Last news in Fakti

26 Ноември, 2015 08:55 956 0

Малко вероятно е газовата криза от 2009 година да се повтори

  • украйна-
  • русия-
  • газ-
  • криза-
  • повтори-
  • газова криза

Малко вероятно е газовата криза от 2009 година да се повтори по същия начин в настоящия момент. След спирането на синьото гориво преди 6 години имаше преговори между ЕС, Русия и Украйна и Киев пое сериозни ангажименти към Европа в това число и България за гарантиране на транзита на руски природен газ. Може да има кратки смущения като временно намаляване на налягането, но трайно прекратяване на газа е малко вероятно.

Това коментира пред "Хоризонт" в предаването “Преди всички” Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум след като стана ясно, че Русия спира газа към Украйна:

Въпреки газовата кризата от 2009 година и обявените цели в енергийни стратегии, до настоящия момент няма нищо изградено или това, което се изгражда, България има много малко полза. В случая става дума за пренебрегване на националните интереси в името на геополитически интереси. Ние сме поставени в една ситуация с вероятност за влошаване на доставките на газ.

България е поставена пред перспективата да плаща един капацитет, който може и да не го използва в пълния обем, който ще бъде създаден с междусистемната  връзка. България систематично отказва да създаде една интегрирана стратегия по завършване на енергийната си свързаност със съседните ѝ страни. Всичко се прави на парче.

Според него създалото се напрежението между Русия и Турция след свалянето на руския боен самолет от страна на Анкара няма да повлияе на енергийните проекти между двете страни:

Русия би ограничила вноса на турска продукция и по този начин ще създаде проблеми в турската икономика, защото един от големите потребители на нейната продукция е Москва. Малко вероятно е да има тежки и дългосрочни последствия в енергийната сфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА