Last news in Fakti

27 Февруари, 2013 12:20 2 156 5

Сотир Цацаров прати прокурори в ЕРП-та

  • дкевр-
  • нап-
  • сотир цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълни проверки на електроразпределителните (ЕРП) дружества за установяване на нарушения и престъпления, включително и такива, извършени от шефове и служители.

Внимателно ще бъдат разследвани технологичните разходи, външните услуги и разходите по договори, както и отчетените инвестиции. Резултатите трябва да са готови до 22-ри март.

Цацаров поясни, че са определени три екипа, които проверяват електроразпределителните дружества. Единият е ръководен е от заместник-градския прокурор Роман Василев и той проверява ЧЕЗ. Вторият екип се занимава с ЕВН и се ръководи от окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов. Третият проверява "Енерго Про" и се ръководи от окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

Нямаме поводи за притеснение, защото сме спазвали законите и сме работили в съответствие с нормативната уредба. Ще окажем съдействие на проверяващите органи и ще продължим да изпълняваме задълженията си професионално”, заяви в отговор Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Всичките екипи са под наблюдението на заместник-главните прокурори Борислав Сарафов и Камен Михов.

Цацаров е предложил на енергийния министър в оставка Делян Добрев да наложи на ЕРП-тата допълнителни задължения с цел да се намали цената на тока. Според закона тази временна мярка може да бъде взета при извънредни ситуации.

На 26 февруари прокуратурата внесе предложение до министъра на икономиката, енергетиката и туризма за реализиране на законовите му правомощия. Министърът има право да налага на електроразпределителните предприятия допълнителни задължения. Министърът да упражни правомощията си по закона и да предприеме необходимите действия за намаляване крайната цена на електрическата енергия, като наложи допълнителни задължения на всички предприятия, каза Цацаров.

ЕНЕРГО-ПРО не е уведомявана за предстояща проверка в компанията от държавни институции, съобщиха от компанията. Първата информация за проверка от прокуратурата получихме от медиите.
Представителите на прокуратурата пристигнаха в компанията днес, 27 февруари около 11:30 часа. ЕНЕРГО-ПРО ще им окаже пълно съдействие и ще им предостави необходимата за извършване на проверката информация. Компанията няма притеснение от извършването на проверката, тъй като принципно е обект на постоянен контрол през годината от различни държавни институции, нещо повече, ние приветстваме подобни проверки, които ще помогнат в обстановка на обществено напрежение да покажем, че поддържаме високи стандарти на професионализъм и спазване на законите в нашата дейност.

 

Прокурори от Върховната административни прокуратура вече влязоха в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и установиха съществени нарушения, както от страна на електроразпределителните дружества, така и от страна на енергийния регулатор.

Успоредно с това, заради неправомерно прекратено делото за износ на ток на занижени цени, държавното обвинение започна проверка на всички сделки за продажба на ток с посредник, реализирани от Националната електрическа компания от 2004 година досега.

Пълно съдействие на екипите на прокуратурата и НАП обещаха енергоразпределителното дружество в Южна България EVN, след като по-рано в сряда започна проверка на дружествата на групата в Пловдив.

В становище, изпратено до медиите, дружеството напомня, че вече е било обект на подобни проверки през 2010 г., когато след посещение на ДАНС в няколко клиентски центъра, ДКЕВР е извършила детайлен одит на дейността на на EVN. В резултат на тогавашните предписания компанията извършила промени в съответствие с регулаторната рамка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    1 0 Отговор
    само какъв театър се разиграва добре де чия е собственоста на тецовете вецовете и преносните мрежи им барабар с цялото обурудване и как са попаднали в чужди ръце та чак сега видите ли се сетиха да потърсят отговора който самите те ясно го знаят защото те са тези които са им го предоставили и са си таяли до сега защо ли ами сигурно защото едно 1е са им палтили под масата и второ че взимат голям процент от печалбата иначезащо мислите че ви вдигат цената толкова често ами защото и печалбата им се вдига кой не иска да взима повече пари
  • 2 Бай хой

    1 0 Отговор
    Прокурорска проверка - следва прокурорско разследване 2години - следва съдебни дела 10години. - следва я камилата я камиларя - амин.
  • 3 Трибал

    1 0 Отговор
    Аз предлагам ,както се бяхме събрали по улиците,да се съберем пак и да пуснем групови граждански искове от цяла България до прокуратурата,да разследва тия хрантути дето ни крадат 23 години!Сега и без това разпускат парламента,значи няма да имат имунитет!Ако пък все пак решат да ги разследват и да ги съдят това значи че няма да могат да участват и във избори!Та идеята не е лоша,ако не друго ще им стъжним живота .Тези искове да бъдат пуснати и до съда в Страсбург!Ако не ни обърне никой внимание имаме пълно основание да хващаме пушките!Така че се организирайте и да действаме!
  • 4 Teo75

    1 0 Отговор
    Прокуратурата ако евентуално реши да заработи за гражданите някога ще се оправи държавата и гражданите ще заживеят по-нормолно и достойно,евентуално-някога,когато и да е...дано да доживея!
  • 5 Трибал

    1 0 Отговор
    Ами ако се съберем много от цяла България както онези дни,ще я накараме да заработи!Няма къде да идат!Ще ни чуе света ако трябва но трябва да стане.