Last news in Fakti

9 Юни, 2012 12:27 799 0

МВФ: Испанските банки се нуждаят от €40 млрд.

  • мвф-
  • испания

Испанските банки се нуждаят от 40 милиарда евро, за да бъдат рекапитализирани, се казва в съобщение на Международния валутен фонд.

Тази сума е сформирана в резултат на стрес тестовете, които МВФ проведе в испанските банки. Едновременно с това се посочва, че сумата, необходима за рекапитализация, може да бъде и по-голяма, за да се "намери изход от най-лошата ситуация".

Резултатите от изследванията показват, че ключовите кредитно-финансови институции остават устойчиви, но в някои сегменти се наблюдава неустойчивост.

"При неблагоприятен сценарий най-големите банки ще бъдат достатъчно капитализирани, за да се противопоставят на по-нататъшното влошаване, а някои банки трябва да увеличат капитала си с около 40 милиарда евро. Нуждите от докапитализация на тези банки може да бъде и по-голяма, защото тя може да включи и разходите за преструктуриране", се казва в комюникето на МВФ.

По-рано тази седмица международната рейтингова агенция "Фич" понижи рейтинга на страната с цели три пункта наведнъж до ВВВ от А. Това решение беше взето заради ситуацията в банковия сектор, който, според агенцията, се нуждае от 60 милиарда евро за рекапитализация.

Финансовите министри на страните от зоната на еврото ще се съвещават по телефона от 14 ч. по Гринуич (16 ч. бълг. време), като основната тема ще е Испания.

Според правителствени източници от Евросъюза по време на тази телеконференция да бъде обсъден отговорът на очакваното искане от страна на Мадрид за помощ за рекапитализиране на банковия му сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА