Last news in Fakti

19 Август, 2015 11:26 1 876 0

Турски поток става Tesla в Западните Балкани

  • турски поток-
  • газ-
  • tesla-
  • eastring-
  • газопровод

През есента ще се обсъжда продължението на проекта в Европа

Министрите на външните работи на Унгария, Сърбия, Македония и Гърция могат през есента да подпишат меморандум за строителството на газопровод от Турция до Австрия, съобщава в. „Ведомости“.

Срещата се очаква да се проведе през септември. На нея се планира да се подготви технико-икономическото обоснование на проекта, който ще бъде известен като Tesla, заявиха от газовата компания FGSZ, която ще отговаря за строежа на тръбата на територията на Унгария.

Проектът вече е предаден за разглеждане от Европейската мрежа на системните оператори на доставчиците на газ (ENTSOG) за получаване на статут на проект от обществен интерес.

Документите са били получени, но все още не са разгледани. Газопороводът Tesla се планира да е готов до 2019 г. Той ще има мощност от 27 млрд куб. м. Неговата дължина ще е от – 1300–1400 км. По предварителни оценки трасето ще струва €4–5 млрд.

Предвижда се инвестиционното решение да бъде взето през първото тримесечие на 2016 г., а строителството да започне през първото тримесечие на 2017 г.

На територията на Гърция може да се построи отклонение до Италия. От тази възможност е заинтересована и самата Атина. Самият президент на „Газпром“ Алексей Милер подкрепя идеята за тръба от Гърция до Италия.

Мощността на гръцкия участък е от 42 млрд. куб.м. Стойността на трасето се оценява на €2 млрд.

Унгарски източници посочиха, че по газопровода Tesla ще могат да постъпва и синьо гориво от алтернативното трасе TANAP, не само от „Турски поток“. Трасето ще може да работи и в реверсен режим.

Газопроводът ще отговаря на всички норми от Третия енергиен пакет. Това ще му позволи да кандидатства за финансиране от ЕС. Ако не се намери финансиране проектът няма да може да се финансира.

Продължаването на „Турски поток“ за Европа в възможно, заяви за в. „Ведомости“ президентът на австрийската OMV Райенер Зеле. Предполага се, че Tesla ще завършва в хъба Баумгартен, който е собственост на OMV. Той все пак посочи, че са нужни реални инвеститори, за да може проектът да стане реалност.

Пред Tesla има и други проблема, признават събеседници на Ведомости. TANAP е планиран да доставя газ на Стария континент от азербайджанското находище Шах Дениз през Италия.

Азербайджанският газ е недостатъчен за Tesla, а кога ще потече ирански и туркменски газ през Турция е неизвестно, защото това не може да стане без „Турски поток“.

Преговорите на Москва с Анкара за трасето буксуват от месеци.

Но дори и „Турски поток“ да се реализира, Tesla има конкурент – словашкият проект за газопровод Eastring, който трябва да премине от Турция през България и Румъния. Документацията по Eastring вече е предадена за разглеждане в ENTSOG.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович вече нееднократно даде сигнал, че подкрепя запазването на транзита на синьо гориво през Украйна.

По тази причина Eastring и Tesla ги очаква несигурна съдба, прогнозира в. „Ведомости“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА