Last news in Fakti

24 Февруари, 2014 16:59 632 0

Резултатите от проверките на ЕРП-тата ще станат ясни през следващите месеци

  • резултатите-
  • проверките-
  • ерп-та-
  • ясни-
  • следващите-
  • месеци

Същото важи и за топлофикационните дружества

Резултатите от проверките на ЕРП-тата ще станат ясни през следващите месеци - 1
Снимка: БТА

Резултатите от проверките на дейността на електроразпределителните дружества ще станат ясни през следващите месеци, обяви в Сливен министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи БНР. По думите му правителството стабилизира енергетиката и подготвя големи инвестиции в "Южен поток", 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и газовата връзка с Турция и затова не е редно тази зима да има големи сметки за ток и парно.

В момента има много сериозна проверка във всички електроразпределителни дружества, разбира се, и Министерството на икономиката се включва в тези проверки, но те са главно от ДКЕВР, от НАП, Агенцията за държавна финансова инспекция, и разбира се, ДАНС. Тоест аз отсега  не мога да кажа за резултатите от проверката. Считам, че през следващия месец евентуално вече ще бъдат оповестени резултатите, но не е нормално хората при положение, че месеците бяха много по-топли, да имат завишаване на сметките.

Същото важи и за топлофикационните дружества. От "Топлофикация-София" не мога да кажа, че хората са доволни. Още повече аз също съм недоволен, тъй като "Топлофикация-София" дължи над половин милиард лева.

Министър Стойнев каза, че трябва да се реши как дружеството и Столична община ще изплащат дълговете си към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз". Той коментира възможното минимално увеличение на цената на въглищата на "Марица Изток" през първата половина на 2014-а година.

Ние в момента стабилизираме и енергетиката. Правителството през последните осем месеца взе и мерки за оздравяване и балансиране на енергийния сектор. За да се гарантира предвидимост за бизнеса у нас, цената на електрическата енергия за бита и бизнеса ще остане стабилна на нивата, които бяха постигнати от 30 декември 2014 г.

Той категорично отрече състоятелността на обвиненията, че Националната електрическа компания се води към фалит и допълни, че до месец юни миналата година целенасочено се водеше цялата енергетика към фалит. „Правителството на Борисов позволи 1000 мегавата ВЕИ да бъдат включени към мрежата, водеше „Мини Марица изток“ към фалит и миньорите не работеха. Същото правителство за 3 години увеличи дефицита в енергийната система с 2,5 млрд. лева, пак то подписваше договори за милиони с консултанти, които да разделят ЕСО от НЕК“, отговори на журналистически въпрос министър Стойнев. А ние прекратихме тези договори и разделението на ЕСО от НЕК вече е факт, допълни още той.

„Стартираме серия от срещи с инвеститори и представители на бизнеса, за да обобщим вижданията на бизнеса за развитието на предприемачеството, да разберем какви са очакванията от правителството. Една подобна среща е днешната покана да посетя завода на най-големия италиански инвеститор в България, инвестирал повече от 300 млн. евро и разкрил над 3000 работни места. Самият факт, че възнамерява да прави нови инвестиции в серия от проекти за над 50 млн. лева говори за това, че той усеща подобряването на икономическата обстановка в страната в последните осем месеца, каза министърът на икономиката и енергетиката. Той  добави, че ако всеки предприемач в страната последва примера им, няма да се говори за криза, а безработицата ще остане в миналото.

Пред представители на бизнеса в Сливен министър Стойнев акцентира върху това, че са възстановени нормалните отношения между държавата и бизнеса и това е една добра основа за бъдещата съвместна работа. „Приложихме редица политики за стабилизиране на икономиката и резултатите вече се усещат. Създадохме и поддържаме благоприятна бизнеса среда и гарантирахме, че правилата са равни за всички. Правителството показа, че е отговорно към бизнеса и в срок върна 542 млн. лв. ДДС“, каза още министър Стойнев. Той очерта и основните приоритети в бъдещата работа на МИЕ, а именно освобождаване на бизнеса от административния натиск. „Работи се по конкретни мерки за улесняване на бизнеса - Пакети за намаляване на регулаторната тежест, с които да се премахнат регулаторните режими, намалява се броят на изискуемите документи и размера на таксите, съкращават се сроковете за предоставяне на услуги. „В работата си ще следваме принципа „мисли първо за малките“, според който изискванията за малките и особено за микропредприятията ще се намалят. Въведохме задължителна оценка на въздействието на подготвяните промени в нормативната уредба, изготвяна от МИЕ, върху бизнеса“, категоричен беше министър Стойнев. И добави, че ще бъдат стимулирани лоялните към държавата фирми, които редовно плащат данъци, социални осигуровки и задължения.

Приоритет в новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще се постави на „Предприемачество, експортен и производствен потенциал“, като 72% от предвидените 1,413 млрд. евро по програмата ще се отделят за технологична модернизация, въвеждане на международни стандарти и системи за управление, разработване и внедряване на иновации. 25% ще бъдат за финансиране на „Зелена и ефективна икономика“ – внедряване на технологии за подобряване на ресурсната ефективност и подкрепа за повишаване на енергийната ефективност. Тя ще бъде основен инструмент за финансиране на малките и средните предприятия. „След активен диалог с всички заинтересовани страни разработихме и изпратихме за съгласуване проекта за следващия програмен период на оперативната програма. Предложихме по-гъвкав подход, който отговаря на вижданията и нагласите на фирмите. Постигнахме баланс между мерките с бърз и непосредствен ефект като технологично обновление, интернационализация, международни стандарти и сертификати и тези с дългосрочен ефект – развитие и внедряване на иновации”, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА