Last news in Fakti

23 Май, 2016 17:12 2 143 8

Виетнам и САЩ подписаха сделки за над 16 милиарда долара

  • виетнам-
  • сделка-
  • боинг-
  • самолети-
  • договори-
  • американски и виетнамски дружества-
  • vietjet-
  • pratt&whitney

Виетнам подписа договор за закупуването на 100 самолета Боинг и 135 високотехнологични самолетни двигателя

Виетнам и САЩ подписаха сделки за над 16 милиарда долара - 1
Снимка АП/БТА

По време на днешното историческо посещение на американския президент Барак Обама във Виетнам, двете страни подписаха договори за над 16 млрд. долара, съобщи АП.

"В понеделник президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Виетнам Чан Дай Куанг присъстваха на церемонията по тържественото подписване на договори между американски и виетнамски дружества, на обща стойност повече от 16 милиарда долара. Тези търговски сделки ще засилят икономическите връзки между двете страни", се казва в изявление, публикувано от Белия дом.

Една от сделките е между американската компания Боинг и виетнамският авиопревозвач Vietjet, който ще закупи 100 самолета. Тази сделка възлиза на повече от 11,3 милиарда долара и идва в момент когато авиокомпанията се стреми да разшири своите международни и вътрешни полети.

Другият подписан договор е с американският производител на двигатели Pratt&Whitney, който ще продаде 135 високотехнологични самолетни двигателя на виетнамската авиокомпания.

Очаква се сделката с Boeing да подкрепи 60 хил. американски работни места в производството и технологиите.

Обявено бе и споразумение, според което американския енергиен гигант "Дженеръл електрик" ще помогне на Виетнам да развива електроцентрали с вятърни турбини с капацитет 1000 мегавата.

От Белия дом заявиха още, че двустранната търговия между двете страни е достигнала 45 милиарда долара през последните седем години, а американските инвестиции във виетнамската икономика са в размер на 1,5 милиарда долара долара.

Обама стана третият президент на САЩ, който прави посещение във Виетнам, откакто двустранните отношения между някогашните врагове бяха нормализирани преди две десетилетия. През 2000 г. страната посети Бил Клинтън, а през 2006 г., за да присъства на срещата на върха на АПЕК, във Виетнам стъпва и Джордж Буш – младши.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГорановГЕРБ

    1 0 Отговор
    Голема работа.
    И язе подписах сам за 16 млрд.евро заем,
    ама не се фукам.

    ГорановГЕРБ
  • 2 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    чудна работа що виетнамците не взеха руска техника за 16 млрд,а на гадните империалисти дето ги бомбандираха :)?

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Ами защото политиката им е проамериканска, к'во лошо? И нашата е такава, ама нямаме 16млрд. за да си стегнем армията. Това е лошото троле.
  • 4 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    Не са виетнамците а Социалистическа Република Виетнам. Там такива безродници като теб ги дават на плъховете.

    А краварите се натягат и се молят за милостиня-кредите и от социалисти и от Народна Република Китай.

    Жалко че НРБ е превърната в гето от продажници и вече не е в състояние да купи каквото и да е а само е ограбвана от колонизатори.

    СРВ победи краварите и колкото и да не им се иска те вече признават поражението.

    Коментиран от #8

  • 5 незнайко

    2 2 Отговор
    Светът не отива на добре, щом виетнамците забравиха кой ги млати навремето,а сега ще правят сделки с него. Нека сега хубаво да потънат в дългове, от което няма измъкване.
  • 6 фики

    0 0 Отговор
    Много високотехнологични тия кравари бе. Ужас са самоварите. Ужас.
  • 7 Киро

    0 1 Отговор
    Ушанките съскат от яд, злоба и завист.

    Значи всичко е наред!
  • 8 стига простотия

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Опаа,някой изпитва носталгия по НРБ. Комунистите са най-долното племе на земята.Сталин е избил толкова хора от собствения си народ,колкото американци и немци заедно няма да могат да избият още 100 год. Тва че си комунист не те прави патриот. Тодор Живков 2 пъти е предлагал да станем 16-та република на СССР.Кой е безродника? В сциализма нито едно държавно решение не е вземано без одобрението на Масква. Викаш сега сме колония?А тогава,кво бяхме?Ходи некъде другаде да пръскаш комунистическата идея.