Last news in Fakti

15 Октомври, 2012 09:44 1 388 7

Иван Костов: Новият данък удря по доходите на хората

  • данък депозит
Иван Костов: Новият данък удря по доходите на хората - 1
Снимка: БГНЕС

Данъкът върху лихвите на депозитите на физическите лица е намаляващ чистите доходи на домакинствата. Това каза пред „Здравей, България” на Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов.

„Да, този данък ще засегне истински богатите, но истински богатите са някъде около 1600 влога. Останалите, говорим за милиони влогове и за милиони съдби. Хората не преживяват облагането през облагането на богатите, а го преживяват през своя мъничък доход”, смята още лидерът на ДСБ. Той даде за пример увеличението на минималната пенсия с девет лева преди няколко месеца, а така сега на 1000 лв. се отнемат 4 или 5 лв. „9 лв. дават, 4 лв. взимат днес. Това е, което преживява човекът. Това смята той в собствените си представи”, коментира още той.

„Това е смисълът на това, което хората ще преживеят, защото те изчисляват като приход лихвите, които имат по депозитите. В този смисъл – намалява се разполагаемият доход на домакинствата и на фирмите, които имат депозити в банките”, допълни Костов. По думите му 9 млн. и 200 хил. от 12 млн. и 300 хил. влогове са на хора, които имат депозити до 1000 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 deputat

    0 0 Отговор
    Костов що лъжеш бе.
    Бедния народ има о в банката
    и смятаме 0*10%=0
    така че не се правете на
  • 2 1234

    0 0 Отговор
    Аз лично един свестен иван не познавам.
  • 3 Грую

    1 0 Отговор
    Не сте прав г-н Костов, този данък не удря върху доходите на хората, защото те в банките вече са ударени. Защо човек слага пари в банката? Защото ако реши така да се каже да ги инвестира, вероятността да го изпързалят и да ги изгуби нацяло е много голяма. И затова той ги слага в банка където губи само разликата от реалната инфлация минус лихвата, която получва по депозита. Ето къде е ударът вурху дохода, но човекът вложил пари в банката всъщност е избрал по-малкото зло - да изгуби една част от парите си, вместо всичките. Дянков там бърка и върху удара слага нов удар, малкото зло за парите Ви го прави по-голямо с 10 процента, но за съжаление нашият министър е забравил поговорката "Ядене върху ядене върви, но бой върху бой не върви" и налага ли налага с държавната тояга. Истинският удар обаче всъщност е върху доверието и върху самочувствието на хората, защото те виждат, че държавата няма спирачки да посяга и да бърка и по банкови сметки и да си измисля най-различни данъци и бюджети. Нашите заработени и заделени пари вече не са наши - на държавата са, на Дянков са и той ще си ги облага когато си иска. Оня другия шефът му пък ще натиска банките за по-ниски лихви, ще лъжат като дърти цигани с помощта на статистиката си за инфлацията. С една дума ще тъпчат малкото парченце самочувствие с което обикновения българин е вложил на депозит някой лев, смятайки го за отчасти неприкосновен, затова че е в банка. Това е върхът на демагогията и простащината в политиката. Не си представям хората, които биха гласували за тази партия и за тези хора оттук нататък. С помоща на Дянков фискът прекачи граници, които никога не са били негова територия и аз се надявам, че липсата на яростна реакция от заинтересовани страни е предветник на война по темата.
  • 4 Хую

    1 0 Отговор
    Пресилено е да се твърди ,че този данък удря по доходите на хората с влог до 1000 лв....При годишен доход от депозит около 40 лв, ще загубите 4 лева...Та тази сума едва ли би променила финансовия недоимък на българина. И тук ще се съглася с Грую,че това по-скоро е едно дразнещо посегателство върху личните спестявания на бедния и ограбен българин. Заслужават да отнесат звучен шамар на изборите! Герб са една много нечиста клоака замислена да краде с шепи.
  • 5 епъл

    0 0 Отговор
    "Браво Ваньо, браво Костов!" :D :D
  • 6 в..г..з...

    0 0 Отговор
    Какви 4-5 лева?
    Политиците забравят как грабят.
    Какви са тия приказки?
    Без толкова много политици ,ченгета и ограничения.
    Без толкова много рекетьори и всичко ще си дойде на мястото.
  • 7 Будител

    0 0 Отговор
    Ех, народе, докога ще търпиш?