Last news in Fakti

8 Ноември, 2022 15:00 632 1

Унгария провежда съдебни реформи в пореден опит да вземе европейските фондове

  • унгария-
  • европейските фондове-
  • европейския съюз -
  • ес

Унгарските власти възнамеряват да реформират съдебната система, за да отключат достъпа до средства от фонда на Европейския съюз (ЕС) за възстановяване от пандемията от коронавирус

Унгария провежда съдебни реформи в пореден опит да вземе европейските фондове - 1
Снимка: Shutterstock

Унгарските власти възнамеряват да реформират съдебната система, за да отключат достъпа до средства от фонда на Европейския съюз (ЕС) за възстановяване от пандемията от коронавирус. Това съобщи в понеделник европейското издание на Politico, позовавайки се на проект за реформа, изготвен от унгарското правителство.

Според документа реформите ще засегнат Националния съдебен съвет. Правителството възнамерява да даде на съвета правомощия да издава обвързващи становища по решения, взети от председателя на Националния департамент на правосъдието. Така, пише вестникът, след реформите съветът ще може да преразглежда назначаването на съдии и ръководители на съдилища, да премества съдии на други места и да ги отстранява от длъжност без тяхно съгласие, както и да оценява годността на кандидатите, които възнамеряват да работят в националния отдел на правосъдието и годността на кандидатите, номинирани от правителството, да служат във Върховния съд на страната. Освен това унгарското правителство възнамерява да гарантира функционалната независимост на съвета и да му осигури бюджет. Освен това правителството на страната ще се консултира със съвета относно законодателни предложения, свързани с въпросите на правосъдието. Съветът от своя страна може да внася законодателни предложения в правителството.



Унгарският Върховен съд също ще бъде реформиран. По-специално, правителството се ангажира да премахне правните пречки пред съдиите от Върховния съд, които желаят да заведат дело пред Съда на Европейския съюз.

Освен това държавните органи ще бъдат лишени от правото да оспорват окончателните решения на Конституционния съд.

Според документа всички предложени реформи трябва да влязат в сила до първото тримесечие на 2023 г. В документа се подчертава още, че реформите трябва да бъдат изпълнени, преди Унгария да се обърне към Европейската комисия с искане за изплащане на средства.

Bloomberg в понеделник, цитирайки неназовани служители на ЕС, съобщи, че Европейската комисия възнамерява да вземе окончателно решение на 22 ноември относно отпускането на средства на Унгария за възстановяване от пандемията от коронавирус. На 18 септември Европейската комисия предложи да замрази 7,5 милиарда евро плащания към Будапеща от бюджета на ЕС поради недостатъчни усилия за борба с корупцията. На 21 септември Bloomberg съобщи, че ЕС планира да задържи 5,8 милиарда евро средства за възстановяване от коронавирус, докато Будапеща не изпълни всички изисквания за борба с корупцията и съдебна независимост. На 3 октомври Reuters съобщи, че унгарският парламент е одобрил антикорупционен закон като част от план за размразяване на средства от фондовете на ЕС.

Източник: Фокус


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.