Last news in Fakti

27 Ноември, 2015 08:40 10 008 24

България няма капацитета да приеме всички отказали се от Турция руски туристи

  • туристи-
  • руски-
  • русия-
  • турция

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов прогнозира черна дупка в турския туризъм, ако информациите за изтегляне на 4 милиона руски туристи от южната ни съседка станат факт. Той подчерта, цитиран от БНР, че и в момента се наблюдава спад от милион и половина руски туристи.

В Турция ще се получи такава голяма черна дупка, която би могла да засмуче, на база на високия професионализъм на турските колеги и умението им да намаляват цените, те и в момента са намалили с 40% цените за Коледа и Нова година...Заплахата за българския туризъм, според мен, е доста голяма, ако ние мислим, че изтеглянето на 10 % от туристите на турския пазар ще остане незабелязано от останалия пазар и тази асиметрия няма да засмуче дори потенциални туристи към България от европейски дестинации от германия, Великобритания и Скандинавия. Преди да стане кризата с руския самолет, ние вече очаквахме около сто хиляди руснаци за следващата година на база подписани договори за следващия сезон, така че ние очакваме повече туристи в България. ние нямаме капацитет да приемем тези три милиона туристи, които не биха отишли в Турция! По никакъв начин не трябва да ни радва ситуацията в Турция, напровтив! Би трябвало да има кризисна политика по отношение на хората в туризма, защото, ако кризата продължи, не трябва да разглеждаме този вариант единствено като положителен!

Според Румен Драганов, възможно е и потенциални туристи към България да предпочетат Турция заради допълнително намалените цени поради кризата с Русия. Ако се премахнат санкциите с русия, голяма част от руснаците ще се насочат към Средиземноморската Ривиера, прогнозира той.

Нашите полезни ходове са да се стремим към по-високо качество на конкурентноспособна цена!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    6 0 Отговор
    Руснаците казват, че няма да идват, защото поддържаме Украйна - мрънкаме. Руснаците казват, че ще идват, защото спират да ходят в Турция - мрънкаме.
    Ако хора вие идиоти ли сте?!? Това е прекрасна възможност за нас да привлечем туристи, да дойдат повече пари, а от там да се наемат по-добри кадри - нарича се развитие.

    Коментиран от #3

  • 2 опсмопсус

    3 1 Отговор
    Румен Драганов, БГ е евтина дестинация и има хиляди празни комплекси, ще ги напълним.Вие се напъне да доведете руснаците, като им даваме виза на границата!За обслужването не се притеснявай, който не може ще фалира!
    Гърция ще поеме една част, Хърватия друга, България трета!
  • 3 опсмопсус 1

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Morgoth":

    Колега БГ се управлява от некадърници, за туризма си представи какво е положението.

    Коментиран от #11

  • 4 перона

    5 0 Отговор
    Туризма се държи от батки и шматки, мутри-биячи и кметчета-депутатчета.

    Коментиран от #7

  • 5 неутрален

    5 1 Отговор
    ЗАЩО СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕОТ БРАНША, ЧЕ РУСНАЦИТЕ ЩЕ ДОЙДАТ ТУК? ДА НЕ СА ЛУДИ, СЛЕД КАТО СА ВИДЕЛИ ВЕЧЕ КАК В ТУРЦИЯ СЕ ОБСЛУЖВАТ ТУРИСТИТЕ С ХРАНА, ВНИМАНИЕ ПО ХОТЕЛИТЕ И ЩЕ ДОЙДАТ ТУКА ДА ГИ ИЗНУДВАТ НАЩЕ ХОТЕЛИЕРИ С МЕЖАВА ХРАНВА И ПРЕКАЛЕНО СКЪПИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ И УСЛУГИ/ СРАВНЕНИ С ТОВА, КОЕТО СЕ ПРЕДЛАГА ОТ ТУРСКИТЕ КУРОРТИ/ МНОГО ТРЯБВА ДА СЕ УЧАТ ОТ БРАНША НА КУЛТУРА, ПОЧТЕНОСТ, ОБНОСКИ И т.н., НЕ САМО ОТ ТУРЦИТЕ, А И ОТ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ .

