Last news in Fakti

4 Декември, 2015 19:44 3 778 0

Русия върна 11 вагона с турски стоки от българския ферибот „Варна”

  • вагони-
  • русия-
  • ембарго
Русия върна 11 вагона с турски стоки от българския ферибот „Варна” - 1

11 вагона със стоки от Турция са върнати от Русия. Те пътували с българския фериботен кораб „Варна”, съобщава БНТ.

Стоката била предназначена за Казахстан. През руска територия товарът е трябвало да премине транзитно. Предложеният от руската страна вариант за пропускане бил прекалено скъп. Именно заради това вагоните са били върнати и днес са били разтоварени отново на пристанището във Варна.

Варненският ферибот не очаква големи финансови загуби от ембаргото, защото не превозва много товари от Турция. Той работи активно от август тази година.

Спедиторите през последните две години опитвали да наложат фериботната линия Варна – порт Кавказ като основна част за превоз на транзитни турски товари. Този процес обаче се блокира заради влошаването на отношенията между Турция и Русия.

Вагоните били натоварени преди Русия да въведе ограниченията за турски стоки на територията си.

Управителят на „Варнафери” Иван Вълчев обясни, че във вагоните имало строителни материали, химическа продукция и козметика. Той посочи, че товарът евентуално ще бъде превозен с другите фериботи по линията „Варна – Батуми” през Грузия, Азербайджан, през Каспийско море, за да стигне до Казахстан.

От своя страна капитанът на кораб „Варна” Йордан Големанов каза, че връщането на вагоните не е довело до забавяне на рейса на ферибота, тъй като всичко е било договорирано предварително  с офиса.

Заради турските вагони на борда руските власти първоначално са отказали да допуснат ферибота в пристанище Кавказ. След като разбрали, че товарът е транзитен, те предложили вариант, при който стоката да продължи за Казахстан. Поискали цялостна митническа проверка и пълна банкова гаранция за товара. Това направило цената прекалено висока.

В момента засегнатите фирми преговарят за цената на обратното връщане на вагоните.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА