Last news in Fakti

25 Май, 2016 05:45 1 383 0

Китай тласка съседите си в обятията на САЩ

  • китай-
  • виетнам-
  • сащ-
  • тласка-
  • съседите
Китай тласка съседите си в обятията на САЩ - 1
Президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Виетнам Чан Дай Куанг. Снимка: АП/БТА

Агресивността на Пекин тласка страните от региона към сближение със САЩ, коментира италианският вестник „Кориера дела Сера“. Познавачът на Югоизточна Азия Ян Бремер заявява за вестника, че военното и търговското споразумение на Виетнам има политическо значение за САЩ.

Известно е, че преди 40 години Виетнам бе в състояние на война със САЩ, а сега не само отменя ембаргото за купуване на оръжие, но иска да получи американска помощ за своята отбрана. САЩ ще доставят на Виетнам различно въоръжение. Преди седмица в Ханой са били на посещение най-големите военни компании на САЩ. Освен това Пентагонът е получил достъп до военните бази на Виетнам. Според Бремер „за президента на САЩ нещата в Близкия изток и по руското направление вървят лошо, но отношенията със страните от Латинска Америка и Далечния Изток се подобриха“.

Китайците не критикуват отмяната на ембаргото, но малко могат да направят за това. „В Азия Китай със своята агресивна и експанзионистична политика наплаши съседите си и ги тика в обятията на САЩ“, твърди експертът. Бремер напомня, че възстановяването на отношенията между САЩ и Виетнам са започнали още при президента Бил Клинтън преди 15 години.

В статия за в. „Ню Йорк Таймс“ държавният секретар Джон Кери, конгресменът Джон Маккейн и председателя на съвета на директорите на Фулбрайтовския университет във Виетнам Боб Кери написаха: „Като американци, участвали в тази война, често ни питат за уроците от нея. Трудно е да се даде лесен отговор на този въпрос, но някои неща са ясни... Повече от 20 години след нормализацията на отношенията ние достигнахме до точката, в която нашият дневен ред с Виетнам има перспектива и голям мащаб“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА