Last news in Fakti

20 Юни, 2012 12:58 801 0

Испания не се нуждаела от спасителни планове

  • испания-
  • помощ

Мадрид не се нуждае от спасителен план. Той се ползва с подкрепата на европейските си партньори, заяви испанският финансов министър Кристобал Монторо.

„Испания не бе спасявана, защото не се нуждае от подобно нещо. Мадрид има подкрепата на своите европейски партньори и европейските институции", настоя той пред парламента.

Правителството на премиера Мариано Рахой обаче отказва да окачестви помощта като спасителен пакет.

Испанският държавен дълг нарасна до 72,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие на 2012 от 63,6% през същия период м.г., съобщи централната банка в Мадрид.

Правителството очаква публичният дълг да достигне 79,8% от БВП до края на т.г., но в данните не е предвидено въздействието на заема от Еврозоната, с който Мадрид възнамерява да окаже помощ на банките си.

Международната агенция Мудис по-рано през седмицата предупреди, че заемът "ще влоши съществено позицията на правителствените дългове".

Тя освен това прогнозира, че испанският публичен дефицит ще скочи до 90% от БВП през т.г. и ще продължи да се покачва до 2015 г.

Разтревожени от положението на някои испански банки, силно изложени на влиянието на изпадналия в затруднение сектор на недвижимите имоти, държавите от Еврозоната обявиха на 9 юни, че ще отпуснат заем на затруднените банки, който може да достигне до 100 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА