Last news in Fakti

12 Октомври, 2012 09:08 1 854 19

Симеон Дянков: Данъкът върху лихвата ще го има

  • симеон дянков-
  • бюджет-
  • данък депозит
Симеон Дянков: Данъкът върху лихвата ще го има - 1
Снимка: БГНЕС

Данъкът върху лихвите по депозитите ще го има. Всички останали 26 държави от ЕС имат такъв данък – защо, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо. Това заяви пред „Здравей, България“ по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Той обясни, че докогато живеел в САЩ плащал такъв данък, а след това продължил. Дянков запита: Ако си рентиер, парите работят за теб, но това не се облага. Защо, ако работиш на минимална работна заплата, това се облага, а ако имаш много пари, това не се облага. Като пример Дянков посочи: Ако имаш депозит от

1000 лева, данъкът е 30 стотинки на месец или около 4 лева на година.

Ако имаш 20 млн. лева на депозит, ще плащаш 800 000. Според вицепремиера това, което дразни богатите хора, включително и в парламента е, че по този начин България се включва в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Германия, Швейцария, Австрия или Великобритания. Той уточни, че е подготвен текст, според който данъкът да не може да се избегне в друга държава заради двустранните споразумения.

Въпросът към Станишев и неговите хора е защо въведоха плоския данък. При плоския данък има много проблеми, при създаването му социалистите са решили, че е редно той да е за всички, но истината е, че са си оставили една привилегия за по-богатите. Така, че ако отворим тук темата дали да има праг до 1000 или 5000 лева, тогава веднага ще излезе темата, че и в заплащането на заплатите трябва да има такъв праг, обясни финансист номер едно. Аз смятам, че системата на социално осигуряване търпи развитие и промени, но те трябва да стават в по-плавен график, заяви още Симеон Дянков. Той уточни, че данъкът влиза в сила от 1 януари 2013 година, така че тези, които сега имат спестявания могат да са спокойни.

Данъкът върху лихвите по депозитите

не е нов данък – той е разширение на данъчната основа,

един вид завършване на темата "щом ще има един данък за всички, тогава и за богатите трябва да го има този данък". Системата може да се усъвършенства, но вече става въпрос за преосмисляне на банковия капитализъм, който царува в цяла Европа и в света. Според Дянков, България в момента има най-голямата свръхликвидност върху банковата система. С други думи, БНБ е съумял да има най-стабилната финансова система в ЕС и хората, и в тежки икономически времена, продължават да спестяват, коментира вицепремиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ръб

    1 0 Отговор
    Нещастник!
  • 2 ххх

    1 0 Отговор
    закопавете се!
  • 3 Захарче

    1 0 Отговор
    Защо не се уеднаквят законите и заплатите с европейските , а само данъци и др. простотии ???
  • 4 таслаков

    1 0 Отговор
    Нека се налудуват че изборите идват. Тогава ще ги пратиме там където им е мястото
  • 5 Трагедия

    1 0 Отговор
    таслаков , прав си но за жалост не виждам кой да дойде на тяхното място :(
  • 6 никсън

    1 0 Отговор
    така се управлява държава , не плащаш заплати като хората и после взимаш парите от банките , фондовете , пенсионните , детски , майчински , абе да видим кога магарето ще се научи да не яде - А , то взе ,че умре !!!!! не сме задружни като гърците да ги изритаме още сега и да знаят , че с народа шега не бива и те и тия дето ще дойдат след тях !!!!!!!!
  • 7 натурален българин

    1 0 Отговор
    да обявим война на германците и само след ден вече сме на 1500 евро заплата

    Коментиран от #14

  • 8 гара пасарел

    1 0 Отговор
    Съгласен за война с Германия! :)
    За другото - На всеки 4 години ги сменяме и започваме от 0. Как да стане? И кой ще е следващият, който ще дойде? Ако е някой от предишните - МЕРСИМ! Иначе и аз искам следващият да ми направи заплатата "европейска", но как се гради нещо, разграждано десетилетия? Който знае - да си казва името и да го избираме. Иначе само сменяме едни некадърници със следващите, а децата вече пораснаха и имат свои....
  • 9 слаб математик

    0 0 Отговор
    На 20млн. лихвите за една година при 10% да е 2млн. доход, което означава 200000лв.данък, коя е тая банка дето дава 40% годишна лихва.За да платиш 800бона трябва 8млн. доход на 20млн.
  • 10 руснака