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "неутрален":

    Пиши с малки букви бe
  • 7 гвоздея

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "перона":

    Много си прав бате.
    Схемата е брутална. Полит-мутрите във властта са си назначили мутри-бизнесмени, които да им въртят хотелите, "бизнесмените" получават чадър от институциите, които се ръководят от полит-мутрите.
    За това създадоха "Агенцията по туризма", за да могат да контролират случайните бизнесмени и да прибират печалбите от далаверите по лесно. Агенцията така "регулира", че печалбата от различните "бизнеси" да отива само в правилните фирми и хотели, тези на другарите мутри. :)
    Навързани са, като свински черва.
    На тази схема италиянската мафия може само да завижда.
    Кой обаче реши, че руснаците ще се завърнат на нашето черноморие ми е много интересно. :)
    Иска им се на някои хора, ама няма да стане.
  • 8 Волен Сидеров

    5 0 Отговор
    Защо си мислите че ще дойдат точно у нас.Няма как да стане с това обслужване,с тези цени и тази алчност,с това отношение към клиента,с мръсните плажове,с кражбите ,без реална правна жащита...още да изреждам ли ....
  • 9 критик

    2 1 Отговор
    А зашо си мислят политиците че руснаците ще хукнат към България Ние сме също в черния списък на туризма-заради визите и заради изключително лошото обслужване
    Тук идват само наъ бедните и тези които си купиха имоти Сами сме си виновни
  • 10 Vasik Atanasova

    1 2 Отговор
    МОЖЕМ
    ЕДНА ДОБРА НОВИНА
  • 11 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "опсмопсус 1":

    Зависимостта на един сектор от държавата и особено от кадърността на държавниците е обратнопропорционална на развитостта на този сектор. Като пример ще ти дам IT сектора който е добре на пук на държавата ни и почти не му пука кой управлява. В туризма имаме достатъчно дадености за да може и той да излезе извън влиянието на държавната кадърност или некадърност.
  • 12 гост1

    2 0 Отговор
    Рибата в морето, те тигана сложили на котлона...
    Българска работа- 25 години приказки
  • 13 adфд

    3 1 Отговор
    Аз съм виждал как се качват руски туристки в рейс на сл. бряг и селския контролиор почва да ги псува и да им вика мърши открито. Сега ако сме хитри макър и доста прост народ ще прижлечеме поне 1 милион туриста и цялата по бургаз ще се издържа с тях. Все пак Русия е с стандарт над европейския по 2000-3000 евра на чожек им е почивката
  • 14 Бхд БхД

    1 5 Отговор
    Да България ще имаме повече туристи тези 10-15% които ще откажат Турция а останалите пак ще се насочват към Турция просто няма друга такава страна да им предлага такива екстри и хубаво море за ниска цена.В България имаме 2 месеца сезон а в Турция 9 месеца така ,че никой да не се залъгва.
    Всичко ще отшуми до летния сезон

    Коментиран от #17, #19

  • 15 Турчина

    2 4 Отговор
    Пак ще си отидат руснаците в Турция хората там са много любезни и точни и обслужването е с светлинни години е по напред от нашата
    така ,че с нашите мошеници още много ще духаме супата с надеждата някой руснак да опита хахахаха . Тоя Български наред за един чеп не става за това всеки умен е на терминал 2

    Коментиран от #16

  • 16 RUSSIA

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Турчина ":

    Повече в турци няма да ходим,разбрали?
  • 17 го77

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бхд БхД":

    Пич ти ходил ли си на плажовете в Турция ? Какви плажове те гонят пък тебе къде видя плажна ивица пясък ??Замълчи защото нямаш никаква престава .

    Коментиран от #18

  • 18 Бхд БхД

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "го77":

    Да не се връщаш от Марс ,за какво мисли ,че ходят Руснаците в Турция заради турска баня ли
  • 19 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бхд БхД":

    ДОСТА СЕ БЪРКАШ
    РУСНАЦИТЕ СА ШОВИНИСТИ
  • 20 Кастро

    1 0 Отговор
    Ма защо си мислите че всичките 4 милиона туристи ще дойдат у нас ? Само макетата са толкова тъпи да си мислят че са най-най.
  • 21 ааа

    0 0 Отговор
    ами приемайте бежанци за какво са ни туристи

    Коментиран от #22

  • 22 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ааа":

    А ЧЕ ХУБАВО ИМ ГО КАЗА
    НИЩО НЕ ХВАЩАМЕ ОТ ТЕЗИ БЕЖАНЦИ
  • 23 Plodviv

    0 0 Отговор
    То даже българите бягат от курортите ни - от какво ще отеснеят??
  • 24 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    руснаците дето ще се появят другата година ще са значително повече от тези през изминалата ,макар че като цяло те рязко обедняват и намалят разходите за почивки.тук те имат имоти,сравнително е по-сигурно и не е толкова горещо както е в турция ,което за тях е важно предвид алкохолните им мераци :)!демек другата година ще има руснаци бол,щото ни турция ни египет са им дестинация вече,та стройте по морето другари ще има лапане :)!