Last news in Fakti

25 Септември, 2013 14:09 1 855 5

Официално държавата се отказа от „златната акция“ в БТК

  • виваком-
  • бтк

БТК беше приватизирана през 2004 година. Купувачът

Министерският съвет упълномощи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на общото събрание на акционерите на „БТК“ АД да гласува „за“ отмяната на особените права на преференциалната акция (т. нар. „златна“ акция). Кабинетът упълномощи министъра да подкрепи промяната на фирменото наименование на дружеството, както и да гласува „за“ отписване на БТК от Регистъра за публичните дружества и други емитенти на ценни книжа.

Това става ясно от приетите днес решения на заседанието на Министерски съвет.

На днешното си заседание кабинетът одобри доклада по темата на министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на финансите и на икономиката и енергетиката. В него се отбелязва, че са налице основанията, залегнали в приватизационния договор от 2004 г., за отмяна на особените права на преференциалната акция.

Подчертава се също така, че преференциалната акция е изиграла своето предназначение за един значителен период от време – имала е за цел да осигури плавния и безпрепятствен преход, компанията да не бъде разпродадена и да продължи да работи.

По време на общо събрание на БТК, насрочено за 30 септември, се очаква да бъде взето решение и за отписване на компанията от регистъра на публичните дружества, воден от Комисията за финансов надзор.

Друго решение по време на общото събрание, което също ще бъде подкрепено от транспортния министър, е за смяна на името на БТК – предложението е новото име на компанията да бъде „Вива Телеком България“.

По неофициална информация държавата се е съгласила на обезсилване на златната акция срещу изплатени вече от новия собственик на телекома 100 млн. долара. Срещу това ще бъдат вдигнати запорите от страна на транспортното ведомство върху продажбата на стотици имоти и прекратяването на всички съдебни претенции водени от страна на държавата срещу БТК.

Сумата е значително по-малка от постигнатото решение по арбитражното дело за изплащане на държавата на разликата от 80 млн. евро от препродажбата на дружеството от "Вива венчърс" на "Адвент" плюс лихвите от 13 млн. евро или общо 93 млн. евро.

Така по валутните курсове за днес това означава, че държавата се е отказала от 35 млн. лв. срещу неясно какво, коментира „Медиапул“.

Припомняме, че БТК беше приватизирана през 2004 година. Купувачът "Вива Венчърс" плати 230 млн. евро за 65% от компанията. Заедно с договорът за продажба без търг беше издаден и лиценз за трети GSM оператор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    1 0 Отговор
    Надушвате ли колко имота ще полетят
  • 2 Radostina Jecheva

    1 2 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БСП ДПС АТАКА ТЕЗИ ХОРА МИСЛЯТ ЗА НАС И СЕ ИЗПРАВЯТ ПРЕД НАРОДА И ГОВОРЯТ ЗА ОТКРИТА ПОЛИТИКА

    Коментиран от #3

  • 3 по темата

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Radostina Jecheva":

    Това е и решение на предишното правителство, ма патките са си патки и Лелеят за Буда, но той не си пада по жени, та "момите" ша гледат умно!
  • 4 D0kT0pA

    0 0 Отговор
    Аз предлагам да внесем предложение и към правителството и да пуснем територията наречена България за продажба! Поне да ни купи някоя стойностна държава или петролен магнат или Путин... За 25 години разцепиха народа на изкуствени леви, десни и имигранти, разпродадоха и разделиха родината ни на феодални владения на местни мутри и островни фирми... Да живее плана Демокрация на територията България!............
  • 5 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    В България Егоцентричният пропорционален избирателен модел е умишлено заложен през 1990 с цел самоунищожение на българското общество и държава!!! Партиите по смисъла на закона са Еднолични Търговски Дружества и това е факт! Те са собственост на тези който са ги регистрирали: това е техният завоалиран бизнес, а това извращава цялата идея за партиите - отворете си очите!!! Всички които защитават пропорционалният модел са или непросветени или Предатели на България! Хора недопускайте да ви манипулират! Верният път е 100 % мажоритарни електронни избори при задължително гласуване с глоба от 20 лв.Хора осъзнате се! Бог Да Пази България от всички предатели.