Last news in Fakti

7 Май, 2014 15:20 1 505 0

Ханс тен Берге: Отнемат лицензите на ЕРП-тата заради нечие его

  • ханс тен берге-
  • ерп-
  • ток
Ханс тен Берге: Отнемат лицензите на ЕРП-тата заради нечие его - 1
Снимки: БТА

Отнемането на лицензиите на електроснабдителните предприятия на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго про няма да направи друго, освен да задоволи егото на някои хора. Това заяви генералният секретар на Европейската асоциация на енергийните дружества - „Еурелектрик“, Ханс тен Берге.

Той изнесе лекция за предизвикателства пред българската енергетика, организирана от Института за енергиен мениджмънт.

Ако погледна в тази страна, виждам неща, които ми е трудно да разбера. Вие имате най-ниските цени на тока в целия Европейски съюз. Няма държава с по-ниски цени в Европа. Имате също така чуждестранни инвеститори, които са инвестирали капитал. Искате заедно с тях да изградите по-добра инфраструктура, която да остане като актив за следващите поколения. Ако погледнем в бизнес средата, в която това може да бъде постигнато, вие не търсите решения, а хвърляте участниците един срещу друг, провокираме отнемане на лицензи и разрушаваме бъдещето, призова Ханс тен Берге. Според него правителството трябва да престане с порочната практика да прави социална политика чрез цената на тока, а да помисли за определяне на справедлива цена на тока, а за социално-слабите да се изработи програма за тяхното субсидиране.

Продължават преговорите между Националната електрическа компания (НЕК) и две от електроразпределителните дружества - ЧЕЗ и ЕВН. Това стана по време на форума.

Пред журналисти Петър Докладал от чешката компания обясни, че е оптимист за преговорите, но отказа да разкрие подробности, защото не бива да се водят разговори през медиите.

„Мисля, че сме близко, имаме добра воля от двете страни да се договорим. Много е важно становището на ДКЕВР за уреждане на този проблем“, отбеляза Докладал.

В изказване в парламента пред журналисти Пламен Орешарски категорично отрече появили се в медии публикации за партиен, политически натиск върху ДКЕВР да отнеме лицензите на трите ЕРП-та още преди евроизборите.

„Ако те не се съобразят с българските закони, вероятно ДКЕВР ще отнеме лицензите. Моите инструкции винаги са били да се следва закона. На мен не ми е известен натиск от партиите”, припомни Пламен Орешарски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА