Last news in Fakti

4 Декември, 2015 13:17 1 958 3

Бъдещето на Северен поток 2 се решава на 17 декември

  • северен поток

Естония, Финландия, Латвия, Литва или Швеция могат да блокират по-нататъшното разширяване на тръбата

Бъдещето на Северен поток 2 се решава на 17 декември - 1

Бъдещето на Северен поток 2 ще се дискутира на насрочената за 17 и 18 декември среща на върха на ЕС, съобщава EurActiv.

Изданието припомня, че най-малко седем страни от Общността се противопоставянето на удвояването на капацитета на газопровода, защото той нарушава интересите на ЕС и рискува бъдеща дестабилизация на Украйна.

Полша, Словакия, Унгария, Латвия, Литва, Естония и Румъния. Гърция също се присъедини към инициативата.

Анализатори очакват да се чуят редица политически аргументи срещу разширяването на трасето. Но съществуват редица юридически аргументи за неговото стопиране.

Един от аргументите може да е искането за достъп на трета страна до трасета както се предвижда в последните енергийни пакети на ЕС. Тук има две позиции: едната твърди, че това се отнася, когато тръбата излезе на сушата, а другата е, че това изискване трябва да се прилага и в 200 км. германска икономическа зона в Балтийско море.

По тази причина Естония, Финландия, Латвия, Литва или Швеция могат да блокират по-нататъшното разширяване на Северен поток.

Друг юридически инструмент е да се сезират антимонополните органи на ЕС. Разширяването на Северен поток няма да доведе до разнообразяване на доставките, а ще засили зависимостта от руския газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помияри

    1 0 Отговор
    Айде да видим кой ще залае пръв. И с какво северен поток ще застрашал Европа? Че то никой не я кара да купува руски газ на сила. Като има избор - да си получава от където иска. Изключително елементарен мотив за американски подлоги се използва в този случай. Важното е все някак да се скача по нервите на мечката, нали това е идеята? И какво от това?
  • 2 Европа е двилична лицемерна

    1 0 Отговор
    Трябва да има северен,трябва да има и южен поток и държавите да си внасят от където им е по лесно и изгодно,а украинците дето разбутаха целия свят да си се оправят с американците с кораби през босфора/те така искат/
    НИЕ СИ ИСКАМЕ ,,ЮЖЕН ПОТОК,,-да ни носи и газ и транспортни такси.
  • 3 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    няма как да има северен поток след като русия се държи враждебно.що трябва да плащаме на руснаците и те с парите да купуват и произвеждат ракети с които да ни заплашват?особено ми е странно що на борисов не му пречи южен поток,а пречи на всички останали в централна и южна европа включително и гърция?нали уж сме русофоби,а пак сме троянския кон в европейската политика.хубавото е че борисов след леко плескане по врата ще се осъзнае :)!