Last news in Fakti

19 Декември, 2023 17:30 1 388 5

ЕС: Запазваме тавана на цените на газта още една година

  • ес-
  • газ-
  • цена-
  • таван-
  • срок

Одобрен е и „план за спестяване на електроенергия“

ЕС: Запазваме тавана на цените на газта още една година - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха политическо споразумение за удължаване на извънредните мерки за енергийно регулиране, които включват ограничаване на цените на газа в страните от ЕС за една година - до 31 декември 2024 г., съобщиха от пресслужбата на Съвета на ЕС.

„Енергийните министри на ЕС се съгласиха да удължат извънредните мерки с още една година, до 31 декември 2024 г.“, се казва в изявление на Енергийния съвет на ЕС.

По-рано италианският министър на околната среда и енергийната сигурност Джилберто Пичето-Фратин каза пред репортери, че „Италия е осигурила от ЕС едногодишно удължаване на горната граница на цената на газа“.

В края на 2022 г. страните от ЕС одобриха мерки за намаляване на цените на енергията. Те включват задължително намаляване на потреблението на електроенергия в страните от ЕС, ограничаване на печалбите на „инфрамаргиналните производители на електроенергия“ и въвеждане на специален данък върху компаниите, произвеждащи електроенергия от естествени суровини по време на енергийната криза. Средствата, получени от ограничаване на свръхпечалбите на „инфрамаргиналните производители“, към които спадат електроцентралите, както и от данък върху доставчиците на изкопаеми горива, от които се произвежда електроенергия, „ще бъдат използвани за подпомагане на най-уязвимите социални групи от населението на страните от ЕС, финансова помощ за предприятията и прилагане на мерки за енергоспестяване“.

Освен това Съветът на ЕС одобри установяването на лимит от 180 EUR за MWh върху печалбите на електроцентрали, използващи по-евтини енергийни източници от природния газ. Страните от ЕС ще могат да използват всички печалби на тези икономически субекти над установения показател за борба с негативните последици от енергийната криза.

Беше одобрен и „план за спестяване на електроенергия“, който обхваща периодите, когато потребителите използват най-много електроенергия. Часовете на пиково потребление на енергия трябва да представляват една десета от общата продължителност на предстоящите зимни месеци. Благодарение на това се очаква да се спестят поне 5% от консумираната електроенергия през този период от денонощието. В същото време всяка страна от ЕС може самостоятелно да определя часове пик и други мерки за спестяване.

Пакетът от одобрени мерки предвижда данък от поне 33% върху свръхпечалбите на компаниите, доставящи изкопаеми горива. Данъкът се определя върху общия размер на печалбата им за 2023 г. и 2024 г. и само ако тази цифра надвишава 120% от средната печалба на тези икономически субекти за последните четири години. Одобрените мерки трябва да влязат в сила от началото на декември.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОФЕН

    14 0 Отговор
    Тия на кой свят живеят??? Даже вече не са смешни, а само жалки. Тия щели да определят цената на нещо което не притежават.
  • 2 Да, бе

    14 0 Отговор
    Поредният чутовен интелектуален подвиг на ес бюрокрацията... Да слагаш таван на цената на нещо, което нямаш си е направо за Нобелова награда по каквото се сетите...
  • 3 бобо

    6 0 Отговор
    Че то никой никъде не прилага този "таван", тия в ЕС са някакви малоум...ници.
  • 4 Пазарен екстремист

    5 0 Отговор
    Ограничавам аз цените, а като вляза в магазина, никой не е..а моите ограничения. Няма от глад да умирам, я!
  • 5 Няма Газ,но

    4 0 Отговор
    Таван Има.....маде ин ЕфроСъюз😆