    1 0 Отговор
    като слушам дянков започвам да се питам - дали с него живеем в една и съща България?
  • 11 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Да видим за кой са се загрижили „Другарите” – за бедните или за богатите? Тези хора, които превърнаха БСП в олигархично – клиентелистка партия сега размахват пръст и са се загрижили за спестяванията на бедните! Дали не са се загрижили най-вече за богатите? Я покажете поне един беден от висшите кръгове на БСП? Няма, нали? Нека видим кой ще плаща данъка върху лихвите от депозитите и по колко. Общият брой на депозитите е 12,262,067, като средствата в тях към края на юни са на обща стойност 32,431,731,000 лева. Броят на депозитите е по-голям от населението на страната, тъй като много хора имат по няколко влога.До 2500 лева са 10,301,163 депозита на обща стойност 2,770,407,000 лева. Т.е влоговете на богатите са близо 30 милиарда лева, а на бедните само 2,7 милиарда лева. Или „бедните”, с влогове до 2500 лева ще платят само 6% - 8% от очаквания данък. 92% - 94% ще бъдат платени от „богатите”. Ето кого в действителност защитават Станишев и БСП. Като дясна партия, ръководена от едри капиталисти, олигарси и богати хора, защитава не обикновения човек, а Човеците с Главно Ч.

    Коментиран от #12

  • 12 Кибик

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    @11 Ало, главчо... 2500депозит ли е прага за бедни и богати? Да ти е миналопрез акъла, че мога да имам 2 депозита по 2000 и един 10000 - това към кои ме причислява? После, ако съм на заплата 500 лв и имам 10000 от продажбата на нивите на село? А, ако имам 10000 и съм ги спестявал 5 години от заплата около средната за страната? А, ако съм работил 2 години в чужбина и съм скътал пари за черни дни, а сега съм на заплата? Все богати за облагане... Много прост народ ей....
  • 13 123

    0 0 Отговор
    този еврейски еничар ще ни затрие тотално.не трябва да ги търпим повече тези крадливи к...лета.
  • 14 Явор Кръстев

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "натурален българин":

    А бе по принцип съм съгласен ама те се погрижиха за това оставяйки ни армия колкото за едно горско стопанство
  • 15 велислав

    0 0 Отговор
    "и хората, и в тежки икономически времена, продължават да спестяват, коментира вицепремиерът." Да не излезе сега,че сме богати? Аз пестя от страх, че утре може да нямам, а не от имане. Така ще живеем мин. 25г. След това преход от кризата и евросъюза към новия световен ред. Преход пак 25г. И така докато свят светува.
  • 16 AAA

    0 0 Отговор
    Toya i za pojarnikar ne stava.Ne sam 4el kakvo e kazal,no vidiah snimkata mu.
  • 17 Не е истина...

    0 0 Отговор
    Ако си рентиер не се облагало.....глупости
    Ако си рентиер по закона за наемните отношения плащаш на държавата 10% от наема всеки месец..тоест сега ако си направиш депозит със събраните наеми ще плащаш още веднъж 10%...
    и това прави 20 %

    Коментиран от #18

  • 18 Истина ...

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не е истина...":

    Ако от наеми взимаш, да кажем 1000 лв. годишно и платиш 10% /100лв./, ще сложиш в банката 900 лв. Тях никой с нищо няма да ти обложи! Ще ти обложат 5те% лихва от тези 900 лв. или 10% от 45лв = 4,50 лв на година. Накратко: Никой не иска да ти облага вече обложените пари!
    Но по-важното е да сме недоволни от всичко, вместо да се запитаме - А колко от рентиерите обявяват наемните си отношения и плащат 10те% данък?
  • 19 до Таслаков

    0 0 Отговор
    Кой къде ще пратиш бе?И ти си като останалите българи дето свалят правителства на ракия и салата.И за кой ще гласуваш ми кажи?Станишев?Браво той ще те оправи нали.Колкото когато беше премиер нали.Или за Мегито Кунева дето и тя те оправи докато хапваше сладко с г-н 800 дни.Айде стига глупости.Пий си ракията и не пускай тъпи публикации.Щото утре ще гледаш през прозореца как някой протестира и ще си кажеш "..тез пък какво са излези да ги е*а"
    Изхода е само един другари и другарки терминал 2 на летище София!!!