуправителствено споразумение за газопровода „Турски поток“.

Руското министерство на енергетиката предаде, че предложенията са две – по едната отсечка, и по четирите отсечки.

„Ние направихме две предложения на Турция. Сега те се обмислят от турска страна", заявиха от пресслужбата на министерството.

Споразумението за едната отсечка предвижда доставка на газ само за вътрешния пазар на Турция. А споразумението по четирите отсечки включва транзита на руски газ през турска територия за европейския пазар плюс споменатата отсечка за вътрешния пазар на Турция.

Досега Русия предлагаше „Турският поток“ да се разглежда в пакет. Турция обаче настояваше проектът да се разбие на две части - едната част само за доставки на газ за турския пазар, втората част за газов транзит през турска територия за европейския пазар.

Очевидно сегашното предложение показва, че Русия е склонна да приеме подхода на Анкара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссс

    0 0 Отговор
    ердоганя хем го боли хем сърби

    иска евтина руска газ ама по големия американски черен султан му дърпа ушите и не дава да прави зделката

    така е всеки наведен на няките е набутан и смешен

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сссс":

    Ама нали свърши вече "еднополюсния модел"?Или сега почва...
  • 3 konq bez onq

    0 0 Отговор
    Интересно е защо русняците толкова натискат да си продадат евтиния газ, а не си го ползват за техни си родни, отечествени цели и да оставят тези дето черния султан им дърпа ушите да се задушават със скъп газ или без газ? Сигурно защото много ги обичат.
  • 4 raptor

    0 0 Отговор
    Който не се възползва от стратегическото си предимство е - доста прост! Защо факти.бг не отразявате скандала между Индия и Англия? Как индийците признаха, че техните Су-30МКИ унищожиха европейския Еврофайтър тайфун с 12:0.... Англичаните леко мазно казаха - нашия самолет в правилните ръце представлява заплаха... Вижте сега - руснаците изобщо не сме китки, но сме повече ваши хора от англосаксонската, късметлийска паплач! В нас е пламъка на кирилическата цивилизация! И хич не ни дреме какви тежкари са се навъдили на нашата планета!
  • 5 raptor

    0 0 Отговор
    Но разбира се, освен, че сме повече ваши хора, сме и великоруси! За да се асоциирате с нашия цивилизационен код, освен азбуката ви е нужен и хъса! България изобщо не го притежава! А честно казано - може! Българската мъдрост не е безвъзвратно загубена! Русия сама не може да реализира целия потенциал на изконната християнска религия - православието! Нали в крайна сметка всичко са приказки, но интеграцията на БГ в европейското и световно общество е свързана само с поклонничество и подчинение! Ние пияниците от Русия не чакаме това! Чакаме пламъка заложен още в 8-9ти век!

    Коментиран от #7, #8

  • 6 раптор

    0 0 Отговор
    Очакваме постижения на крачка от пропастта. а в същото време в зенита на човешкия гений! Никакви образования няма да постигнат това! Само народния дух може! А вие се чувствате като бледи!
  • 7 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "raptor":

    великорусите са измислени, виж великотатари и великомонголи наистина е имало.....сега рашките са гола вода, газпром също забели бананата и ни храни само с празни приказки, руските самолети продължават да падат, въртолетите също, а рублата вече и за тапети не става, а изкуфялите руските тололизачи продължават да си мечтаят за великорусия, комунизъм социализъм и темподобни простотийки...
  • 8 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "raptor":

    нещо не те видях да коментираш колко са велики руснаците под тази статия : http://fakti.bg/krimi/151997-v-nijni-novgorod-otkriha-shest-razchleneni-trupa-na-deca-i-maika-im
  • 9 бай тошо

    0 0 Отговор
    Руснаците никой ги не тачи...http://www.gazeta.ru/comments/2015/08/06_e_7671049.shtml
  • 10 раптор

    0 0 Отговор
    А за скандала, който се разгоря след военните игри между Индия и Англия разбра ли? Су-30 МКИ срещу Eurofighter - 12:0... И англичаните се правят на луди - ама нашия самолет не бил на максимум, ама не знам си какво... Пускат 1 СУ срещу 2 Еврофайтъра и пак ги пръска и 2та... Какво ми пробутваш някви психопати? Малко ли ги има по целия свят или ние трябва да сме имунизирани от тях? Я бягай си играй в пясъчника!

    Коментиран от #11

  • 11 сссс

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "раптор":

    великорусите са измислени, виж великотатари и великомонголи наистина е имало.....сега рашките са гола вода, газпром също забели бананата и ни храни само с празни приказки, руските самолети продължават да падат, въртолетите също, а рублата вече и за тапети не става, а изкуфялите руските тололизачи продължават да си мечтаят за великорусия, комунизъм социализъм и темподобни простотийки...
  • 12 Дядо Грую от Чепърлянци

    0 0 Отговор
    Великоруси има до толкова, до колкото има великоМосквичи, великоЗапорожци, велокоКовровци и др. "велики" руски произведения и технологии, добре познати нам - по-старите невелико-българи !
    С почти 10% от икономическия потенциал на Европейския съюз при такива природни и човешки дадености поне не се правете на велики.
    И не мога да разбера какво общо има темата за Турски поток с "великорусите" - турците принудиха Газпром да намали цената на руски газ за Турция с над 40% от декември 2014 г. насам и си позволяват да поставят нови все по-нагли условия на великорусите ?! Изглежда те не знаят за страшните МИГ-ове и СУ-та и танкове с влекачи, та рискуват да ги понавестят и тях руснаците ?